Óvodafejlesztés indul

Óvodaépítési és fejlesztési programot indít a magyar kormány nemzetpolitikai államtitkársága a Kárpát-medencében. A fejlesztés keretében közel 20 óvoda épülhet vagy újulhat meg a Felvidéken – többek között Komáromban és régiónk más településein. A program részét képezi, ahol szükséges, a bölcsődék fejlesztése is. A program felvidéki partnere a református egyház.

ovi 1

„Az ember kompetenciáinak nagy részét öt-hat éves korig megtanulja, de nagyon fontos, hogy ezeket az anyanyelvén sajátítsa el. Arról nem is beszélve, hogy akik magyar óvodába jártak, sokkal nagyobb arányban iratkoznak be magyar iskolákba” – adott magyarázatot Potápi Árpád nemzetpolitikai államtitkár még március elején arra, miért tartják nemzetstratégiai szempontból kiemelt jelentőségűnek az óvodafejlesztési programot. Jelenleg 48 ezer határon túli magyar kisgyermek jár magyar óvodába, az Orbán-kormány célja, hogy ez a szám a programnak köszönhetően legalább 60 ezerre duzzadjon.

Azokat a réseket betölteni, ahol hiányosságok vannak“

Az óvodaépítési és fejlesztési projekt felvidéki partnere a Szlovákiai Református Keresztyén Egyház (SZRKE), amely 3,14 milliárd forintos támogatásból 15-18 új óvodát, bölcsődét építene vagy már meglévőt újítana fel. „Ősszel a nemzetpolitikai államtitkárságtól érkezett hozzánk a felkérés, hogy egyházunk hajlandó lenne-e bekapcsolódni a programba. A felkérést elfogadtuk, így megpróbáljuk azokat a réseket betölteni, ahol hiányosságok vannak. Sok helyen például nincs elegendő óvodai férőhely a magyar gyermekek számára, nem veszik fel őket helyszűke miatt. Arra biztatjuk a gyülekezeteinket, hogy ahol csak lehet, indítsanak óvodát, mert úgy látjuk, hogy az oktatási intézmények feltétlenül fontosak ahhoz, hogy a magyar nyelv, a magyar kultúra és identitástudat megmaradjon a Felvidéken” – nyilatkozta lapunknak Fazekas László püspök.

Nem csak zöldmezős beruházás jöhet szóba

Az igényeket, vagyis azt, hogy mely településeken lenne szükség teljesen új intézményre, és melyeken lenne elegendő a már meglévő felújítása, a református egyház most méri fel. „Munkánkat a Szlovákiai Magyar Pedagógusok Szövetsége segíti, de az érintett helyi önkormányzatokkal is kapcsolatban vagyunk, és mindenütt komoly egyeztetések folynak. Nemcsak zöldmezős beruházás jöhet szóba, hanem akár óvodák átvétele, felújítása vagy megerősítése is” – hangsúlyozta Fazekas László, hozzátéve: ott, ahol átvett óvodáról, vagyis az alapító-fenntartói jogok átvételéről lesz szó, azt szeretnék, hogy azok az óvópedagógusok, akik az adott intézményben dolgoztak, továbbra is a helyükön maradjanak.

ovi 2

A Bauringoknál épülhet új ovi

A komáromi református gyülekezet még februárban határozott arról, hogy vállalja egy óvoda fenntartását. S bár a területválasztás, valamint az ezzel kapcsolatos egyeztetések még nem zárultak le, úgy tudjuk, hogy az új, református gyülekezet által fenntartott ovi a Bauringoknak nevezett lakótömbböknél épülhet meg. Fazekas László fontosnak tartotta hangsúlyozni azt is, hogy akár óvoda alapításról, akár átvételről van szó, ezek az óvodák továbbra is magyar óvodai intézmények maradnak, és ezt a lehető leghosszabb ideig szeretnék így tartani – addig mindenképpen, amíg van elegendő gyermek és az adott településen református magyar gyülekezet létezik.

Langschadl Mátyás

(Cikkünk a Delta március 27-i számában jelent meg.)

Top