Örömzene Hodekéknál

Bevallom, egy kicsit irigylem Hodekékat. Hodek Dávid, az egykori csodadobos a szemünk láttára lett húszéves fiatalember. Mesterien dobol. Öccse, a hétéves Áron olyan volt a Mi karácsonyunk színpadán, a Klapka téren, advent hideg második vasárnapján, a Pókemberes sapkájában és a kis télikabátjában, mint egy remekül basszusgitározó manó. Mi a titkuk?

 Hodek Áron fellépés közben


HODEK ÁRON: Anyuék azt mondták, most már jó lesz

• Mikor kezdtél basszusgitározni?

– Négy- vagy ötéves koromban.

• Honnan tudtad, hogy az a hangszer a basszusgitár?

– Amikor kisebb voltam, Dávid, a bátyám mindig basszusgitáron játszott, és megtetszett nekem. Elkezdtem játszani, azután a Jézuska hozott egy kicsi basszusgitárt. Márciusban már zenéltem vele.

• Elmeséled, hogyan kell a basszusgitáron játszani?

– Figyeltem, hogy mit mutatott Dávid, és elkezdtem magam is úgy próbálgatni. Azután sikerült. Anyuék azt mondták, most már jó lesz. Először kis darabokat próbálgattam, majd ezeket egyben. Dávid nagyon sokat tanított, úgy tanultam meg ezt az egészet. Jó testvér, nagyon kedvelem.

• Radics Gigi koncertjén nagyon sok ember előtt zenéltél Budapesten, a Tüskecsarnokban.

– Szeretem Gigit, tőle kaptam az első gitárerősítőmet. Amúgy tíz koncertem volt eddig.

Hodek Áron-1


HODEK SZILÁRD: Dávid bármit mond, Áron megteszi

• Milyen volt a nap, amikor látta, hogy középső fia is zenei pályára készül?

– Nem egy nap volt, hanem egy folyamat. Azt láttam, hogy ennek a gyereknek is van valami a vénájában. Mindig zenét hallgatott, láttuk, hogyan mozog a zenére. Áronnak ez az egész egy következő játék. Nem úgy fogja fel, mint mi, hogy el kell menni, és meg kell tanulni. Csak leül, azután játszik. Nem szeretném, ha nagyképűen hangzana, de valóban az történt, hogy kapott a Jóistentől tehetséget. Mi pedig úgy állunk hozzá, hogy rendben van, akkor csináld. Dávid hihetetlen türelemmel és nagy szaktudással nyúl hozzá. Áron pedig hasonlítani szeretne a testvérére. Dávid bármit mond, Áron megteszi. Nagy büszkeség számomra, hogy Áron a Radio Band tagja lett, Radovan Tariška vezetésével.

• Úgy tudom, jelentkezett egy amerikai gitárgyártó cég.

– Először Dávid rakta fel a felvételeket Áronról a saját Instagram oldalára, ahol nagyon sok követője lett. Olyan emberek jelentkeztek, akikről álmunkban sem gondoltuk volna, hogy találkozunk, nem még hogy ránk írnak. A világháló kinyitotta a világot. Teljesen felgyorsult a világ, óriási lehetőségek vannak ma az internet által. Még az is megtörténik, hogy Komáromból egy hétéves gyermek egy világcéggel köt szerződést. Kapcsolatban állunk Bruno Mars zenekarával, a Maroon 5 zenekarral, Kim Burrell gospel énekesnővel. Sokan ráírnak Áronra, milyen jó, amit csinál, és ahogy csinálja. Ha egy nagy ember ír kommentet, megmozgat valamit az emberben.

• Akkor irány Amerika?

– Január huszonötödike és huszonnyolcadika között rendezik a NAMM Show-t Los Angelesben. Mindenki odamegy, ott köttetnek a zenei világ nagy üzletei. Ott lesz, aki csak ráér, ezért úgy döntöttünk, kimegyünk Áronnal. Közben kapott meghívásokat, hogy zenélnének vele. A múlt héten is ránk írt az egyik legnagyobb húrgyártó cég, hogy szeretné Áront támogatni húrokkal. Sőt! Napról napra vannak új fejlemények. Január ötödikén, pénteken, este nyolc órai kezdettel Áron koncertet ad a RÉV Magyar Kultúra Házában. A bevételt szeretnénk az amerikai útra költeni, mert őszintén bevallom, nagyon nehéz lenne önerőből finanszírozni azt. Nem szólíthatunk meg egy világsztárt, hogy mennénk, csak fizesse ki az útiköltséget.

Hodekék


HODEK DÁVID: Nagyon tehetséges és gyorsan tanul

• Azt hallottam, írtál egy dalt Radics Giginek.

– Who You Are a címe, és felkerült az új, Vonzás című albumára. A zenét szereztem és hangszereltem. A szöveget Johnny K. Palmer írta. Gigi decemberi koncertjén Áronnal együtt felléptünk ebben a dalban Budapesten. És lehet, hogy lesz ennek folytatása Gigivel. Jó pár éve barátkoznak a családjaink. Annak idején, Bolyki Balázs koncertjén ismerkedtünk meg.

• Jó tanuló a zene terén az öcséd?

– Nagyon tehetséges és gyorsan tanul. Jó a füle, kiváló a ritmusérzéke, sőt jobb, mint néhány felnőtté. Sok számot tud. Nálunk otthon úgy zajlik a zenélés, hogy közben játék is. Így tanult meg egy csomó számot, melyekből valamiket muzsikálunk a koncerteken, valamiket el is felejt.

• Örömzenélés folyik próba gyanánt?

– Otthon napi szinten örömzenélés megy nálunk. Zenésztársaim, Richard Čino és Eugen Vízváry, akikkel advent második vasárnapján felléptünk a Klapka téren, a legelejétől ismerik Áront. Elájultak, hogy ilyen egyáltalán létezik.

• Áron felállt a színpadra, és még az áram is elment…

– A húrok közé csapott, amikor éppen kiesett az áram. Fel sem vette, ott folytattuk, ahol abbahagytuk.

• Hárman mentek Amerikába.

– Nincsenek túl nagy illúzióim. Hagyom magam meglepni. Áron nagyon ügyes. Sokan hívták. Meglátjuk, mire jutunk.


HODEK ÁRON: Még nem írtam levelet a Jézuskának

Hodek Áron-2

• Áron! Írtál már levelet a Jézuskának?

– Még nem, de szeretnék.

• Mi kérsz majd tőle?

– Még nem tudom. Sok dolog van, ami tetszik. Még gondolkodom, melyiket válasszam.

• Reménykedsz, hogy megkapja a leveledet?

– Igen.

• Mi leszel, ha nagy leszel?

– Zenész, basszusgitáros. Erre nagyon elszántam magam.


Bevallom, egy kicsit irigylem Hodekékat. Boldog, kiegyensúlyozott emberek. Talán a zene teszi őket ilyenné. Mindig mosolyognak. És minden nap örömzenélnek. Jó látni, hogy a hétéves Hodek Áron is egyre több lépést tesz előre sajátos világukban. A Pókemberes sapkájában, a kis télikabátjában, jéghidegben. A mi örömünkre is.

Szél János,
Fotó: Pézman Zoltán

Top