Jövőre ebből gazdálkodik Komárom

Múlt csütörtöki ülésükön a városatyák elfogadták a 2017-es költségvetést, összesen 20,8 millió euróból gazdálkodhat a város a jövő évben. Több pénz jut a városi iskolákra, óvodákra. A hivatalnokok bérére is többet költ majd a város, a KOMVaK városi vízmű konszolidációja viszont önmagában többszázezer euróba kerül majd.

budzse

Csintalan Miklós főellenőr a költségvetés tervezetéről szólva elmondta, az megfelel a törvényi kívánalmaknak. Bohumír Kóňa, a pénzügyi osztály vezetője arról beszélt, a jövő évi büdzsé nem különbözik nagyban az ideitől. Több jut szúnyogirtásra, lesz újra panelprogram, külön tétel kukatárolók és játszóterek felújítására, megmaradt a járdafelújításra szánt alap, de lesznek új kukák is. Néhányan rámutattak, évek óta emelkedik az államtól érkező pénzösszeg, amely a fizikai személyek jövedelemadójának függvénye, és az önkormányzatok legfőbb bevételét jelenti. Jövőre a város 10,1 millió euróra számít ebből a forrásból, miközben idén 9,5 millió, 2015-ben 8,5 millió, 2014-ben pedig 7,5 millió folyt be. Elhangzott viszont az is, jövőre legalább 700 ezer eurójába kerül majd Komáromnak a KOMVaK konszolidációja – ez részben a 485 ezer eurós bérleti díj elmaradása, amit a vízmű a szerződés értelmében a városnak lenne köteles fizetni, továbbá a javítások 235 ezer eurós költsége, amit a város átvállalt a vízműtől.

Több képviselő hangsúlyozta, sok területen lenne szükség több pénzre, ám a város pénzügyi kerete adott, csak addig lehet nyújtózkodni, amíg a takaró ér. Tekintettel a korlátozott lehetőségekre, a városnak elsősorban saját intézményeire kellene költeni – így a városi utakra, járdákra, az iskolákra, óvodákra, épületeire, rendezvényeire. Visszatérő gondolat volt az is, hogy a városi cégek, intézmények lehetőleg maguk „termeljék ki“ a működésükhöz szükséges pénzt, és ne támaszkodjanak ennyire a városi kasszára. Keszegh Béla alpolgármester hangsúlyozta, a lakosok elsősorban mindennapi életkörülményeik javítását szeretnék: rendes utakat, járdákat, játszótereket. Varga Tamás pedig úgy fogalmazott, „csúnyán“ hangzik ugyan, de amíg a város helyzete ilyen, addig a sportra és kultúrára előirányzott támogatásokat nem kellene ennyire bőkezűen osztogatni.

Tucatnyi képviselői módosító javaslat érkezett a büdzsé tervezetéhez. Többségüket megszavazták, így például Szabó Béla azon javaslatát, mely 115 ezer eurót különített el a városi hivatal alkalmazottainak béremelésére, csökkentve például a hivatal üzemeltetési költségét, és kihúzva a város autóvásárlására tervezett összeget. Mint előző számunkban írtuk, a városi hivatalnokok egy levélben követelték fizetésük emelését. Varga Tamás szorgalmazta, hogy a városi rendőrökre is vonatkozzon a béremelés, ám ilyen javaslatról végül nem szavaztak. (FRISS: Tegnap a testület soron kívüli ülésén 10 ezer eurót megszavaztak külön a városi rendőrök béremelésére is.)

Szénássy Tímea az iskolaügyi és kulturális bizottság tagjaként 160 ezer euróval javasolta megemelni az ingatlanadókból jövőre befolyó bevételt, ennek zömét, 100 ezer eurót pedig az iskolák karbantartására és javítására költeni, ezzel 200 ezer euróra növelve a pénzcsomagot. A fennmaradó 60 ezer euró is főként iskolaügyre és kultúrára megy majd, hiszen a többség végül rábólintott az elképzelésre. Külön említést érdemel 10 ezer euró elkülönítése a városban található műemlékek, emlékhelyek és védett sírok megóvására, felújítására. Januártól egy alaphoz pályázhatnak fizikai személyek és civil szervezetek, legfeljebb 2 ezer euró magasságig.

Szoros szavazás mellett nem fogadták el Adruskó Imre javaslatait, egyrészt azt, amelyik 20 ezer eurót irányzott volna elő hűségkártyára, illetve az iskoláktól vont volna el pénzt a Com-Média városi médiacég támogatására. Ez utóbbi témában Rajkó Ferenc elképzelése sem ment át, amely viszont 100 ezer euróra csökkentette volna a Com-Médiának utalandó összeget, illetve a VMK-tól is elvett volna 10 ezret, és a felszabaduló összeget városfejlesztésre tolta volna át. Végeredményben az idei évhez képest a médiacég jövőre 10 ezer euróval kevesebb városi támogatást kap, 150 ezer helyett 140 ezret.

A költségvetés egészét végül 19 képviselő szavazta meg, 5-en tartózkodtak.

(csaba)

Top