Lemondott a városi média vezetője

KOMÁROM. Távozik posztjáról Pék Zoltán, a városi médiacég igazgatója. Sok bírálat érte a Komáromi Lapokat kiadó, a városi tévét működtető Com-Médiát az elmúlt években: drága, nem elég jó, politikailag elfogult. A kritikákról, a szóba jöhető utódokról is faggattuk a távozó vezetőt, aki a továbbiakban az országos médiatanács tagjaként dolgozik majd.

Pék Zoltán közel 10 évig, 2006 decemberétől vezette ügyvezető igazgatóként a Komáromi Lapokat kiadó és városi tévét üzemeltető Com-Média Kft-t. Szeptember 8-án a parlament megválasztotta az országos médiatanács tagjának, emiatt egy hónapon belül le kell mondania a komáromi posztjáról. Merre tovább városi média?

Még az ellenzék képviselői is támogatták médiatanácsi tagságát. Minek köszönhető ez a nagy bizalom?

Titkos szavazással választottak meg, 91 szavazatot kaptam. Andrej Danko házelnök a megbízólevelem átadásakor úgy fogalmazott, ritkaság az alkotmányos többség egy ilyen ügyben. Talán annak köszönhető, hogy több éve vagyok a szakmában, jól ismernek, és valószínűleg az eddigi munka elismerése is.

Mi lesz az új feladata?

Elsősorban az országos rádiók és tévék felügyelete a feladatunk, továbbá frekvenciák osztása. Mivel egy ülésen már részt vettem a kéthetente ülésező médiatanácsban, láttam, hogy az esetek nagy többsége bizonyos panaszok elbírálása. Legutóbb több mint 30 ügyet kellett elbírálnunk.

A tanács tagjaként hogy látja, reális egy magyar tévécsatorna indítása? A koncessziós díjat a magyar lakosoknak is fizetni kell.

A digitális műsorszórással jelentősen bővült a tér, hogy ez megvalósuljon. Magyarországon látható, hogy az állami tévé már hat csatornát működtet, most indított újabbakat. Szlovákiában csak kettő van, de lehetne több is. Szerintem érdemes lenne ezért mindent megtenni. Ha nem is egy egész csatornáért, de napi állandó 2-3 órányi magyar műsorért. Jövő nyáron az RTVS élén vezetőváltás lesz, addig kellene megfogalmazni a stratégiai terveket.

2011-ben lemondott a városi médiacég, a Com-Média éléről, majd az új igazgató érkezéséig lett megbízva. Azóta sem találtak új vezetőt.

És 2011 őszén volt is egy pályázat 5-6 jelölttel.

Amit a képviselők egy része elszabotált, hiszen sokan érvénytelen szavazatokat adtak le. Így nem lett új igazgató megválasztva.

Annyiból rendhagyó volt ez a választás, hogy nem bizottság hallgatta meg a jelölteket, hanem közvetlenül a képviselő-testület. És így szavaztak.

A mai napig nem aktuális a Com-Média bejegyzése a cégjegyzékben, olyan felügyelőtanács tag is van ott, aki több éve elhunyt, de a jelenlegi polgármester is. Miért nem került sor az aktualizálásra?

A helyzet az említett folyamathoz kötődik, mivel a 2011-es lemondásom után a város a bírósághoz fordult. Az ügy azóta is húzódik, és bár sürgettük a választ, még nem született végső döntés. Egy esetben a város fellebbezett, majd visszavonta azt. Mivel nincs végső döntés, a bejegyzés is elmaradt.

DoUuMloqQ--vikRpcyqEZA~Zolt-n-P-k

A szakmai hozzáértését nem, de a nem túl gyakori jelenlétét gyakran kritizálták a képviselők. Lehet így egy ilyen céget vezetni?

Állítom, hogy a modern világban nem a jelenlét az elsődleges szempont egy cég vezetéséhez. Mobil eszközök és az internet világában élünk, amik lehetővé teszik az aktív kapcsolattartást. Ráadásul a hírkészítés duplán nem egy irodához kötött munka, állandó mozgásban, terepen kell lenni. Szerintem ez soha nem jelentett akadályt, mindig elérhető voltam a munkatársaknak.

