Fel kell számolni a jó és a rossz komáromiságot

Újraválasztották Becse Norbertet a Szövetség komáromi járási szervezetének élére, a bő egy hónappal ezelőtt lemondott Iván Tamást pedig ismét megválasztották a komáromi alapszervezet elnökének. A Szövetség a járás egészét nézve összességében sikerként könyvelte el mind a megyei, mind az önkormányzati választásokat, ugyanakkor tudják, egyes községekben és főleg a városokban van hová előrelépni.

Múlt héten a bajcsi kultúrházban tartotta konferenciáját a Szövetség komáromi járási szervezete. A párt 67 járási küldötte mellett Forró Krisztián elnök és az országos elnökség tagjai is részt vettek. „A Komáromi járásban mindkét választáson sikeresek voltunk, ami annak is köszönhető volt, hogy mindenhol egységesen Szövetségként jelentünk meg“ – röviden így értékelte a Szövetség az október végi választásokat. Forró Krisztián kiemelte, a Komáromi járás – és az ugyancsak magyar többségű Dunaszerdahelyi – kiemelt jelentőségű, hiszen ha e két régióban nem erős a Szövetség, valószínűleg nem képes elérni a parlamenti képviseletet.

Becse Norbert: egységet kell mutatnunk

Becse Norbertet nagy többséggel választották meg újra járási elnöknek. Kérdésünkre elmondta, lényeges feladatának tartja, hogy a Szövetség gyökeret eresszen azokon a településeken is, ahol gyakorlatilag nincs jelen, illetve erősödjön, elsősorban a városokban – főként Komáromban, Gútán és Ógyallán, ahol nem szerepeltek jól. „Fontosnak tartom azt is, hogy a Szövetség továbbra is egységesen jelenjen meg. A választók ezt várják tőlünk, nem kíváncsiak arra, ki honnan jött, ezt világosan tudtunkra adták a választási kampányban is. Ennek érdekében helyesnek tartanám és szorgalmazom is a három elődpárt platformjainak (MKP, Híd, Összefogás) megszüntetését. Véleménykülönbségek lehetnek, sőt, a vita is hasznos, ám kifelé egységet kell mutatnunk“ – vélekedett.

Mint ismert, a megyei választásokon járásunkban 7 képviselői mandátumot szerzett a Szövetség a 8-ból, egy független is bekerült a Nyitra megyei közgyűlésbe. Összehasonlításképpen: öt éve az MKP 6, a Híd (a Smerrel és az SNS-szel közösen) 1 képviselőt küldhetett a megyére, az egyetlen független, Stubendek László később csatlakozott az MKP-frakcióhoz.

A helyi önkormányzati választásokon járásunk 41 települése közül 18-ban választották meg polgármesternek a Szövetség jelöltjét, miközben további 4 független jelölt is élvezte a párt támogatását. A négy város közül azonban csak Naszvadon választották meg jelöltjüket – különösen a komáromi eredmény számít súlyos kudarcnak.

Iván Tamás: a várost segítjük a megyén

A komáromi bukás után – vállalva a politikai felelősséget – Iván Tamás lemondott a Szövetség komáromi alapszervezetének éléről, ám múlt szerdán a helyi szervezet ismét őt választotta meg elnöknek – mind a két tucat jelenlevő támogatta, ellenjelölt nem volt. „Az elnökség egyhangúlag felkért, hogy folytassam, folytassuk együtt a megkezdett munkát. Ha valaki vezetőként vereséggel szembesül, azért egy jó dolog történik vele: hiúsági kérdéseket már nem kell oldania. A szarvakat letöri, az alázat pedig a helyére teszi az embert. Egy ilyen felkérés feloldozó jellegű“ – kommentálta újraválasztását Iván Tamás, majd megjegyezte, a felkérés számára azt is jelenti, hogy a komáromi közösség befogadta és elfogadta.

Arra a kérdésünkre, hogy milyen látható jelei lesznek a Komárom érdekében végzett munkájuknak, Iván Tamás megjegyezte, politikai értelemben a feladatuk az, hogy egységben dolgozzanak a komáromiakért, és méltók legyenek a képviseletükre. „De az emberek kézzel fogható eredményeket várnak el – jogosan. A város vezetése van abban a pozícióban, hogy helyi szinten diktálja a célokat, a tempót. Mi pedig minden olyan tervet támogatunk, ami a várost szolgálja. Ezt elsősorban a megyei képviseletünkkel tudjuk megtenni. Képviselőink továbbra is elérhetőek mind a lakosoknak, mind a város vezetőinek, fel akarjuk erősíteni a hangjukat megyei szinten, hogy Komáromnak megfelelő lobbiereje legyen a megyei parlamentben.“

Nem kergethetünk ellenségképeket

Felvetésünkre, hogy három önkormányzati képviselővel korlátozottak a lehetőségeik, nehezebbé válik a munkájuk, Iván Tamás azt felelte, a városnak van egy választott vezetése, amely feltételezhetően irányítja majd az önkormányzat ügyeit, egyúttal nem tartja nehezített körülménynek, hogy a Szövetségnek csak három képviselője van Komáromban. „Ha a nehezített terepként tekintenék az önkormányzati munkára, ellenségképeket kergetnék. De Komárom érdekében is tudatosítani kell, hogy nem kergethetünk ellenségképeket. Ha valamire nincs szükségünk, az a polarizáció. Annyi minden osztja meg a lakosságot országos szinten! Fel kell számolni a jó és rossz komáromiságot. A városért kell dolgozni, és nem versengeni. Támogatni az értelmeset, dialógust folytatni minden olyan ügyben, amit esetleg másképp látunk. Hiszem, hogy a konstruktív párbeszéd felszámolja az aknagödröket“ – nyilatkozta, majd ismételten kiemelte, Komárom három megyei képviselőt küldhetett a megyei parlamentbe, mindannyian a Szövetség politikusai, akik Nyitrán tudják segíteni a várost. Emellett megjegyezte, elsősorban empátia és nem önkormányzati képviselői mandátum kell ahhoz, hogy a Szövetség a komáromi közösségért tegyen – még akkor is, ha városi képviselőként természetesen más lehetőségek nyílnak meg, illetve más a felelősség is.

„A cél az, hogy Komárom újra a régió gazdasági motorja legyen. A feltételek adottak hozzá, a csapat készen áll, a munkát folytatjuk“ – hangsúlyozta a Szövetség komáromi szervezetének elnöke.

(csá)

Andruskó: Komáromért dolgozunk majd a megyén is
Keszegh Béla marad Komárom polgármestere
Nem lesznek változások, folytatjuk a munkát
Profi, üres, negatív
Négy évig ők irányítják a járásbeli falvakat

Top