Indulhatnak a beruházások

Tavaly novemberben a komáromi képviselők már megszavazták az új területrendezési terv koncepcióját, és annak legvitatottabb pontját, miszerint nem módosul az északi elkerülő út tervezett nyomvonala és a Holt-Vágon keresztül vezet majd. Most végleg jóváhagyták a tervet, ami egyúttal azt is jelenti, hogy zöld utat kap egy sor régóta tervezett fejlesztés, beruházás. Ugyanakkor, egy kiskapu nyitva maradt – szakmai tanulmány készül arról, hogy kínálkozik-e bármilyen reális lehetőség arra, hogy más nyomvonalon vezessen a majdani elkerülő út.

Három éve dolgozott a pozsonyi Aurex tervezőiroda Komárom új városrendezési tervén, melynek koncepcióját tavaly komoly vita után hagyták jóvá. A legfőbb és legvitatottabb kérdés az volt, hogy a képviselők helybenhagyják-e a 12 éve a városfejlesztési tervben szereplő, Holt-Vágot érintő nyomvonalat, melyet annak idején, és most is szakemberek és hivatalos szervek együttműködése nyomán rajzoltak meg. Több ezren írták alá azt a lakossági petíciót, mely a nyomvonal ellen, a Holt-Vág természeti kincseinek megőrzését célozta. Eközben helyi vállalkozók szorgalmazták a területrendezési terv egészének elfogadását, mivel ennek hiányában egy sor tervezett, zömében munkahelyteremtő beruházás nem valósulhatna meg, ami a város egészére rossz hatással lenne. Bastrnák Tibor parlamenti képviselő, akinek polgármestersége idején határozták meg először a Holt-Vágot érintő nyomvonalat, korábban azzal érvelt, egyszerűen nincs jobb megvalósítható lehetőség, amely figyelembe veszi a város környékének adottságait, és minden előírásnak is megfelel. Ráadásul szerinte 10 évvel elhalasztódik az elkerülő út építése, ha Komárom elutasítja a Holt-Vágot átszelő megoldást. További nyomós ok, ami a nyomvonal módosítását szinte ellehetetleníti, hogy a törvények értelmében egy város nem fogadhat el olyan tervet, amely ellentétes az állami és megyei szintű területrendezési tervekkel. Márpedig ezek a Holt-Vágot érintő elkerülő úttal számolnak. Kérdés, mi történne, ha Komárom ezzel szembemenne.

komarno

Igen a fejlesztésekre, kiskapuval

Ilyen előzmények után került sor a múlt heti testületi ülésre. Abban minden felszólaló képviselő egyet­értett, hogy egyáltalán nem szerencsés a Holt-Vágot érintő elkerülő út, azonban a többség úgy vélte, a városrendezési tervet el kell fogadni, hiszen fontos beruházások akadhatnak meg, ha nem így lesz. Most is elhangzott, ha nem lesznek beruházások, minőségi munkahelyek, amik itt tartják a fiatalokat, akkor ezrekkel csökken a város lakossága, és nem lesz kinek megőrizni a Holt-Vág szépségét.

Horváth Attila arról beszélt, az elmúlt négy év legnagyobb hibája ez a döntés, ugyanakkor arra is rámutatott, 12 év alibizmusa vezetett ide: súlyos hibát követett el az, aki jóváhagyta ezt az elképzelést, vagy­is az előző városvezetések is nagyban okolhatók a kialakult helyzetért. Knirs Imre szerint elkerülő út helyett egy keleti, harcsási Duna-hidat kellene megépíteni. Andruskó Imre arra mutatott rá, aki nemet mond a területrendezési tervre, az nemet mond a komáromi futballakadémiára is – hiszen az új terv kapcsolatos a KFC stadionjának, illetve komplexumának építésével.

térképIpari és kereskedelmi zóna terve az érsekújvári főút mellett

Csémy Krisztián főépítész rámutatott, a korábbi döntést a nyomvonalról elfogadott ténynek tekinti. Hangsúlyozta, kifogásai ellenére is határozottan támogatja a területrendezési terv egészének elfogadását, hiszen az teret ad a vállalkozóknak a fejlesztésekre, s például bővül a sportközpontok területe is.

Józsa Lajos ingatlanfejlesztő a helyi vállalkozókat képviselve hangsúlyozta, egy sor beruházás vár arra, hogy zöldet kapjon a területrendezési tervvel, például a komáromi ipari park projektje, mely új bevásárlóközpontot is magába foglal (a Merkury Market és Lidl mögötti terület – a látványterv a nyitóképünk), az érsekújvári főút mellé tervezett részben ipari, részben kereskedelmi zóna kiépítése, egy Gadócra tervezett lakópark, a ZF Slovakia új komáromi gyárát érintő beruházások. Ezek a fejlesztések – sok mással együtt – munkahelyeket hoznak létre.

A Holt-Vág megőrzését szorgalmazó petíció több ezer aláírója nevében Hanáčková Eva szólalt fel. Szerinte a természet egyre inkább luxussá válik, turisztikai vonzerővé, és ha Komárom feláldozza ezt, sosem válik attraktív várossá.

IMG_5766-e1498125268121

Mielőtt a városrendezési tervről döntöttek volna, Benyó Zoltán javaslata került napirendre, melyet el is fogadtak a városatyák. Ez egy újabb tanulmány, szakmai elemzés készítését irányozza elő arról, hogy milyen más nyomvonalon lehetne vezetni az északi elkerülő utat. Ennek nyomán a jövőben esetleg lehetne módosítani a területrendezési tervet, egy másik megvalósítható nyomvonalat belefoglalva.

Végül nagy többséggel, 18 igen, 1 nem (Bujna Zoltán) és 2 tartózkodás (Horváth Attila és Knirs Imre) mellett a képviselők elfogadták Komárom új területrendezési tervét. Mint egy éve is írtuk, ezzel a gazdasági fellendülést, a fejlesztések mihamarabbi beindítását részesítették előnyben a Holt-Vág természeti környezetének megóvásával szemben.

Csaba Ádám

Kapcsolódó cikkeink:

A fejlesztésre szavaztak

A városfejlesztési terv elfogadását sürgetik

Ha két rossz van, melyik a jobb?

Elkerülő út nélkül Komárom megfullad

Top