Élmezőnyben a komáromi kórház

A gazdasági és szociális reformokkal foglalkozó INEKO intézet ismét elkészítette a szlovákiai kórházak rangsorát. Eszerint jelentősen előrelépett a Komáromi AGEL Kórház, amely az általános kórházak kategóriájában a korábbi 14. helyről a 7. helyre lépett előre, miközben pontszámban a legnagyobb javulást érte el egy év alatt a 33 vizsgált kórház közül. Ennek ellenére akadnak még negatívumok, viszont – tekintettel a folyamatban lévő fejlesztésekre – tovább emelkedhet az egészségügyi ellátás színvonala a kórházban.

A karácsony előtt nyilvánosságra hozott kórházrangsor a 2016 és 2019 közötti időszak adatait vizsgálta, így a koronavírus-járvány hatásai még nem jelennek meg az értékelésben. Az általános kórházak rangsorában a kassai-sacai magánkórház megvédte korábbi címét, így most is az év kórháza lett 72 pontot szerezve – az intézményt az AGEL csoport működteti, ahogy a komáromi egészségügyi intézményt is.

A komáromi kórház 6,5 ponttal többet szerzett, mint korábban: az 59,1 pontos összteljesítmény a 7. helyet jelentette a rangsorban. Ezzel minden térségbeli általános kórházat jócskán megelőzött, így például a dunaszerdahelyit (24. hely, 50,3 pont), a lévait (27. hely, 44,6 pont) és a galántait is (29. hely, 44,4 pont). Összesen 33 általános/regionális kórházat vizsgáltak, további 20 intézményt azonban nem, miután ezekben túl kevés osztály működik – alapvetően kis kórházakról van szó.

A nyitrai és az érsekújvári kórházakat az állami egyetemi kórházak kategóriájában értékelték, ahol 11 intézmény közül előbbi a 6. helyen, utóbbi a 7. helyen végzett. Ebben a kategóriában a besztercebányai Roosevelt egyetemi kórház lett az első.

Szakmai igényesség: jeles

„Az értékelés eredménye örömmel tölt el mindannyiunkat, egyben óriási motivációt jelent a jelenlegi járvány sújtotta helyzetben“ – kommentálta az INEKO értékelését Miroslav Jaška, a komáromi kórház igazgatója. „Ez igazolja stratégiánk helyességét, miszerint egy regionális kórház is képes minőségi egészségügyi ellátást nyújtani. Leginkább annak örülök, hogy közepes méretű kórházunkat magasan értékelték a diagnózisok szakmai igényessége szempontjából. Ez az ideggyógyászatunkon folyó munkának is köszönhető, ahol az országos első helyen állunk az elvégzett trombolízisek (vérrög feloldása) számát illetően, továbbá az onkológiai központunknak is jó híre van pácienseink körében“ – fűzte hozzá a kórházigazgató.

Ha részleteiben vizsgáljuk a komáromi kórház eredményét, valóban az látszik, hogy a diagnózisok szakmai igényessége terén kiemelkedő értékelést kapott, ebben a tekintetben a harmadik legjobb Szlovákia általános kórházai között.

Viszonylag jó értékelést kapott a komáromi kórház a tapasztalat kategóriában, vagyis abban a vonatkozásban, hogy egy-egy műtéti beavatkozást hányszor végeznek el évente, azaz mennyire gyakorlottak az orvosok. Ugyancsak átlag felettinek minősül a kórház gazdálkodása és az átláthatósága. Összességében az egészségügyi ellátás minősége is jónak mondható: ez az a szempont, amely a legnagyobb súllyal esik latba az összpontszám megállapításánál és további 9 alkategóriára bomlik. A vizsgált időszakban 59 orvos és 169 nővér, ápoló dolgozott a komáromi kórházban – ha egy páciensre vetítjük a rendelkezésre álló egészségügyi személyzetet, akkor az országos átlagnál rosszabb a helyzet Komáromban.

Kevésbé elégedett páciensek

Jelentősen befolyásolja egy-egy kórház értékelését a páciensek elégedettségi indexe, ami talán a leginkább szubjektív mutató. E téren nem szerepelt jól a komáromi intézmény, a betegek kritikusabbak voltak az átlagnál. Míg a kórházi személyzet hozzáállását jónak minősítették, a nővérek és ápolók gondoskodását már kevésbé találták kiválónak. Ez ugyanakkor összefügghet azzal is, hogy a nővérek száma alacsonynak mondható, tehát egy ápolónak több beteget kell ellátnia, mint a kórházak többségében. A páciensek átlag alatt értékelték a kezelőorvosok nyújtotta tájékoztatást – itt az is gondot jelenthet, hogy míg a páciensek nagy része magyar ajkú, az orvosok közül többen, például az ukrán orvosok, egyáltalán nem beszélnek magyarul. A magyar nyelven elérhető információk terén egyébként is van hová fejlődnie a kórháznak, hiszen egyes feliratok csak szlovák nyelvűek, miközben a hivatalos weboldalnak sincs magyar nyelvű változata.

Tavaly elkezdték az új sürgősségi építését

Legkevésbé az ún. szállodai szolgáltatásokkal – pl. takarítás, ágyneműcsere, étkezés – voltak elégedettek a komáromi kórházban kezelt betegek. Ugyanakkor mindezek ellenére is javult a páciensek elégedettségi indexe egy év alatt.

Az INEKO adataiból kiderül, egy év alatt 4 765 műtétet végeztek a komáromi kórházban (egy évvel korábban 3 716-ot), és 11 395 beteget vettek fel (korábban 11 858-at). Eközben az átlagos országos számadat 3 405 műtét és 7 673 beteg évente. Egy páciens átlagosan 5,57 napot töltött a komáromi intézményben, ami az átlagnál (6,55 nap) kevesebb.

További javulás a láthatáron

Negatívumként jelenik meg a sürgősségi felvétel gyorsasága, azaz a pácienseknek az átlagosnál hosszabb ideig kell várakozniuk, amíg bejutnak az orvoshoz. Komáromban átlagosan 20 perc a várakozási idő a sürgősségin, miközben minden negyedik ember fél óránál is többet kénytelen várni a sorára.

Az új sürgősségi betegellátó látványterve

E téren azonban hamarosan javulás állhat be, hiszen tavaly nyáron ünnepélyes keretek között kezdték meg egy új sürgősségi betegellátó központ építését 11,2 millió euróból – a költségek nagy részét, mintegy 9,2 millió eurót uniós forrásból finanszírozzák egy sikeres pályázat nyomán. Az új épület folyosókkal kapcsolódik majd a már korábban kívül-belül megújult belgyógyászathoz, valamint a sebészeti-nőgyógyászati pavilonhoz. Az új központ szolgálja majd ki az összes kórházi osztályt, tehát egységesen itt történik majd a betegfelvétel. Három új műtőt is kialakítanak, ahol szükség esetén haladéktalanul el tudják végezni a különböző sebészi beavatkozásokat és egyéb kezeléseket. A fejlesztés – mely ideális esetben az év végéig el is készül – tovább növeli majd a kórház nyújtotta egészségügyi ellátás színvonalát, de további beruházások is tervben vannak, így a szülészet-nőgyógyászat és a sebészet felújítása is, egy új CT-berendezés beszerzése, valamint egy további épület felújítása a gyógyszertár és az onkológia szükségleteinek kielégítésére.

Csaba Ádám

Kapcsolódó cikkeink:

Súlyos a helyzet, elkezdték az oltást
Elismerés a rendszeres véradóknak
Elkezdték a sürgősségi központ építését
Szupermodern belgyógyászat

Top