Elkezdték az új sürgősségi központ építését

Komárom. Múlt szerdán ünnepélyes alapkőletétellel rajtolt el az új sürgősségi betegellátó központ építése a komáromi kórházban. Az új épületet folyósokkal kapcsolódik majd a már megújult belgyógyászathoz, valamint a sebészeti-nőgyógyászati pavilonhoz. A közel 11,2 millió eurós beruházás előkészítő munkáit már elvégezték, az új sürgősségi központ a jövő év végére épülhet fel – az egyik legkorszerűbb lesz az országban.

A már elkerített építési terület mellett tartott sajtótájékoztatót a komáromi kórház vezetése, mások mellett Aleš Herman, az AGEL csoport csehországi elnöke, Michal Pišoja, a kórházat működtető AGEL SK társaság vezérigazgatója, Miroslav Jaška kórházigazgató, valamint Milan Belica, a fenntartó Nyitra Megyei Önkormányzat elnöke. Az eseményen jelen voltak Komárom, Gúta és Ógyalla polgármesterei is.

Először mindenki a sürgősségire kerül

„A beruházás keretében egy teljesen új, részben kétszintes épületet emelünk a sürgősségi felvétel számára, amely a kórház meglévő részei között épül fel – a megújult belgyógyászati pavilon és a sebészet-nőgyógyászat között. Ezáltal a jelenleg különálló épületeket össze is kötjük“ – hangsúlyozta a kórházigazgató, hozzáfűzve, minden kórházi osztályt az új sürgősségi központ szolgál majd ki, tehát egységesen itt történik majd a betegfelvétel.

A sürgősségi központot egy nyilvános és egy zárt részre tagolják, utóbbiban három műtőt alakítanak ki, ahol szükség esetén haladéktalanul el tudják végezni a különböző sebészi beavatkozásokat és egyéb kezeléseket. Új és korszerű egészségügyi berendezésekkel, eszközökkel látják el, beleértve a különböző röntgenkészülékeket, három ultraszonográfot, CT-készüléket, aneszteziológiai felszereléseket, defibrillátorokat és egyebeket, továbbá modern informatikai és kommunikációs technológiákat is alkalmaznak. Tizenkét új mobil kórházi ágy, 9 vizsgálóágy, 3, szállításra szolgáló ágy is a minőségi betegellátást szolgálja majd. Korszerű informatikai-kommunikációs technológiák és szoftverek telepítésére, illetve nagysebességű internet-kapcsolat kiépítésére is sor kerül.

A sajtótájékoztatón elhangzott, a fejlesztés nagyban hozzájárul ahhoz, hogy a komáromi kórház térségében élők, több mint 110 ezer ember, magasabb színvonalú sürgősségi egészségügyi ellátásban részesülhessen. A közel 11,2 millió eurós beruházásból 9,2 millió uniós forrásokból származik egy sikeres pályázat nyomán, illetve ezen összeg 10 százalékát (924 ezer eurót) maga a kórház biztosítja. A kivitelező a közbeszerzés útján kiválasztott, vágsellyei székhelyű MENERT s.r.o. társaság.

Látványterv

Lezajlott a tereprendezés, egy raktárt is lebontottak

Ahhoz, hogy maga az építkezés megkezdődhessen, előbb az előkészületi munkálatok elvégzésére volt szükség, amelyek a járványügyi intézkedések miatt sem álltak le teljesen. Ennek keretében lebontották a korábbi kompresszorállomás már kihasználatlanul álló épületét, mely raktárként is működött. Ennek során több mint 300 tonna bontási hulladék, illetve további építőanyag-maradványok elszállítását és reciklációját kellett megoldani. Ugyancsak megtörtént a majdani épület alatti vezetékek, mérnöki hálózatok kiépítése. A kórház problémamentes működése szempontjából az egyik legfontosabb a sűrített levegőt, oxigént szállító pótvezetékek, továbbá az alacsony feszültségű áram tartalékvezetékeinek kiépítése volt, hogy folyamatos maradjon a meglévő műtők ellátása – mutatott rá Miroslav Jaška.

Látványterv

Kérik a látogatók megértését

Az építkezés ideje alatt is teljes kapacitással működik majd a komáromi kórház, ugyanakkor néhány átszervezésre sor kerül a munkálatok miatt. Már a tereprendezést végző munkagépek számára is nyitottak egy átmeneti bejáratot a Petőfi utcára, ami miatt az itteni buszmegállót is odébb kellett helyezni. Néhány közlekedési változás már most érvényben van a kórház területén, sőt, az építkezés előrehaladtával továbbiak bevezetésére is szükség lesz.

Különösebb korlátozásokra azonban nem kell számítaniuk a látogatóknak, de a pácienseknek és a kórház dolgozóinak sem. „Ugyanakkor mindenkit türelemre és megértésre kérünk a folyamatban lévő építési munkákkal kapcsolatban. Ezek a munkák elengedhetetlenek annak érdekében, hogy korszerűsíteni tudjuk kórházunkat, és ezzel hozzájáruljunk a páciensek magasabb komfortjához, illetve az egészségügyi ellátás színvonalának növeléséhez“ – hangsúlyozta a kórházigazgató. Az új sürgősségi betegellátó központ 2021 végére készülhet el.

Látványterv

Átnevezték a kórházat

A több mint 110 éves komáromi kórház a régió egyik legjelentősebb egészségügyi intézménye, 11 fekvőbeteg osztályon, 3 intenzív gondoskodást nyújtó részlegen, 23 rendelőben és 10 közös gyógyító és kivizsgáló osztályon nyújt szakszerű ellátást. A sajtótájékoztatón elhangzott, a kórház hivatalos neve immár Nemocnica AGEL Komárno, azaz Komáromi AGEL Kórház.


További fejlesztések

A közelmúltban több komolyabb fejlesztés zajlott le a komáromi kórházban. A legjelentősebb a négyemeletes belgyógyászati pavilon felújítása volt, amely csaknem 5,2 millió euróból valósult meg. A tavaly átadott, kívül-belül megújult épületben a belgyógyászaton kívül az idősgondozó és a neurológiai osztály is helyet kapott. Ezenkívül az új onkológiai központ építésének első szakasza is lezárult másfél évvel ezelőtt, ez a beruházás 4 millió eurós értékben valósult meg és egy csúcsminőségű, CT-szimulátorral ellátott lineáris gyorsító beszerzését is magában foglalta.

Nemrégiben egy új gyermekorvosi rendelő is nyílt a kórházban – erről bővebben lapunk 16. oldalán olvashat. A kórház szóvivője arról is tájékoztatott, hogy az elmúlt években egyre több fiatal orvos érkezik a komáromi intézménybe, olyanok, akiknek tanulmányaik befejezése után ez az első munkahelyük. Ugyanakkor egyes szakorvosokból most is hiány van, jelenleg is keresnek orvosokat a belgyógyászatra, a szülészeti-nőgyógyászati osztályra, a gyermekosztályra, a sebészetre és a rádioterápiás részlegre. Diabetológus és ideggyógyász szakorvost is felvennének.

Jó hír, hogy a közeljövőben Komáromban is elérhetővé válik a mágneses rezonancia vizsgálat, így a pácienseknek nem kell majd Érsekújvárba utazniuk ebből a célból. Tervben van a szülészet-nőgyógyászat és a sebészet felújítása is.


Csaba Ádám

(Cikkünk a Delta június 14-i számában jelent meg.)

Top