Súlyos a helyzet, elkezdték az oltást

Január elsejétől tovább szigorodtak a koronavírus-járvány miatti kijárási korlátozások az egész országban. Jelen állás szerint január 24-ig biztos nem lesznek könnyítések, annál is inkább, mert több városban – például Nyitrán és Nagyszombatban – súlyos járványügyi gondok vannak, a kórházak elérték teljesítőképességük határát. Komáromban és a járásban némileg jobb a helyzet, múlt csütörtökön megkezdték az egészségügyi alkalmazottak oltását. Ugyanakkor hétfőtől megnyíltak az óvodák, és készítik elő az iskolák fokozatos nyitását – e héten azonban még biztosan távoktatás zajlik az alapiskolák alsó tagozatán is. A kormányfő szerint újabb országos tesztelés jöhet.

A kormány szilveszterkor jelentette be: tekintettel a romló járványügyi helyzetre, tovább szigorodnak a kijárási korlátozások. A leglényegesebb változás, hogy megszüntették a családlátogatások lehetőségét – pontosabban új ún. buborékokat már nem szabad létrehozni. Nyomós ok nélkül – munkavégzés, egészségügyi okok – tilos egyik járásból a másikba menni, sőt, munkába is csak az mehet, aki nem tud átállni otthoni munkavégzésre. Az alkalmazottaktól munkáltatói igazolást kérhetnek a rendőrök. Az alapellátást biztosító üzletek továbbra is nyitva vannak, ezeket felkereshetjük. Sétáltathatjuk kutyánkat otthonunk környékén, a járáson belül kimehetünk a természetbe is.

Nyitrán a legsúlyosabb a járványhelyzet, ahol megtelt a helyi egyetemi kórház, ráadásul a múlt héten három egészségügyi dolgozó is életét vesztette koronavírus-fertőzés következtében. Emiatt a városban és a Nyitrai járásban az országosnál szigorúbb óvintézkedéseket vezettek be, január 11-től például már munkába és a természetbe is csak azok mehetnek, akik negatív antigéntesztet tudnak felmutatni. A hétvégén lezajlott tömeges tesztelés zajlott a városban, az első adatok közel 3 százalékos fertőzöttségi arányt mutattak. Nagyszombatban is súlyos a helyzet: nincs elegendő hűtőberendezés a koronavírus következtében elhunytak tárolására, ezért egy 40 holttest kapacitású hűtőkocsit kellett bérelniük.

Január 9-i adatok szerint eddig összesen 1,5 millió PCR-tesztet végeztek Szlovákiában, melyekből több mint 208 ezer volt pozitív. Szombaton több mint 25 ezer antigénes teszt készült, melyekből 1315 lett pozitív. Eddig 2918-an hunytak el koronavírus-fertőzés következtében, csak szombaton 82-en haltak meg országszerte. A gyógyultak száma 147 ezer. Az egészségügyi miniszter bejelentette, Nagymihály és Nyitra után Pozsonyban is kimutatták a koronavírus Nagy-Britanniából származó új, sokkal fertőzőbb változatát.

A kormány és a központi válságstáb készíti elő az iskolák fokozatos nyitását, miközben az óvodák már most hétfőn megnyithattak. Az alapiskolák és a középiskolák (részleges) nyitását január 18-tól, illetve egy héttel későbbi időponttól tervezik, azt követően, hogy a pedagógusokat, illetve a gyerekek szüleit is letesztelték koronavírusra. Itt azonban még sok a bizonytalanság, annál is inkább, mivel Igor Matovič kormányfő a hétvégén arról beszélt, hogy a január elsejétől meghozott szigorítások sem hozták meg a kívánt eredményt, „a helyzet drámai”, így ő egy újabb teljes körű, országos tesztelést tartana helyesnek – szavai szerint erről hétfőn dönthet a kabinet. Ugyanakkor azt is megjegyezte, hogy a saját minisztere, Richard Sulík által vásárolt tesztek selejtesek, és jelenleg nincs elegendő rendelkezésre álló antigénteszt egy országos teszteléshez.

Járványhelyzet régiónkban

Múlt pénteken, január 8-án az aktuális járványügyi helyzetről tartott közös sajtótájékoztatót Denisa Masárová, a Komáromi Regionális Közegészségügyi Hivatal vezetője, Miroslav Jaška, a komáromi kórház igazgatója, Banai Tóth Pál, a Komáromi Járási Hivatal elöljárója, Viola Miklós, a megyei önkormányzat egészségügyi bizottságának elnöke és Keszegh Béla, Komárom polgármestere.

