Kezdődnek a Jókai Napok

Ismét ellepik az ország különböző részeiből érkező színjátszók a belvárost a jövő héten. Nyolc diákszínjátszó csoport és három felnőtt színjátszó társulat mutatkozik be a Naszlady Éva színművész, rendező, drámatanár, Varga Emese, dramaturg, Hizsnyan Géza színházi szakember, Németh Ervin drámatanár és Száz Pál író alkotta zsűri előtt az 53. Jókai Napokon. Utánanéztünk, hogyan készülnek a komáromi indulók.

Delta-JN-01-Marianum-jelenet

A Marianum Magyar Tannyelvű Egyházi Iskolaközpont MEG+ a culpa színjátszó csoportja nyitja az 53. Jókai Napok versenyműsorát. Előadásuk címe … – – – … (Save Our Souls), közhelyes moralizálás egy felállásban. Honnan ez a furcsa cím? Tóth Gábor rendező: „Diák-istentiszteleten voltunk, amit a tiszteletes asszony a ti-ti-ti-tá-tá-tá-ti-ti-ti-vel vezetett fel, onnan indította a prédikációját. Mire visszaértünk az iskolába, annyira megtetszett, hogy azt mondtam, elcsenem. Az előadásban van valami furcsa, nem szokványos. Fura ízeket raktunk egymás mellé, és ezt a cím is kiemeli. Sokat szenvedtem, hogy mi lenne a jó cím, ami nem túl konkrét, nem általános, nem patetikus, miközben kifejező. Ezért lett a címe ez a morzejel – mondta a pedagógus.

Delta-JN-04-Viszta-Ovibrader

Az Ipari Szakközépiskola Vidám Iparisták Színjátszó Társulatában is nagy a készülődés a fesztiválra. „Azonnal meglátta Angyal Gáborban, hogy színpadra termett?” – faggattuk Kiss Péntek József magyartanárt, írót, rendezőt. „Egészen konkrétan meghallottam” – válaszolt az Ovibrader című előadás rendezője – „Magyar nyelvet és irodalmat tanítok az osztályukban, az év elején olvastatni szoktam. Gábor nem csak érthetően, értelmezve olvasott, pontosan lehetett tudni, miképp értelmezi a szöveget. Szépen, tisztán beszél, jól intonál és fogalmaz” – dicsérte tanítványát a tanár, aki Életpor című legújabb regényét is bemutatja majd a Jókai Napokon.

Delta-JN-02-Viszta-Örkény

„Először rendeztem a VISZTA társulatát, a szereplők besegítettek. Jó érzés, hogy ki tudom vetíteni a saját gondolataimat, és jó volt egy kicsit irányítani is a többieket. Azt azért sajnálom, hogy a tanár úr az idén egészségügyi okokból nem tudott rendezni bennünket” – vallotta be a harmadikos Angyal Gábor, a Bevégezetlen ragozás című előadás rendezője, melynek szövegkönyvét Örkény István Egyperces novelláiból Kiss Péntek József állította össze.

gimisz

„Szeretik a klasszikusokat a diákszínjátszók? – kérdeztük Ölvecky Andrást, a Selye János Gimnázium és a VMK GIMISz Diákszínpada rendezőjét. „Nem volt még olyan anyag, amit ne tudtam volna velük megszerettetni” – kezdte a zenész, előadóművész, majd így folytatta – Ráadásul idei előadásunk, A mizantróp szövegkönyvéből Varga Emese dramaturg „csontvázat hagyott”. Ötven perces lesz, jól olvasható, értelmezhető és élvezhető lesz a középiskolás korosztálynak” – magyarázta.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Komáromi rendezők foglalkoztak ősztől a pozsonyi Duna Utcai Alapiskola és Gimnázium DunArts Diákszínpadával: Matusek Attila és Zsidek Pál. „Palival nem először dolgozunk közösen” – mondta Matusek Attila – Tavaly Csallóközaranyoson, az Árgyélus Színjátszó Tárborban egy cigány mesét írtunk át olyan mondatokkal, amiket a gyerkőcöktől hallottunk a mese megvitatása során. Amúgy négyszer-ötször voltunk már az Árgyélus táborban, mint csoportvezetők. A tíztagú DunArts csoport Társas-Játék című előadása improvizációk tükrében született. A diákok improvizációikból írtunk egy darabot, egy már létező történetszál, a Rómeó és Júlia alapján” – tudtuk meg a részleteket. Kiderült az is, hogy a szereplők között is van két komáromi, Aranyosi Zsolt elsős egyetemista és Hégli Bence, a pozsonyi Duna Utcai Gimnázium diákja.

Bárány János

Untitled-1
A belépés minden előadásra díjtalan!
A szervezők a műsorváltoztatás jogát fenntartják.

Top