Megnyílt a Vaklabirintus

Egy 303 ezer eurós, uniós támogatással megvalósult turisztikai beruházásnak köszönhetően az Öregvár összes kazamatája látogathatóvá vált, valamint a Vaklabirintus is megnyitotta kapuit. Utóbbi nem mindennapi élményt nyújt látóknak és látássérülteknek egyaránt.

A Magyarország-Szlovákia Határon Átnyúló Együttműködési Program keretén belül megvalósított felújításoknak köszönhetően a lőszermentesítés után a komáromi Öregvár kazamatáiban kibontották a másodlagos falazatokat, elszállítottak mintegy 940 tonna hulladékot és építkezési törmeléket és a vár-falakon elvégezték a bozótirtást. Ennek eredményeképp körbejárhatóvá vált az Öregvár egész folyosórendszere.

A kisudvarban található impozáns lépcsőt már tavaly teljesen felújították, ezzel egy új kép tárul a látogatók elé, ha belépnek az udvar területére. A lépcső alatt nyílt meg az ún. Vaklabirintus, amely egy olyan „látványosság”, mely révén a látók betekinthetnek a látássérültek életének egy mozzanatába, kipróbálhatják, hogy nem látó társaink hogyan érzékelik a környezetet, ismerik meg a tárgyakat. A labirintus egy részét teljes sötétségben járja be a látogató, miközben főleg a tapintás és egyensúlyérzék képességére támaszkodhatnak csupán.

vaklabirintus
A labirintus ugyanakkor a nem látók számára is sok információt nyújt, mivel ezen a kiállításon nem tilos hozzáérni a kiállított tárgyakhoz, hanem kifejezetten kívánatos.

A fejlesztések keretében vásároltak egy mobil színpadot is, amellyel lehetőség nyílik az Öregvár és az Újvár rendezvényeinek színesítésére.

A projekt teljes költségvetéséből 302 ezer eurót használtak fel a kazamaták kitisztítására és a Vaklabirintus kialakítására, melyhez 85 %-os támogatást biztosított az Európai Unió Regionális Fejlesztési Alapja, 10 %-os támogatást nyújtott Szlovákia kormánya, így a tulajdonos – Komárom városa – 5 % önrésszel valósította meg a beruházást.

Látogatási rend

Biztonsági okokból az erődrendszer csak vezetővel, minimum 3 fős csoportokban látogatható. Kedden, szerdán, csütörtökön és pénteken indul idegenvezetés a városi rendőrség épületében található irodából 9.00, 11.00, valamint 14.00 órától. A felnőtt belépőjegy ára 2 euró, a nyugdíjasok, diákok és gyermekek 1 euróért látogathatják meg az erődrendszert.

szt fotó: -ganzer-

Top