Denisa Masárová elmondta, december 19-től folyamatosan emelkedett a fertőzöttek száma a Komáromi járásban, különösen az ünnepek alatt volt magas, egy hét alatt 800-900 pozitív esettel. Azóta némileg csökkent az új fertőzések száma, január első hetében nagyjából 500 új fertőzöttet regisztráltak. Hangsúlyozta, a növekedés annak tudható be, hogy az emberek nem igazán tartották be az óvintézkedéseket az év végén, sűrűsödtek a családlátogatások.

Miroslav Jaška közölte, sikerült megbirkózniuk az ünnepek alatti helyzettel, ráadásul – összhangban a minisztérium utasításával – 30 százalékkal bővítették a koronavírusos betegek számára elkülönített ágyak számát a kórházban, így jelenleg 49 „Covid-ágy” áll rendelkezésükre. Pénteki adat szerint 34 koronavírusos beteget ápoltak a kórházban, közülük négyen szorultak lélegeztetőgépes kezelésre. Hozzátette, a kórházban négy koronavírusos szülést is sikeresen lebonyolítottak.

Megkezdődött az oltás

Múlt csütörtökön az oltás is megkezdődött a komáromi kórházban, elsőként Bauer Radi Enikő, a hematológiai osztály főorvosa kapta meg a koronavírus elleni vakcinát, majd sorban a többi orvos és egészségügyi dolgozó is, akik igényelték. Az igazgató hangsúlyozta, a kórházban létesült oltóközpontban napi 300 személyt tudnak beoltani összesen három rendelőben, azaz készen állnak a folyamatos oltásra, ugyanakkor ennek intenzitása attól is függ majd, hogy mennyi vakcinát kapnak – vagyis a kormány és az illetékes állami szervek mennyi oltóanyagot képesek biztosítani. Keszegh Béla megjegyezte, a kórházban folyó munka minőségének elismerése, hogy oltóközpont létesült Komáromban, miközben az érsekújvári egyetemi kórházban – amely elvileg magasabb szintű intézmény – viszont nem. Hozzáfűzte, folyamatban van az oltás menetrendjének kidolgozása: az idősotthonok alkalmazottai biztosan prioritást élveznek majd.

Viola Miklós kitért a nyitrai kórház kritikus helyzetére, ahol a fertőző osztályon és a belgyógyászaton is minden ágy megtelt, azonban ezt részben az okozta, hogy a megye más kórházaiból ide szállították a koronavírusos betegeket. Úgy vélte, a komáromi kórházban nem lesz ilyen gond az elkövetkező hetekben, az intézménynek van tartalék kapacitása. Hangsúlyozta azt is, hogy már a körzeti orvosok és szakorvosok is végezhetnek antigénteszteket (egyelőre legfeljebb 100-at), amennyiben a megyei főorvosnál ezt előzetesen kérvényezik.

Banai Tóth Pál elmondta, az általa vezetett járási hivatal feladatai közé tartozik az antigéntesztek raktározása, elosztása. Mint mondta, eddig nem mutatkozott hiány a tesztekben, folyamatosan töltik fel a készleteket. Felkészültek a pedagógusok, tanulók és szülők iskolanyitás előtti tesztelésére is. „A minisztérium számításai szerint 8120 tesztre lesz szükségünk, ezt a mennyiséget elkülönítettük erre a célra. A Komáromi járásból 38 iskola jelezte, hogy részt venne a tesztelésen” – fogalmazott a járási elöljáró, hozzátéve, egyelőre nem ismert az oktatási intézmények újranyitásának előfeltételéül szabott tesztelés pontos időpontja.

Tesztelték az óvónőket

Keszegh Béla közölte, hétfőtől megnyitnak a komáromi óvodák: egyelőre azon szülők gyerekei számára, akik nem tudják otthonról végezni a munkájukat, illetve az egészségügyben dolgoznak, vagy épp rendőrök, tűzoltók, köztisztviselők. Szombaton az óvópedagógusokat, konyhai alkalmazottakat le is tesztelték a Matica-székházban – miután mindegyikük tesztje negatív lett, hétfőn újranyithattak a komáromi óvodák. Komárom a járás más településein működő óvodáinak is segített, az ottani alkalmazottak is részt vehettek a tesztelésen. Ennek lebonyolításába Németh Erika doktornő, a városi hivatal munkatársai, de maga a polgármester is bekapcsolódott – mindannyian önkéntesen, díjazás nélkül.

Keszegh Béla hangsúlyozta, ha sor kerül a diákok, szüleik és a tanárok tesztelésére, azt a városi sportcsarnokban bonyolítják le három tesztelőponton. Hangsúlyozta, nemcsak a városi, hanem a Komáromban működő egyházi és megyei fenntartású oktatási intézményeknek is biztosítják a tesztelés lehetőségét.

(csá)

(Cikkünk a Delta eheti számában jelent meg.)

Top