Mennyit keres egy képviselő?

Nyakunkon vannak az önkormányzati választások. Most még gyakrabban hangzik el a választók részéről, hogy a képviselőjelöltek egymást taposva könyökölnek, hogy hozzáférjenek a vályúhoz. Valójában azonban anyagilag egyáltalán nem vonzó ez a vályú – már amennyiben valaki tisztességes. Egy rossz törvény miatt néhány képviselő idén már nem is kap fizetést Komáromban.

Önkormányzati képviselőnek lenni megtisztelő feladat, a köz szolgálata, jó esetben presztízzsel és a közösség megbecsülésével jár, egyúttal befolyással is a helyi ügyek menetére. A legtöbb jelöltet bizonyára ez motiválja arra, hogy elinduljanak a választáson. A képviselőség árnyoldala, hogy egyre inkább céltáblává válnak a városatyák, okkal, ok nélkül. És az is biztos, hogy anyagilag sem főnyeremény. Hiába gondolják azt sokan, hogy zsíros tisztség, az önkormányzati képviselőség egyáltalán nem túlfizetett, sőt, egy idén elfogadott törvény még ront is a helyzeten. Komáromban akad olyan képviselő, aki szeptember óta „ingyen“ dolgozik, mivel az új jogszabály értelmében idén már nem kaphat több juttatást. Jelenleg egy komáromi képviselő hiába dolgozik akár 4-5-6 napot is egy hónapban, legfeljebb havi bruttó 229 euró képviselői fizetést kaphat. Önnek megérné ennyiért? Vállalna önkormányzati munkát akkor is, ha nem kapna érte semmilyen fizetést?

Idén áprilisban hatályba lépett az a törvénymódosítás, amely szabályozza az önkormányzati képviselők, alpolgármesterek fizetését. Elfogadása óta a kormány is belátta, sok sebből vérzik az új jogszabály. Ennek ellenére, mivel a törvény hatályos, az önkormányzatoknak kötelességük saját helyi szabályozásukat is hozzá igazítani – októberben így tettek Komáromban is, és módosították a városi képviselők juttatásait tárgyaló alapelveket.

pénz-e1410157699240

Az új törvény egy felső értéket határoz meg a képviselői juttatások terén. A fizetési plafont a polgármester fizetéséhez kötik, egyetlen önkormányzati képviselő sem kaphat több juttatást egy év alatt, mint polgármesterének egy havi bruttó alapfizetése.

Mennyi az annyi Komáromban?

Komáromban az idei évben legfeljebb bruttó 2 758 eurót kaphat egy városatya. Havi bontásban ez azt jelenti, legfeljebb bruttó 229 eurót. Az alapbér jelenleg 190 euró, ez az összeg maximum 40 euróval nőhet. A bökkenő csupán az, hogy ezért az összegért többen végeznek olyan tevékenységet, ami időigényes. A törvény nincs tekintettel arra, hogy egy képviselő mennyit dolgozik, hogy azon kívül, hogy részt vesz a testületi üléseken, tagja-e a városi tanácsnak, betölt-e elnöki tisztséget valamelyik szakbizottságban, részt vesz-e versenytárgyalások lebonyolításában, vagy éppen vállal-e esketéseket – utóbbi nem csak azt jelenti, hogy feláldozza hétvégéjének egy részét, de rendszeres egyéb költséggel is jár.

A polgármesteri béreket emelték

De tegyünk egy kitérőt a polgármesteri fizetések szabályozásához, amit pont a múlt héten módosított a parlament. A polgármesterek alapfizetése az adott település népessége, továbbá az aktuális országos átlagbér függvénye. Minél népesebb a település, annál nagyobb koefficienssel szorozzák meg az előző évi átlagfizetés összegét, amely 2017-ben 954 euró volt. Ez a szorzat adja a polgármester alapbérét. A múlt szerdán módosított jogszabály megemelte a koefficienseket, ugyanakkor némileg csökkentette a képviselők mozgásterét: immár csak az alapbérének legfeljebb 60 százalékával emelhetik meg a polgármester fizetését a korábbi 70 százalék helyett. Tekintve, hogy egy polgármester főállásban látja el tisztségét, és felelőssége összehasonlíthatatlanul nagyobb, mint a képviselőké, a fizetése is az.

tablazat

A módosítás hatással lesz az önkormányzati képviselők bérére, hiszen az a polgármesteri alapbér függvénye. A novemberben megválasztott új komáromi polgármester már az új törvény alapján kap alapbért, ami bruttó 3060 euró lesz. Ez egyben azt is jelenti majd, hogy a komáromi képviselők bére is nő, havi 255 euró lesz a plafon. Mivel 2019 januárjától már a 2018-as átlagfizetésből (ez 1000 euró körüli összeg lehet) számolják ki a polgármesteri fizetést, a komáromi városatyák minimális havi juttatása újra nőhet egy kicsit – havonta 265-270 euró maximális összegre.

Kijavíthatják a rossz törvényt

Mindez azonban továbbra is túl alacsony plafon a legtöbb feladatot vállaló képviselőknél, és így előfordulhat, hogy nevetséges összeget, például 2-3 eurót kapnak egy-egy esketés levezetéséért. Számukra egy újabb törvénymódosítás jelenthet megoldást, aminek előkészítése folyamatban van. Eszerint csak a képviselői alapbér esetében marad meg a fizetési plafon, a különböző bizottsági munkákat, esketéseket külön számolják majd.

Szabó Béla a pénzügyi bizottság elnökeként a komáromi testületi ülésen megjegyezte, míg az önkormányzati munkáért járó juttatásokat megnyirbálták a parlamenti képviselők, saját fizetésüket épp most emelnék meg. Egyelőre kérdés, hogy mennyivel – 200-400 eurós növekedésről beszélnek. Egy nem fővárosban élő parlamenti képviselő jelenleg hozzávetőleg bruttó 3500 eurót kap havonta, ennek az összegnek nagyjából 40 százaléka a költségtérítéssel kapcsolatos keret. Tény az is, hogy a parlamenti képviselők bérét még 2011-ben befagyasztották, azóta nem nőtt.

Csaba Ádám

(Cikkünk a Delta október 29-i számában jelent meg.)

Top