Már építik Naszvadfürdőt

Míg például Komáromban nagyjából 10 éve megy a vita azon, hogy mi legyen a helyi stranddal, legyen-e korszerű, turistacsalogató termálfürdő, és ha igen, hogyan, addig Naszvadon fogták magukat, és önerőből belevágtak egy élmény- és gyógyfürdő kiépítésébe.

Nagy fába vágta fejszéjét Naszvad: egy modern termálfürdőt, egy rekreációs központot akarnak létesíteni a községben. Sőt, már el is kezdték a tervek megvalósítását.

naszvad1A fejlesztési koncepció szerint madártávlatból így nézne ki Naszvadfürdő

Haris József naszvadi polgármester az előzményekről szólva elmondta, még 1967-ben végeztek próbafúrásokat Naszvad térségében, mivel feltételezték, hogy a mélyben – 3 ezer méterre a föld alatt – földgáz-, de akár kőolajlelőhelyek is találhatók itt. „Kőolajat nem találtak, viszont a 2 ezer méteres furatokból 61 fokos termálvíz tört fel, másodpercenként 2 liter. A laboratóriumi vizsgálat megállapította, hogy a vastartalma miatt nem javallott emberi fogyasztásra, viszont a pöstyéni fürdők termálvizével vetekszik. Akkoriban a balneológiai intézet amiatt utasította el a község kérését, hogy Naszvadon termálfürdőt nyissanak, mivel attól tartottak, hogy Szlovákia legismertebb gyógyfürdőjének jelentősége ezáltal csökkenne“ – mesélte a polgármester, megjegyezve, néhány évig egy alkalmi tározóban fogták fel a kút csonkjából feltörő termálvizet, ahol a környékbeliek, főként mozgáskorlátozottak, kedvükre megmártózhattak. Később a kutat teljesen lezárták, egy időre feledésbe merült.

A ’80-as években újra felmerült a fürdő létesítésének kérdése, majd a rendszerváltozás után is, ám az első konkrét lépésre 2008-ig kellett várni, amikor az önkormányzat úgy döntött, a Naszvad határában lévő 49 hektáros területen belevágnak egy fürdő, illetve egy rekreációs központ kiépítésébe.

naszvad3

Mivel a régi furat vízmennyisége nem volt elegendő egy fürdő ellátására, így félmillió euró értékben egy újabbat fúrtak. Itt 1500 méterről tör fel a gyógyvíz, melynek összetétele különbözik a másik forrástól – kedvezőbb a „medence-technológia“ építésére, mivel nem rakódik le, inkább oldja az ásványokat. Jótékony hatású az idegrendszeri és bőrbetegségekre, valamint a mozgásszervi betegségek gyógyítására. Vízmennyisége 4 liter másodpercenként, de szivattyúzással 8 literig növelhető. Így most a község tulajdonában van két furat, két tiszta, eltérő tulajdonságú termálvízzel.

naszvad4Most hirdették meg 107 üdülési telek eladását a majdani rekreációs övezetben

A község 2012-ig azzal próbálkozott, hogy nemzetközi pályázat útján beruházót és kivitelezőt találjon a fürdő építésére. Mivel azonban nem volt jelentkező, a helyi képviselők 2014-ben úgy döntöttek, hogy maguk vágnak bele a fürdő-projektbe. „Mivel költséges beruházásról van szó, több szakaszra bontottuk le. Az első szakasz 3 millió euróba kerül, ez a főépület megépítését foglalja magában, továbbá egy 75 személyes wellness és gyógymedencét, egy úszómedencét, valamint egy gyermekmedencét is. Ez a rész lehetővé tenné, hogy a fürdő korlátozott kapacitással télen is működjön. A jövő nyár folyamán megépülne az étkezde, parkoló, autókemping és a télikert is“ – mutatott rá a nagyközség első embere, hozzátéve, a központi épület mostanra már felépült, jelenleg a medencék lerakása van soron. A parkoló és az autókemping megépítésére pályáznak is a Szlovákia-Magyarország Határon Átnyúló Együttműködési Program keretében, előbbire 200 ezer eurót, utóbbira 800 ezer eurót szeretne elnyerni a település. Folyamatban van a termálfürdő területén található 107 telek eladása is, ezeket nemrég hirdették meg. Haris József bízik benne, hogy jövő szeptemberre a fürdőépítés első szakasza megvalósul, és a 2017-es Naszvadi Napokon át is adhatják.

Naszvadi Termálfürdő 1Van még tennivaló bőven – jelenleg itt tart az építkezés

A teljes fürdőközpont kiépítése azonban még több évet igényel, a későbbiek folyamán mesterséges tó, sétány, labdarúgó pálya, játszóterek, wellnessközpont és hotel, kerékpárutak, csúszdapark, szabadtéri színpad is létesül – legalábbis a fürdőfejlesztési koncepció ezt irányozza elő.

Jónéhány évig eltart még, amíg „Naszvadfürdőt“ az ország jelentős élmény- és gyógyfürdő helyei közt fogják számon tartani, és az egészségturizmus egyik bástyájává válhat.

(miriák)

Top