Magyar sarkok óvodáinkban

Az óvodafejlesztési program egy olyan nemzeti egység felé mutató kezdeményezés, amelynek a teljes magyar nemzet a célközössége“ – jelentette ki Grezsa István kormánybiztos a „Magyar sarok“ elnevezésű fejlesztőcsomagok átadása alkalmából rendezett ünnepségen, Komáromban.

magyar sarok 1Az ünnepségen a komáromi Tulipán óvoda kicsinyei is felléptek

A magyar kormány legújabb, módszertani és szakmai segédanyagokat tartalmazó csomagját első körben 45 komáromi járásbeli óvoda igazgatója vehette át, de a későbbiekben Felvidék valamennyi magyar óvodája megkapja. A magyar kormány az ajándékcsomaggal az óvodai oktatás-nevelés minőségének javításához és a magyar kultúrához kapcsolódó ismeretek és kötődés elsajátításához kíván segítséget nyújtani.

Erről beszélt a rendezvényen Jókai Tibor, a Szlovákiai Magyar Pedagógusok Szövetsége (SZMPSZ) elnöke is, kiemelve, a mostani ajándék nemcsak a magyar óvodák versenyképességének és színvonalának növeléséhez, hanem a gyerekek magyarsághoz való kötődésének megteremtéséhez is jelentős segítség.

Grezsa István kormánybiztos köszöntőjében a 2017-ben elindított Kárpát-medencei óvodafejlesztési program egészéről szólva kifejtette, a programmal az alapokat, az oktatási-nevelési rendszert szeretnék megerősíteni a Kárpát-medencében, hiszen a 21. században ez az alapja az egységes nemzeti közösségbe történő szervezésnek.

A jövőben további 12 helyszínen rendeznek a komáromihoz hasonló ünnepséget a Felvidéken, ezeken az alkalmakon valamennyi (összesen 344) felvidéki magyar óvodának átadják a „Magyar sarok fejlesztő“ csomagot, annak a 73 óvodának is, amely vegyes – szlovák-magyar közös – igazgatással működik – mondta el lapunknak Fekete Irén, az SZMPSZ komáromi irodájának vezetője. „A fejlesztőcsomagokat felvidéki magyar óvónők kérése alapján állították össze: főleg mesekönyveket, hanghordozókat (CD-ket, DVD-ket), óvodapedagógusok számára készült módszertani segédkönyveket, különböző logikai és mozgásfejlesztő játékokat tartalmaznak“ – árulta el.

A Kárpát-medencei óvodafejlesztési programot 2016 novemberében hagyta jóvá a magyar kormány. Célja, hogy növelje a Kárpát-medencei magyar óvodákba íratott gyerekek számát. Felvidéki része, amelyre 6,3 milliárd forintnyi összeget szánnak, tavaly szeptemberben indult el.

(lm)

Top