Kenuval a régió vizein

Évtizedek óta működik a komáromi székhelyű Kormorán Turista Egyesület, mely – bár sokan nem is tudnak róla – többek között kenus vízitúrákat szervez, felnőtteknek, gyerekeknek, családoknak. Így van az idén nyáron is. A klub elnöke azt is elmondta lapunknak, határozottan ellenzik, hogy a Holt-Vágot érintve vezessen Komárom majdani elkerülő útja.

kenu

Komárom a legjobb adottságokkal rendelkezik a víziturizmus szempontjából, hisz a város környékén több folyó és tó is található. Ezt a földrajzi potenciált egyetlen szlovákiai város sem tudhatja magáénak. A fenti előny ellenére sajnos a legtöbb komárominak nem sok köze van a vízi sportokhoz. Pedig nem egy klub és egyesület próbálja az emberek érdeklődését ez irányba terelni. Ezek egyike a komáromi Kormorán Turista Egyesület (Klub turistov Kormorán Komárno), amely több mint 60 éve működik, és kínál lehetőséget vízitúrákon való részvételre. Az egyesület központja a Holt-Vág déli partján található csónakház, ahonnan rendszeresen indulnak túrák. A klub elnökét, Marian Kolenót kérdeztük.


• Pontosan mivel foglalkozik az egyesület?

– Egyesületünk főleg vízitúrák szervezésével foglalkozik, de ősztől tavaszig, amikor a hőmérséklet nem kedvez a vízitúrázásnak, gyalog- és bringatúrákat is szervezünk. A környék rengeteg lehetőséget kínál. Szívesen járunk evezni a Duna mellékágaira, ahol a főágtól biztonságosabb és látványosabb túrázási lehetőségek várnak. Rendszeresen szervezünk túrát a Mosoni-Dunára, a Kis-Dunára, de a Vág folyóra is. Nemzetközi Dunatúráinkon gyakran együtt evezünk a dél-komáromi Kuvik egyesülettel, ahol szintén egy jókedvű csapat állt össze. Így a jó hangulat mindig biztosított a túráinkon.

• Merre eveztetek legutoljára? Hogyan kell elképzelni egy ilyen túrát szervezési szempontból?

– Legutóbbi túránk a Kis-Dunán zajlott, amelybe összesen 27-en kapcsolódtak be. Van két utánfutónk, így nemcsak az egyesületi tagok kenuit tudjuk a kiinduló pontig elszállítani, de egy meghatározott létszámig vendégeink számára is tudunk kenut és szállítást biztosítani. Így szélesebb körben tudjuk a víziturizmus szépségeit népszerűsíteni. Fontos megemlíteni, hogy nyitott klub vagyunk, és szeretnénk ezeket a nem mindennapi élményeket mindenki számára elérhetővé tenni.

• Mit tegyen az, aki szeretne részt venni egy túrán, de még soha nem ült kenuban?

– Természetesen a vízi túrázásnak vannak írott és íratlan szabályai. Hisz gondoljunk csak bele, a Duna – Európa kék szalagja – azért rejt némi veszélyt. A folyón gyakran találkozhatunk nagy teherszállító hajókkal vagy gyors jachtokkal, amelyek komoly hullámokat tudnak csapni. Ilyenkor nem mindegy, hogy a kenu legénységét hogyan érik a meglepetések. Néha egy örvény vagy a nagy sodrás is komoly veszélyt jelenthet. Ezért tartjuk fontosnak az oktatást. Mielőtt új tagjaink a nagy vízre mennének, a Holt-Vágon elsajátíthatják a csónakba való ki- és beszállást, az evezés technikáját, és hasznos tanácsokkal látjuk el őket, mit és hogyan kell pakolni egy több napos túrára. Tagjaink között vannak gyerekes családok is, hisz a vízitúrázás nagyszerű személyiségfejlesztő program a kisebbek számára is. Ezért tartjuk fontosnak a gyerekekkel való foglalkozást. Idén harmadik alkalommal tartottunk csónakházunkban nyílt napot a komáromi alapiskolásoknak.

kenu2

• Milyen túrákat szerveztek a közeljövőben? Ki vehet rajta részt?

– Legközelebbi túránk július elsején egy Duna túra lesz. Nyílt túráról van szó, ami azt jelenti, hogy bárki részt vehet rajta. A részvételi szándékot azonban június 24-ig jelezni kell a klub alelnökénél, Bujna Zolinál (bujnazol@yahoo.com vagy 0908133364). Ez a túra Csallóközaranyosról indul és a magyarországi Neszmélynél ér véget. Természetesen ezt is megelőzi egy oktatás. Ez egynapos túra, és minden résztvevő számára biztosítunk felszerelést, kenut és szállítást. Megemlíteném még, hogy ezt megelőzően június 24-én lesz egy 12/24 órás bringaverseny Komárom és Gúta között, amelynek a központja szintén a csónakházban lesz (bővebb infó www.csardatura.sk).

• Mindebből úgy látszik, jól működik a komáromi klub. Mi a helyzet szlovákiai szinten?

– Szerencsére a Duna mentén egyre több olyan akcióról érkezik hír, amely a vízi élethez köthető. Fellendülőben van a víziturizmus. Az emberek egyre inkább keresik ezt a fajta kalandot, kirándulási formát. Örültünk, amikor városunk polgármestere, Stubendek László aláírta a Duna Alap Kartáját. A Duna Alapról tudni kell, hogy létrejöttét a Közép-európai Alapítvány kezdeményezte, és célja, hogy nagy folyónkkal kapcsolatos közhasznú projekteket és kezdeményezéseket támogasson, olyanokat, melyek élhetőbbé, életünk szerves részévé teszik a Dunát és környékét. Ezzel szorosan összekapcsolódva indult el a Napforduló a Dunán (Slnovrat na Dunaji) elnevezésű rendezvénysorozat, amely keretén belül a mi egyesületünk 4 esemény megszervezését vállalta fel, de például Pozsony és Párkány is aktív szereplők. Természetesen a programok mellé megfelelő mennyiségű pénzt is kéne állítani, hisz a víziturizmus a turizmus egyik fontos ága, és mint olyan, fejlesztések nélkül ez is nehezen virágzik. Komárom ráadásul egy speciális helyzetben van, hisz a rakpart és hajógyár teljes egészében magánkézben van, így azt sem a lakosok, sem a vízen érkező turisták nem használhatják. Meg kell említsem, hogy sajnos Komáromnál a Dunán nincs biztonságos kiemelőhely sem. Szóval lenne még mit fejleszteni. Gondoljunk csak bele, mennyire másképp nézne ki a helyzet egy Duna-parti kempinggel és csónakházzal, a belvároshoz csatlakozó parti sétányról nem is beszélve… Ráadásul, nem is arról beszélünk, a Duna-partot hogyan lehetne belakni, helyette az fenyeget, hogy az egyre szépülő Holt-Vág fölé egy elkerülő utat, monumentális felüljárót építenek. Talán mondanom sem kell, de ezt egyesületünk határozottan ellenzi!

• Hol szerezhető további információ a Kormorán Turista Egyesületről?

– A fent említett eseményeken kívül egész évben szervezünk túrákat, amelyekről részletesebb kiírás olvasható weboldalunkon: www.ktk.sk. Ezen az oldalon megtekinthető a fotógalériánk is, amely az elmúlt évek jó hangulatú túráiba nyújt betekintést.

(d, bz)
(Cikkünk a Delta június 17-i számában jelent meg.)


Kapcsolódó cikkek:

A Nemzetközi Dunatúra résztvevő Komáromban

Nyári tábrorok régiónkban

Top