Andruskó: Komáromért dolgozunk majd a megyén is

Míg a Szövetség Komáromban leszerepelt az önkormányzati választásokon, a megyei önkormányzati választásokon sikert ért el. A magyar párt jelöltjei közül Andruskó Imre szerepelt a legjobban mind a két színtéren. Komáromban a 7. legtöbb szavazatot gyűjtötte a 25 képviselőjelölt közül (1672-en szavaztak rá), a megyei választásokon pedig a legtöbb vokssal (13 843 szavazattal) választották be a Komáromi járásból a Nyitra Megyei Önkormányzatba. Összefüggésben a sikeres szereplésével, a napokban őt választották meg a Szövetség Nyitra megyei tanácsának élére. A választások eredményéről és a közeljövőről kérdeztük.

• Borítékolható volt, hogy Komáromban megválasztják városi képviselőnek. Az viszont talán meglepőbb, hogy a megyei választásokon Önt támogatta a legtöbb választó. Hogyan látja az utóbbi eredményt?

– Számítottam arra, hogy bekerülök a megyei önkormányzatba, ám ekkora választói bizalom számomra is meglepetés. A megyei választásokon működött a kampánystratégiánk, amiben nagy segítségünkre volt Zink Vass Nóra – őszintén sajnálom, hogy a Szövetség jelöltjei közül a Komáromi járásból egyedül ő nem szerzett megyei képviselői mandátumot. Úgy gondolom, a sikeres szerepléshez hozzájárult az MKP-frakció elmúlt 5 évben végzett munkája a megyei önkormányzatban – csak a Komáromi járásba 90 millió eurónyi fejlesztés érkezett az előző választási ciklusban. És nyilván szerepet játszott személyes ismertségem is: 21 éve vagyok a Selye János Gimnázium igazgatója, ennyi idő alatt 2400 diák érettségizett iskolánkban… Úgy tűnik, nem végeztem rosszul a munkám eddig.

A Komáromi járásban megválasztott 8 megyei képviselő

A Szövetség megyei kampánya során fontos üzenet lehetett az is, hogy egységben és egyetértésben látogattunk el a Komáromi járás egyes településeire – nem került szóba, ki melyik platformból (MKP, Híd, Összefogás) érkezik, ahogy régi sérelmek sem, még magunk között sem volt nézeteltérés. Az emberek szerintem ezt érzékelték, a 8 járásbeli megyei képviselői mandátumból hetet behúztunk, ami jó eredmény. Ez egy lényeges lépés volt a Szövetség brandépítése szempontjából, de ugyanígy a komáromi kampányunk is.

• Viszont Komáromban, a helyi önkormányzati választásokon ez mégsem működött.

– Úgy tapasztaltam, a komáromi kampányunk egy ideig jól haladt, ám a hajrára fordulva volt egy fordulópont: megváltozott a közhangulat. Ugyanakkor ez főként a városra volt jellemző, a járásbeli községekből nézve már kevésbé volt kontraproduktív a kampányunk, amit a megyei eredmények is alátámasztanak… Csalódott vagyok, hogy velem együtt csak hárman kerültünk be a komáromi képviselő-testületbe, hiszen jelöltjeink között több jó szakember is volt. El kell ismerni, Keszegh Béla és független csapata óriási győzelmet aratott.

• Nemcsak az én véleményem, hogy komáromi kampányuk külsőségeiben profi, ám emellett üres, tartalmatlan volt, nem kínált valódi alternatívát. Mintha a kampány irányítói nem lettek voltak tisztában a helyi viszonyokkal és a közelmúlttal sem…

– Egyértelműen támogattam, hogy Bauer Ildikó legyen a polgármesterjelöltünk. Ezt követően ő szervezte meg kampánycsapatát – ennek a szűkebb körnek viszont én nem voltam része. Nyilván történtek hibák.

• A kampány egyik hangsúlyos eleme volt, hogy Komárom stagnál, semmi sem történt az elmúlt időszakban. Mint a legrégebb óta, 24 éve egyhuzamban hivatalban lévő városi képviselő, mit gondol erről?

