Profi, üres, negatív

Alapszabály, hogy egy regnáló polgármestert nehéz legyőzni, különösen ha nagyobb hibát nem találunk a munkájában. Komárom egy kísérleti tereppé vált a helyi önkormányzati választások előtt: vajon meggyőzhetőek-e a választók egy külsőleg nagyon profi, masszív PR-kampány segítségével?

A dilemma még fokozódott azzal is, hogy elég lesz-e a Szövetség intenzív kampánya, a profi klisék, a csapból is folyó hirdetések úgy, hogy az üzennivaló szembe ment a választók tapasztalatával a komáromi fejlődés üteméről? Elég lesz-e csak a jól megkomponált külsőségekre építeni?

Ha megyei vagy parlamenti választásról lett volna szó, akár még működhetett is volna egy ilyen kampány, ám pont az önkormányzatok vannak a legközelebb az emberekhez, az egyes állítások nyitott szemmel járva is ellenőrizhetőek. Lehet hirdetni, hogy Komárom az elmúlt négy évben stagnált, illetve semmi nem történt a városban, ám aki az elmúlt évtizedben itt élt, pontosan tudja, hogy ez nem igaz, hiszen van összehasonlítási alapja. Egyértelmű, hogy történtek jelentős fejlesztések Komáromban, ezért a választási vitának arról kellett volna szólnia, hogy a jelenlegi polgármester kihívói mit csinálnának másként, jobban. Konkrét ügyekről, hatékonyabb megoldási javaslatokról, alternatív kínálatról.

A Szövetség masszív kampánya azonban a mosolygásról, egy címlapkép életérzéséről szólt, amit jócskán megfűszereztek csúsztatásokkal. A pártnak mintha nem lett volna valódi mondanivalója, és nem tudni, hogy mindez az elhibázott kampánystratégia, vagy a felkészületlenség számlájára írható-e.

Remélhetőleg a Szövetség levonja a tanulságokat helyi szinten, mind az elrontott kampány, mind a folyamatos tevékenysége tükrében. Egyúttal egy szinttel feljebb sem értékelik túl a megyei választásokon elért sikereket. Ebben ugyanis a megyei választási rendszer és a magyar pártok összefogása is szerepet játszik – egymással nem kellett megküzdeniük (ha nem számítjuk a Magyar Fórumot).

Szükség van egy erős magyar pártra a felsőbb szinteken, főként a parlamentben. De a magyar párt nem lehet megfelelően erős, ha a felvidéki magyarság legnagyobb városában a perifériára szorul. Dolgozni elsősorban nem a kampányban kell, a munka sokkal hamarabb kezdődik. A déli régiók érdekeit képviselni, együttműködni és támogatni a településeket akkor is, ha éppen nem a Szövetség vezeti az adott önkormányzatot. Az ilyen hozzáállást valószínűleg díjazni fogják azok a potenciális választók, akiket a párt komáromi kampánya bántott és sértett. Ha már úgy-ahogy sikerült kibékülni a Szövetséget megalapító pártoknak, nem kell új ellenséget kreálni az egyébként nagyrészt ugyancsak magyar nemzetiségű helyi függetlenekből sem – főleg nem a jelképes jelentőségű Komáromban.

Csaba Ádám

(Kommentárunk a Delta eheti számában jelent meg.)

Keszegh Béla marad Komárom polgármestere

Top