Jó nevet szerzett kórházunk onkológiai központja

A daganatos megbetegedések gyógyításának teljes skáláját képes nyújtani a Komáromi Agel Kórház onkológiai központja, melynek főorvosa a Rákellenes Világnap apropóján nyilatkozott.

Évek óta jellemző, hogy arányaiban és jellemzően a déli járásokban – köztük a Komáromiban is – több a daganatos megbetegedés, mint az ország északibb térségeiben. Ezért is fontos, hogy négy évvel ezelőtt megkezdte működését a komáromi kórház onkológiai központja és azóta fokozatosan fejlesztik is. „Köszönhetően a kiváló műszaki felszerelésnek, a kitűnő menedzsmentnek és szakorvosoknak, továbbá a rövid várólistáknak, a komáromi onkológiai központ előkelő és stabil helyet szerzett Szlovákia onkológiai térképén“ – jelentette ki Martina Pavliková, a kórház szóvivője.

A daganatos megbetegedések már jó ideje a leggyakoribbak közé tartoznak – szinte minden családban előfordul a súlyos betegség. A fő okok az életmódban, az életkörnyezeti hatásokban, a genetikában gyökereznek, de például a rosszul kezelt testi és lelki stressz is kiváltó oka lehet a daganatok kialakulásának.

Évente 35 ezer új onkológiai esetet regisztrálnak országszerte, a páciensek száma évről évre nő. Emellett az onkológia az egyik leggyorsabban fejlődő orvostudományi szakterület világszerte. A komáromi kórház onkológiai központjában a leggyakrabban kezelt megbetegedések a mellrák, a végbélrák, a tüdőrák, a prosztatarák és a fül-orr-gége daganatai. Minden páciens egyedi hozzáállást igényel, fontos a megfelelő gyógyítási stratégia, ahogy a kezelés minősége is. „Lényeges a megelőzés, a rendszeres preventív ellenőrzés. Az emlőrák megelőzésében az önellenőrzés is kiemelten fontos, hiszen ezzel korai stádiumban leleplezhető egy kialakuló daganat“ – hangsúlyozta Pavel Demeter, a klinikai és radiológiai onkológia főorvosa.

Az 50 és 70 év közötti korosztály a leginkább veszélyeztetett – leggyakrabban e korosztályt kezelik rákkal. „A komáromi onkológiai központ a gyógymódok teljes skáláját kínálja – kemoterápiát, hormonális kezelést, biológiai gyógymódot, immunoterápiát, támogató terápiát és sugárkezelést csúcsminőségű lineáris gyorsító segítségével. Négy év alatt több mint 3300 pácienst gyógyítottunk csak radiológiai kezeléssel, miközben naponta nagyjából 60 beteget tudunk kezelni sugárzással. Ezt a gyógymódot nagyon gyorsan, világszínvonalon vagyunk képesek nyújtani, szinte korlátozás nélküli kapacitással“ – tájékoztatott a főorvos.

Néhány hete újabb lényeges előrelépés történt az onkológiai betegek gyógyítása terén: megkezdte működését a komáromi kórház MRI-részlege, ami szinte elengedhetetlen a daganatos betegségek diagnosztizálása terén. A részleg beindítása 1,5 millió euróba került, csak a mágneses rezonancia készülék – egy 1,5T Siemens Magnetom Sola típusú berendezés – 900 ezer euróba került.

(cs)

Minőségi ugrást jelent az MRI-vizsgálat
Ismét jó értékelést kapott a komáromi kórház
A sürgősségi betegellátás nem orvosi ügyelet

Top