– Ez egy hibás üzenet volt. Aki nyitott szemmel járt, látta, hogy ez nem így van… Annyit hozzáfűznék, hogy Bauer Ildikót is bántották a kampányban: kapott hideget-meleget.

• A választások után akadt olyan megnyilvánulás a közösségi oldalon, miszerint a Szövetség megválasztott megyei képviselőinek sem pénzt, sem beruházásokat nem lenne szabad Komáromba irányítaniuk. A Szövetség négy komáromi képviselőjelöltje nyomott egy lájkot a bejegyzésre…

– Határozottan állíthatom, hogy ezzel sem én, sem a másik két megválasztott komáromi megyei képviselő – Bauer Ildikó és Orosz Örs – nem értünk egyet. Beszéltünk már erről, természetesen Komáromért fogunk dolgozni: azért hogy a városba – és a járásba – minél több fejlesztés érkezzen. A középiskolákba, a színházba, a múzeumokba, vagy éppen utakra. Hogyan is tehetnénk másként? Jómagam és a családom is itt élek évtizedek óta, itt is akarok élni a jövőben, mindannyiunk érdeke, hogy minél jobb körülmények között élhessünk. Ennek érdekében bárkivel szívesen leülünk egy asztalhoz, beleértve Komárom polgármesterét. Ez a kötelességünk. Úgy gondolom, a Szövetség számára is az lehet előremutató út – már a parlamenti választásokra is tekintettel –, ha az emberek látni fogják, hogy az ő érdekükben dolgozunk, eredményes a munkánk.

Andruskó Imre (balról) Bauer Ildikó és Iván Tamás társaságában

• Friss hír, hogy Önt választották meg a Szövetség Nyitra megyei tanácsának élére – tehát gyakorlatilag a párt megyei elnöke lett. Összefügg ez a választási eredményével?

– Részben igen. A tanács mind a 9 tagja a választók akaratát is figyelembe véve támogatott.

• Az 54 tagú megyei önkormányzatban a Szövetségé a legnépesebb frakció, 18 mandátummal. Mire lesz ez elég? A Szövetség adhatja majd a megyei alelnököt?

– Természetesen szeretnénk, ha a mi sorainkból kerülne ki az alelnök. Ennek érdekében jelenleg is egyeztetünk a megye új elnökével, BranislavBecíkkel. Folynak a koalíciós tárgyalások. Egyelőre nincs döntés – csak annyi mondható el, hogy a megválasztott megyeelnök korrekten tárgyal velünk, ugyanígy a többi csoportosulással is. Várhatóan csak közvetlenül a megyei közgyűlés november 28-án sorra kerülő alakuló ülése előtt derül ki, mire vezetnek az egyeztetések.

• Mi lesz a felálló megyei közgyűlés első lényeges döntése?

– Talán még az idén, de legkésőbb januárban sor kerül a költségvetés elfogadására. Ennek során a legfontosabb szempont, hogy választ adjunk az energiaválságra. A Szövetség frakciója szeretné biztosítani, hogy minden megyei fenntartású intézmény tovább működhessen a nehéz helyzetben, ne kerüljön sor egyetlen bezárásra sem. Esetleges fejlesztésekre, beruházásokra csak a helyzet normalizálódása után gondolhatunk. Szeretnénk megtartani az elmúlt évek helyes gyakorlatát, mely szerint arányosan ugyanolyan mértékű megyei fejlesztési források irányuljanak az északi járásokba, mint a déliekbe.

• És mire számít a komáromi önkormányzatban?

– Ugyanerre. Minden önkormányzatnak foglalkoznia kell az energiaárak elszabadulásával. Úgy vélem, a polgármesternek is az a szándéka, hogy a városi intézményeink működését ne kelljen felfüggeszteni. Minden ésszerű és jó elképzelést támogatni fogunk Komáromban, ha viszont úgy látjuk, hogy valami nem helyes, akkor azt kritizálni fogjuk. Normális hangnemben, és nem olyan útszéli formában, ahogy az előző választási ciklusban egyes polgárok tették.

Csaba Ádám
(Interjúnk a Delta eheti számában jelent meg.)

Keszegh Béla marad Komárom polgármestere
Nem lesznek változások, folytatjuk a munkát
Négy évig ők irányítják a járásbeli falvakat

Top