Keszegh Béla marad Komárom polgármestere

Elsöprő fölénnyel, a szavazatok csaknem 75 százalékával választották újra Keszegh Bélát Komárom élére a szombati helyi önkormányzati választásokon. A mögötte álló Függetlenek Komáromért – 4KN csoport 19 képviselője is bekerült a 25 fős városi parlamentbe. A Szövetség jelöltjei a masszív kampány ellenére is súlyos vereséget szenvedtek, polgármesterjelöltjük, Bauer Ildikó még városi képviselői mandátumot sem szerzett. Gútán is legyőzték a párt jelöltjét, ugyanakkor a Komáromi járás kisebb településein – és más járásokban – már jobban szerepelt a magyar párt, a megyei önkormányzati választásokon pedig kifejezetten sikeresen.

Komáromban nem volt kérdés

Soha nem zajlott még olyan masszív kampány Komáromban, mint a mostani választások előtt. A Szövetség minden lehetséges felületen népszerűsítette polgármesterjelöltjét, ám a komáromiak nem díjazták az agresszív, helyenként tisztátalan, elsősorban az arculatra összpontosító kampányt, így hatalmas bukással végződött a nagy nyomulás – Bauer Ildikóra csak minden 10. választó voksolt.

Ritkán látható ennyire egyértelmű választói akarat, a szavazók háromnegyede további négy évre adott felhatalmazást Keszegh Bélának és független csapatának – a komáromiak úgy ítélték meg, az elmúlt ciklusban előre haladt Komárom. A városvezetést évek óta élesen bíráló, független Etheykatz Tímea csupán a voksok 8,7 százalékát gyűjtötte be, Bodoki Péter (Hlas-SD) pedig 5 százalékot ért el – a javára visszalépő Dobi Róbert is kapott 55 szavazatot.

Táblázatainkban zöld színnel a Szövetség jelöltjei (Sz), lilával a függetlenek (f).

A képviselő-testületben kényelmes többsége lesz a polgármestert támogató Függetlenek Komáromért – 4KN csoportnak, amely 19 mandátumot szerzett: minden eddigi képviselőjüket újraválasztották, sőt, három újonccal is bővült a frakciójuk. A Szövetség csupán három fővel lesz jelen a komáromi parlamentben, köztük Andruskó Imre, aki 24 éve városi képviselő. További három „régi motoros“ független képviselő is bekerült a 25 fős testületbe – a mandátumot szerzett jelöltek névsora táblázatunkban olvasható. Ha egy megválasztott képviselő visszaadná mandátumát, akkor a soron következő legtöbb szavazatot szerző jelölt vehetné át a helyét. A 2-es körzetben Lévai Szilvia (1119 szavazat), a 3-asban Bauer Ildikó (926 voks) végzett közvetlenül a vonal alatt.

Négy éve 28 százalék volt a részvételi arány Komáromban, most 34 százalék, ami még mindig alacsonynak mondható.

Keszegh Béla megköszönte a komáromiak bizalmát, kiemelve, az emberek értékelték az elmúlt négy évben elvégzett munkát, amit most folytatni szeretnének. Hozzátette, a kampánynak vége, így újra itt az ideje az összefogásnak, a közös munkának a város érdekében. „Mindenkinek komoly kihívást jelent az energiaválság, a legfontosabb, hogy e téren megoldásokat találjunk. A költségvetést rendbe kell tenni, az energiahatékonyságot növelni” – válaszolta arra a kérdésünkre, mi az elkövetkező hetek legfontosabb teendője.

A Szövetség helyi szervezetének elnöke, Iván Tamás elismerte, alulteljesítettek Komáromban, ezért vasárnap lemondott tisztségéről.

Halász Béla Gúta új vezetője

Gútán 43,4 százalékos választási részvétel mellett némileg meglepő eredmény született. A független Halász Béla, ha nem is sokkal, de legyőzte az eddigi polgármestert, a Szövetség színeiben induló Horváth Árpádot.

A képviselő-testület színes képet mutat: a Szövetségnek 7 képviselője lesz, a Progresszív Szlovákiának egy, a függetlenek 10-en lesznek. Mivel Halász Béla képviselőként is mandátumot szerzett, helyére Árgyusi Imre (Szövetség) került.

Ógyalla

Ógyallán az eddigi független polgármester, Závodský Peter folytatja a munkáját. Szoros eredmény született, Pupák Štefan független jelölt és Basternák Ildikó (Szövetség) korábbi polgármester sem sokkal maradtak le a győztestől. Pótképviselőként Žigová Anna is mandátumot szerzett.

Naszvad

Naszvadon még a komárominál is egyértelműbb eredmény született a polgármesteri tisztségért folyó versengésben. Molnár Zoltán jelenlegi polgármester a Szövetség jelöltjeként a szavazatok csaknem 85 százalékát begyűjtve győzte le független ellenfelét, Oslanec Zoltánt. A 12 fős képviselő-testületben is nagy a Szövetség fölénye, 10 képviselője lesz a pártnak a következő ciklusban.

A falvakban megválasztott polgármesterek

Új ispán Nyitra megyében

Branislav Becík (Hlas-SD/Sme rodina) lesz Nyitra Megye Önkormányzatának elnöke a következő választási ciklusban, miután a megyei önkormányzati választásokon 58 765 szavazatot szerzett, azaz a voksok 27,5 százalékát. A második helyen a független Milan Belica végzett, aki a megyerendszer 2001-es kialakítása óta vezette Nyitra Megye Önkormányzatát – hatodszor viszont már nem választották meg, 21,8 százalékot szerzett. A Szövetség jelöltje, Csenger Tibor futott be harmadiknak, 16,65 százalékos eredménnyel, 35 604 választó karikázta a sorszámát. Martina Holečková (KDH, SaS, Tím Kraj Nitra, Šanca, Spolu, ODS, DS, OKS, Za ľudí) megyeelnök-jelöltre a választók 15,6 százaléka voksolt. A többi 7 jelölt mindegyike 6 százalék alatt végzett.

Az 54 megyei képviselői helyből 18-at a Szövetség szerzett meg, amivel a megyei parlament legerősebb frakciója az övék. Joggal feltételezhető, hogy ez egyben azt is jelenti, a párt ismét megkapja a megyealelnöki tisztséget. A jobbközép nagykoalíciónak (KDH, SaS, Tím Kraj Nitra, Šanca, Spolu, ODS, DS, OKS, Za ľudí) 12 megyei képviselője lesz, a függetlenek 11 helyet szereztek. A Smernek és az SNS-nek nyolc-nyolc képviselője lesz Nyitrán, a legkevesebb – összesen 5 – pedig az új megyei elnököt, Branislav Becíket indító Hlas-Sme rodina koalíciónak.

A Komáromi járásban 8 megyei képviselőt választhattunk meg. A Szövetség a várakozásoknak megfelelően tarolt régiónkban, 7 megyei képviselői helyet szereztek jelöltjeik. Andruskó Imre, Bauer Ildikó, Becse Norbert, Gyarmati Tihamér, Horváth Árpád, Orosz Örs és Viola Miklós mellett egy független, Jobbágy József is mandátumot szerzett. A legtöbb voksot Andruskó Imre gyűjtötte be: 13 873 választó karikázta a sorszámát.

(cs)
Táblázatainkban zöld színnel a Szövetség jelöltjei (Sz), lilával a függetlenek (f).
(Összeállításunk a Delta hétfői számában jelent meg.)

Top