Nem sült el a vízágyú

KOMÁROM. Az önkormányzati ülés legfontosabb pontja a KOMVaK komáromi vízmű és a HASS cég közötti esetleges új megállapodás megkötése lett volna, arról, hogy a városi tulajdonú vízmű hogyan rendezze több milliós tartozását. A városi képviselők azonban úgy döntöttek, egy héttel elhalasztják ennek megtárgyalását, mivel további információkra lenne szükségük.

viztisztito

Az új városvezetés két évvel ezelőtti hivatalba lépésekor borult ki a bili a KOMVaK kapcsán, mikor kiderült, hogy az akkori igazgató a város tudta nélkül elzálogosította a vízmű vagyonát egy tartozás fejében, ráadásul a KOMVaK – és a város – számára nagyon előnytelen feltételekkel. A büntetőkamatok mértékét néhányan uzsora szintűnek nevezték, de azt is kifogásolták, hogy a beszállító cég adott hitelt a vízműnek, hogy az általa a kavai rákötés során elvégzett munkát kifizesse. Az eltitkolt jelzálogszerződés már önmagában erősen vitatható lépés volt, az viszont már kifejezetten súlyos következményekkel jár, hogy az akkori igazgató, Cséplő Gábor, bár erre felszólította az igazgatótanács, több hónapon át mégsem utalta időben és a megállapodás szerint a törlesztőrészleteket. Súlyos helyzet állt elő, veszélyben a 100 százalékban városi tulajdonú KOMVaK Rt. vagyona, ezáltal a közvagyon, mivel a törlesztés elmaradásával a hitelezőnek lehetősége van végrehajtást indítani.

Az elmúlt hónapokban teljesen lecserélődött a KOMVaK vezetése, az igazgatótanácsba is új tagok kerültek, februártól pedig a vízmű igazgatójává is új embert neveztek ki – Ruman Patrikot, az új igazgatótanács elnökét. Az új vezetőség tárgyalt az aranyosmaróti HASS céggel arról, hogyan lehet rendezni az előállt helyzetet, a nem megfelelően törlesztett jelzálogszerződés következményeit, késedelmi kamatokat. Több millió euró és a KOMVaK elzálogosított vagyona a tét, illetve az is felmerül, mi lesz a felelősökkel, milyen személyi, esetleg politikai következményei lesznek az ügynek. Információink szerint az aranyosmaróti cég még az általa Csallóközaranyoson elvégzett csatornázási munkák kapcsán is pénzt kér, többletmunkákra hivatkozva. Eközben ugyanezen projekt kapcsán a nagyjából 9 millió eurós pályázati támogatást nyújtó intézmény 1,8 millió eurót követel vissza a vízműtől, mivel túlárazottnak találja a beruházást.

Az érintett cégek képviselői üzleti titokra hivatkozva zárt ülés lefolytatását javasolták, végül azonban a polgármester döntése alapján nyilvános tárgyalás keretében kezdődött meg a programpont megtárgyalása. Képviselői javaslatra azonban a testület többsége úgy döntött, mivel a határozati javaslatot csak nem sokkal az ülés előtt kapták kézhez, továbbá hétfőn egy további tárgyalásra kerül sor az érintett felek jogászainak bevonásával, ahol esetleg új információk merülhetnek fel, elnapolják a bonyolult ügyet. Nem lesz könnyű helyes döntést hozni, hiszen egy új egyezség több mint két évtizedre befolyásolhatja a vízgazdálkodási cég pénzügyeit.

Így a „vízágyú“ egyelőre nem sült el, e héten csütörtökön kerül újra napirendre az ügy.

(csá)

Top