Tízmilliókra pályázhat a komáromi kórházKomárom. Múlt héten a megyei és a városi önkormányzat is végleg jóváhagyta azt a telekcseréről szóló határozatot, ami feltétele volt annak, hogy a Komáromi AGEL Kórház benyújthassa az intézmény fejlesztését célzó pályázatait, és akár több 10 millió eurónyi támogatást szerezzen az Európai Helyreállítási Terv forrásaiból. Köszönhetően a városi és megyei vezetőknek és képviselőknek is, jó esély van arra, hogy bővüljön az egészségügyi szolgáltatások kínálata a kórházban, illetve emelkedjen az ellátás színvonala.

Múlt héten soron kívül ülésezett Komárom és Nyitra megye önkormányzata. A fő cél az volt, hogy a két önkormányzat végleg jóváhagyja azt a telekcserékről szóló határozatot, amely előfeltétele annak, hogy a Komáromi Agel Kórház benyújthassa pályázatát a július 16-i határidő előtt, és jó eséllyel 10 millió eurós nagyságrendű támogatásokhoz jusson.

Pályázni viszont csak akkor lehet, ha az érintett ingatlanok tulajdonviszonyai rendezettek. Mivel a kórházban akadt néhány telek, ami a városé volt, ezeket most átadta a megyének, így elhárult az akadály a támogatás megszerzése elől – múlt szerdán a megyei önkormányzat, pénteken a városi is végleg jóváhagyta az erről szóló határozatot. Összesen 800 ezer euró értékű telekcsere történt mindkét fél részéről, ami az ésszerűség jegyében, a jövőbeni esetleges fejlesztésekre tekintettel valósult meg. A város a kórházi telkek mellett a megyének adta a Regionális Közútkezelő Vállalat által használt területeket, továbbá a Szinnyei József Könyvtár közvetlen közelében lévő kisebb telket. Cserébe – többek között – a víztorony körüli telkeket, a Holt-Vágra vezető út melletti területet és gadóci telkeket kapott a város.

Így egy gyors telekkönyvi bejegyzést követően a komáromi kórház lapzártánk után beadhatta újabb pályázatát. A tét nem kicsi, az intézmény összesen 38 millió euró értékben próbál dotációkat meríteni az Európai Helyreállítási Terv forrásaiból. Valószínűsíthető, hogy a komáromi intézmény ekkora összegű támogatást azért nem nyer el, az viszont reális, hogy 10 millió eurós nagyságrendű külső forrást sikerül szereznie a pályázatai nyomán.

Filkó Gabriella, a kórház igazgató-helyettese lapunknak elmondta, a pályázatokból elsősorban a kórház P pavilonját szeretnék teljesen felújítani. Egy új krónikus betegellátási osztályt alakítanának ki, egy fekvőbetegek rehabilitációját segítő részleget, valamint egy rehabilitációs rendelőt is, továbbá az onkológiai betegek palliatív kezelésére szakosodott részleget. A P pavilon belső elrendezése önmagában alkalmas az említett egészségügyi tevékenységek befogadására, ám elengedhetetlen a felújítása – az épület a kórház „hátsó” részén található, a koronavírus-járvány idején itt lehetett felvenni az oltásokat.

Mint megírtuk, az már június végén eldőlt, hogy a kórházban egészségügyi szolgáltatást nyújtó AGEL társaság összesen 1,34 millió euróból felújítja a nemrégiben megépült sürgősségi központ melletti épületszárnyat, az E pavilont, ahol az aneszteziológia és intenzív osztály, továbbá a mágneses rezonancia állomás működik jelenleg. Ezt azért teheti meg, mert Nyitra Megye Önkormányzata 2034 végéig „elengedte” az évi 110 ezer eurós bérleti díjat – ezt az összeget a kórház az említett beruházásra fordíthatja. Teljesen felújítják az épületet, beleértve a homlokzat és a tetőzet szigetelését, valamint az ablakok cseréjét is. A fejlesztés része az alsó szinten egy központi fertőtlenítő-sterilizáló részleg kiépítése.

(csá)
(Cikkünk a Delta eheti számában jelent meg.)

Jó nevet szerzett kórházunk onkológiai központja
Minőségi ugrást jelent az MRI-vizsgálat
Ismét jó értékelést kapott kórházunk
A sürgősségi betegellátás nem orvosi ügyelet

Top