A belvárosba költözik a Szabadidőközpont

KOMÁROM. Döntöttek a képviselők: a belvárosban, a Szentháromság szobor közelében lévő udvar egyik épületszárnyába költözik a városi Szabadidőközpont. Megoldódik a magyar speciális iskola helyhiánnyal kapcsolatos problémája is, a vár területén pedig egy elitóvoda létesülhet. Ezek voltak a múlt csütörtöki (június 16.) önkormányzati ülés leglényegesebb döntései.

KUCKO_d1450(fotó: Szabadidőközpont)

Még tavaly októberben határoztak úgy a képviselők, hogy a város eladja a Rozmaring utcában található ingatlanját, melyben ezidáig a Szabadidőközpont működött. A Marianum Egyházi Iskolaközpont 266 ezer euróért vásárolta meg a nem túl jó állapotban levő épületet. Az akkori döntés értelmében az eladásból befolyó összeget a város elsősorban két célra fordítja: a Szabadidőközpontnak új helyet talál, illetve igyekszik megoldani a Kassai utcában található magyar speciális iskola helyhiánnyal kapcsolatos gondjait. E két probléma megoldása után a fennmaradó pénzt pedig szintén az iskolaügyre fordítják, a városi iskolák és óvodák legégetőbb gondjait igyekszenek megoldani.

A múlt csütörötki önkormányzati ülésen Bajkai János, a város iskolaügyi főosztályának vezetője vázolta a hivatal hatátozati javaslatát, mely szerint a Szabadidőközpont egy belvárosi ingatlanba költözne, pontosabban a Szentháromság szobor melleti „Baťa-udvar“ egyik épületébe, ahol eddig a városi hivatal iskolaügyi és kulturális, továbbá fejlesztési főosztálya működött. A hivatal irodái innen a Tiszti Pavilonba költöznek át, a volt Medicina üresen álló helyiségeibe. Mint mondta, több helyszínt is vizsgáltak, például az Eötvös utcai és a Határőr utcai iskolák egy-egy üresen álló épületszárnyát, de ezek túl költséges megoldásnak bizonyultak. A belvárosi épületet átalakítanák, a földszinten tornatermet hoznának létre, a fenti részeken pedig több helyütt eltávolítanák a közfalakat, így nagyobb tereket hozva létre, miközben 17 ezer euróért új berendezést is vásárolnának. A Szabadidőközpont majdani épületére összesen 82 ezer eurót költenének. Eva Sokolová, a Szabadidőközpont igazgatónője kijelentette, az új helyük nem a legideálisabb, azonban megfelelő, és a legfontosabb számukra az, hogy szeptembertől egy helyen, zavartalanul működhessenek.

A speciális iskola épületének bővítése 136 ezer euróból, konténeres megoldással valósulhat meg. A konténerekben helyet kapna egy autisták számára kialakított tanterem, egy kis tornaterem/mozgástér, továbbá szociális helyiségek zuhanyzóval. Ezen felül ablakcserékre is sor kerülne. Bajkai János hangsúlyozta, ez a megoldás volt a legolcsóbb, és a konténereket a távolabbi jövőben esetleg máshol is felhasználhatja a város.

Néhányan hangsúlyozták, megyei fenntartású intézményről van szó, és elsődlegesen nem a városnak kellene ilyen komoly összeget áldozni erre a célra. A városvezetés részéről elhangzott, a megye nem mutatott nagy hajlandóságot arra, hogy megoldja a gondokat, és mivel az iskola esetleges megszűnése több komáromi városi iskolát is negatívan érintene, kénytelenek voltak lépni. Ebben az esetben ugyanis az iskolába járó, különleges foglakozást igénylő, illetve hátrányos helyzetű gyerekek egy részét Komárom más (elsősorban magyar) iskoláiban kellene elhelyezni, ami nehezítené az oktatás menetét, az érintett alapiskolák emiatt veszítenének vonzerejükből, és végső soron az iskolák leépülését okozná.

Több kritika is elhangzott, néhányan kifogásolták a Szabadidőközpont új helyét, de elsősorban azt, hogy a fennmaradó 47 ezer euró nem elég arra, hogy a városi oktatási intézmények legsürgősebb problémáit is orvosolják. Ezért végül szóbeli egyezség született, mely szerint a hivatal júliusra további pénzforrást talál és kiegészíti a pénzügyi keretet. Összesen 117 ezer euróra van szükség ahhoz, hogy a városi iskolák és óvodák legégetőbb gondját orvosolni tudják. A testület nagy többséggel szavazta meg a Szabadidőközpont új épületének alkalmassá tételét, illetve és speciális iskola bővítését. Szeptember elejére mindkét beruházás megvalósulhat.

Elitóvoda a várban

A jelenlévő képviselők nagy többsége támogatta a Stará pevnosť Komárno nonprofit szervezet kérvényét. Ennek értelmében a város 35 évre bérbe adja a komáromi Újvárban található kaszárnyaépület egyik szárnyát a szervezetnek, pontosabban a felújított Lipót-kaputól jobbra található épületrészt, abból a célból, hogy itt egy magánóvodát működtessen. Vállalják, hogy 380 ezer eurót ruháznak be az épületbe, mely összeg fedezné a 35 éves bérleti díjat. Teljes felújítás zajlana: ablakokat helyeznének be, a homlokzatot is rekonstruálnák. Egy olyan fizetős magánóvoda nyitná meg kapuit, mely az idegen nyelvek oktatására és a zenei és a képzőművészeti készségek fejlesztésére fókuszál. Többen hangsúlyozták, ezzel élet költözne a vár falai közé, néhányan viszont arra mutattak rá, hogy a magánintézmény konkurenciát jelenthet a városi óvodáknak, illetve nincs koncepció arról, a jövőben mire használná az erődöt a város.

ovi

Az ülés végén egy korrupciógyanús közbeszerzési kiírás váltott ki indulatokat, többen követelték, hogy a legközelebbi testületi ülésen feltétlenül foglalkozzanak az esettel, mely törvénysértőnek tűnik.

(csá)

(Cikkünk a Delta június 20-i számában jelent meg)

Top