Kis lépésekben szépül a Holt-Vág

Több tavaly beharangozott kisebb felújítás, fejlesztés is megvalósult a Holt-Vágon. A tó egyre népszerűbbé válik a komáromiak körében, a vízminőség idén is megfelelő, fürdésre alkalmas, azonban nem árt szem előtt tartani, hogy fürdés csak saját felelősségre történhet. Évről évre egyre szebbé válik a környék, amiben oroszlánrészt vállal a vízgazdálkodási vállalat, de a város és mások is hozzáteszik a magukét.

holtvag

A város vezetése, valamint Fekete György, a vízgazdálkodási vállalat komáromi részlegének igazgatója múlt héten a Holt-Vág partján tartottak sajtótájékoztatót. Stubendek László polgármester hangsúlyozta, nagyon jó a város együttműködése a vízügyi vállalattal, akik olyan feladatokat is elvégeznek a tó környékén, ami nem lenne dolguk. Ugyanez mondható el a vízminőséget vizsgáló közegészségügyi hivatalról.

A vízgazdálkodási vállalat az elmúlt egy évben kitermelte az iszapot a Holt-Vág egyik oldalán, többezer köbmétert szállítottak el, ami a vízminőség további javulását eredményezi. A horgászszövetséggel karöltve visszaszorították azt a szomorú gyakorlatot, hogy egyesek a tóba engedjék a szennyvizet – természetesen szabálytalanul. Elhangzott, a vízminőség szempontjából néha gondot okoz a beetetés a horgászok részéről, ha például egyszerre sok kukorica kerül a tóba, az kedvezőtlen kémiai folyamatokat indít el.

Fekete György elmondta, továbbra is követik az eddigi gyakorlatot, azaz tavasszal és ősszel zajlik a vízpótlás, a lehető legjobb minőségben – nem a Vágból, hanem a csallóközi belvízrendszerből töltik fel a tavat. Megjegyezte, ennél jobb minőségű víz nincs a környéken. A közegészségügyi hivatal legutóbbi mérései is megerősítették, a tó vize rendben van, fürdésre alkalmas, ugyanakkor – mint azt tavaly kitáblázták – fürdőzés csak saját felelősségre történhet. Akkor lehetne hivatalos fürdőhely a Holt-Vágon, ha lenne egy működtetője a strandnak, amely biztosítja a törvényi feltételeket: többek között öltözők és mellékhelyiségek meglétét, úszómester jelenlétét. Ennek azonban jelentős anyagi vonzata lenne.

ff-e1463054157600

A város és a vízügyi cég együttműködése nyomán kitiltották az autókat a vízpart közvetlen közeléből – a rekreációs övezetből –, táblákkal is jelezve ezt, illetve felszámolták a járművek által kigyúrt utakat, és újrafüvesítették ezeket a területeket. A strandolós szakaszon kivágták a nádat, ami ugyan jó hatással van a tó öntisztulására, azonban az érintett részen zavaró volt. Még tavaly homokkal töltötték fel ezt a strandos partszakaszt. A városvezetés részéről elhangzott, a Holt-Vág a szúnyogirtás szempontjából is kiemelt terület, így a jövőben sokkal gyakrabban lesz szórva az itteni szakasz.

„Célunk, hogy a Holt-Vág az embereké, a kikapcsolódni vágyóké legyen. Ennek érdekében a jövőben folytatni szeretnénk a munkát, a várossal, a horgászszövetséggel, a közegészségügyi hivatallal együttműködve. Segítségünkre vannak ebben a Híd parlamenti képviselői is“ – mondta el Fekete György, aki szerint valódi összefogás van alakulóban a komáromi tó kapcsán. A polgármester leszögezte, a Holt-Vág és térsége valamennyi komáromi lakosnak szívügye, olyan területről van szó, melyet ápolni és védeni kell.

(csá)

Kapcsolódó cikkek:

Elkerülő út nélkül Komárom megfullad
Nyüzsgő szabadstranddá válhat a Holt-Vág
Elkerülő őt: a Holt-Vágnál vezethet

Top