Másik gyakori kérdés a pártatlanság. Meg tud ennek felelni a Komáromi TV és Lapok?

Biztos, hogy nehezebb ezt megoldani régiós szinten, mint egy országos médiában. Kisebb közösségről van szó, sokkal közelebbi a kapcsolat, a témák is emberközelebbiek. Így más a megítélés is. És a képviselők is sokkal közelebb vannak. Én azt gondolom, hogy egy jó csapat szabadon dolgozhatott.

Az új igazgató kapcsán felmerül Batta György és Králik Róbert neve is. Egyikük a Híd, másikuk az MKP irányában elkötelezett. Mit gondol a jelölésükről?

Nem volna korrekt, ha konkrét nevekről véleményt nyilvánítanék. Az köztudott, hogy nem vagyok tősgyökeres komáromi, és néha pont ez segített, hogy felülről nézzem a dolgokat. A pártközeliség biztosan nem szerencsés, mivel egyes dolgokban megkötheti az igazgató kezét.

Elképzelhetőnek tartja, hogy végre egy szakmai jelölt vezesse a Com-Médiát?

Mivel ismerem az országos felhozatalt, a szakmát, kijelenthetem, hogy Komáromban nagyon jó szakemberek vannak, akik országos mércével nézve is megállják a helyüket. Vannak olyanok, akik jó szakmai jelöltek, kérdés, elvállalják-e ezt a feladatot?

További kérdés volt, hogy mennyi pénzre van szüksége a cégnek. Minden évben heves szóváltások vannak a 150 ezres támogatásról. Ugyanakkor Ön is kijelentette, hogy lehetne ezt kevesebből is csinálni. Akkor lehet, vagy nem lehet?

Ebből az összegből tudtuk biztosítani az eddigi működési körülményeket. A félévet most is pozitív mérleggel zártuk, komoly fejlesztéseket is megavalósítottunk, letettük az alapokat ahhoz, hogy HD minőségben legyen lehetséges a sugárzás. A feltételeken túl ezt a médiatanácsnál lehet kérvényezni.

De lehet kevesebből is?

Lehetne 100-120 ezerből is hasonló színvonalon tévé és újság, de ahhoz strukturális átalakítás kellene, amit én – bevallom – nem mertem meglépni. Ez 3-4 ember elbocsátásával járna. Jó szakemberekről van szó, akik nehezen találnak máshol munkát, mivel ez egy kis piac. Ugyanakkor a médiatrendeket figyelembe véve sok helyen kevesebb állandó alkalmazottal dolgoznak és több a külső beszállító stáb. Ez – való igaz – spórolást is hozhat és akár a minőségen is javíthat, hiszen a szerkesztő több stábból válogathat, rugalmasabb a rendszer és nagyobb a verseny.

Nem lehetne több nézőt elérni?

Jelenleg a kábeltévén kívül a Digin és a Swanon is elérhető a városi tévé. Folynak a tárgyalások a Telekommal és a UPC-vel is. Mindenképpen fontos lenne az elérhetőséget növelni, ezek a gazdasági eredményességet, a hirdetések eladását is segíthetik, de mivel közmédiumról van szó, csak korlátozott mértékben jelenhet meg a fél órás adásban a reklám. És egy közpénzből fenntartott városi tévének nem is ez a feladata, pont ez a lényege, hogy nem gazdasági, hanem közösségi szempontok szerint állítja össze a műsorát.

Érzések a közel 10 éves tevékenység után?

Sok helyen dolgoztam már, országos tévé- és rádiócsatornánál egyaránt. Kijelenthetem, hogy talán itt tanultam a legtöbbet. Olyan sokrétű munkáról van szó, ahol ismerni kell a médiát, a jogi környezetet és az önkormányzat működését is. Szívesen fogok erre emlékezni, és remélem, a továbbiakban is tudok tenni Komáromért.

(d)
(fotó: Czékus Péter)

Top