Bezár az ekeli szeméttelep

Január elsejétől nem üzemel tovább az ekeli szeméttelep, mivel lejár a községi cég üzemeltetési engedélye és a meglévő kazetta kapacitása is betelik. A térségből Keszegfalva és Gúta szállította ide a hulladékot.

3627-skladka-ilustracni-foto-653x367

Az ekeli önkormányzat korábban elutasította a szeméttelep bővítésének lehetőségét, azaz egy újabb kazetta létrehozását. Elkészítették ugyanakkor a terület újrahasznosításához szükséges tervrajzokat, amelyek engedélyeztetését 2016 júniusáig kell kérvényezniük. A bezárás miatt azonban jövő év januárjától emelkedni fognak a hulladékgazdálkodással kapcsolatos kiadások Ekelen. A magasabb költségeket a falu egyrészt a kommunális hulladékért kiszabott illeték emelésével, másrészt pedig a költségvetésből tervezi finanszírozni. A versenytárgyalások után Ekel végül az izsai Reko céggel kötött szerződést, tehát a jövő évtől ide szállítják a községben keletkező hulladékot.

Január elejétől változik a hulladéktörvény is, amelynek értelmében növekedni fog a válogatott hulladék aránya. Az intézkedés közvetetten némi költségcsökkenést eredményezhet, illetve a község bekapcsolódott egy házi és községi komposztálókat biztosító projektbe, amennyiben sikerrel járnak, ez szintén megtakarításokat hozhat. „Bízom abban, hogy a jövőben csökkenni fog a hulladék mennyisége, de ehhez a lakosok hozzájárulása is szükséges” – tette hozzá Fekete Iveta polgármester.

(sza)

Top