KOMVaK: leszámolás a terhes múlttal

Újabb mérföldkőhöz érkezett a súlyos hibákkal terhelt múlt lezárása a komáromi víz- és csatornázási műveknél. Nyilvánosságra hozták a mélyreható átvilágítás teljes, 80 oldalas eredményét, mely idén tavasszal készült. Merőben új információ nem olvasható ki belőle, de nyilvánvaló, hogy a KOMVaK korábbi vezetése súlyos hibákat követett el, amik milliós nagyságrendű károkat okoztak. Ma már egyértelműen jó úton halad a vízmű, a legsúlyosabb problémákat orvosolták, ám akad még néhány régi „akna“, ami továbbra is veszélyt jelent. Folytatódik a leszámolás a múlttal.

SONY DSC

Néhány hónappal ezelőtt a KOMVaK, illetve Komárom városa – mely a társaság egyedüli részvényese – kézhez kapta az ún. Due Diligance ellenőrzés eredményét, melyet az Accept Audit & Consulting társaság készített el. Ez a lehető legmélyrehatóbb átvilágítás, melynek célja az volt, hogy feltárja a vállalat állapotát, az eladósodás okait a 2010 és 2016 közötti években, és végre tiszta vizet öntsön a pohárba. Ugyanis, mint arról rendszeresen beszámoltunk, 2016 végére súlyos gazdasági-pénzügyi válságba sodródott a városi vízmű, képtelen volt fizetni tartozásait, végrehajtás indult ellene.

Megszabadultak a HASS vállalattól

Az átvilágítás eredményéről március végén tárgyalt a képviselő-testület, ám akkor a teljes anyagnak csak egy rövidebb összefoglalója került nyilvánosságra. Akkor csak a városatyák tekinthették meg a teljes dokumentumot, most azonban mindenki számára elérhetővé tették a város weboldalán (kivéve néhány személyes adatot, üzleti titkot). De miért csak most? Ennek oka, hogy nemrégiben zárult le végleg annak a banki hitelnek a felvétele, amellyel a KOMVaK végleg megszabadult a HASS vállalattól. Ebből a sokkal kedvezőbb hitelből a vízmű teljesen kifizette a cég felé fennálló tartozását, amivel 10 év alatt 775 ezer eurót takarít meg. Mivel az átvilágítási dokumentumban a vízmű számára érzékeny megállapítások szerepelnek, nem akarták megkockáztatni, hogy ezek negatívan befolyásolják a hitelfelvételt – hangzott el azon a múlt heti sajtótájékoztatón, melyen Stubendek László polgármester, Keszegh Béla alpolgármester, valamint Ruman Patrik, a KOMVaK vezérigazgatója is jelen voltak.

Az átvilágítás egyik lényeges megállapítása éppen az volt, hogy rendkívül előnytelen, sőt, mérgező volt a KOMVaK-ra nézve a HASS-szal kötött beszállítói hitel, mely gyilkos, milliós nagyságrendű büntetőkamatokat helyezett kilátásba arra az esetre, ha nem törleszti pontosan és időben az adósságát. Ami ráadásul meg is történt, így a vállalat kezdeményezte a vízművel szembeni végrehajtás megindítását. Nagyjából ebben az időben, 2017 elején került a KOMVaK élére – az igazgatói székbe, valamint az igazgatótanács elnöki posztjára – Ruman Patrik, akinek kezdeményezésére, és a testület jóváhagyásával, végül sikerült egyezségre jutni a HASS vállalattal, így elhárult a KOMVaK-ot fenyegető legégetőbb veszély – a végrehajtási eljárást megszüntették. Kétségtelenül a megegyezés volt a legbiztosabb megoldás, bár ezzel a vízmű – és áttételesen a város – több olyan követelést is elismert, amely egy bírósági per esetén akár megalapozatlannak is bizonyulhatott volna. Ugyanakkor, ez a megállapodás azt is jelentette, hogy a KOMVaK 1,9 millió eurót spórol ahhoz képest, mint amit a HASS követelhetett volna a jelzálogszerződésben foglalt horribilis késedelmi és büntetőkamatok nyomán.

komvak-e1508137258238

Lehetnek még csontvázak

Kérdésünkre, hogy az átvilágítás fényt derített-e olyan ügyre, amely még komoly gondot okozhat a vízműnek a jövőben, Ruman Patrik igennel felelt. Megemlítette, a csallóközaranyosi csatornázás kiépítése, mely nagyrészt pályázati támogatásból valósult meg, rejt ilyen veszélyt. A szlovák környezetvédelmi minisztérium ugyanis a megítélt 9,2 millió eurós támogatásból 1,9 millió euró visszatérítését követelte 2016-ban, arra hivatkozva, hogy a fejlesztés túlárazott volt. Ezt a beruházást is a HASS vállalat végezte. Az ügy valószínűleg évekig húzódik még, de benne van a pakliban, hogy végül a vízműnek vissza kell fizetnie a támogatás egy részét.

Keszegh Béla alpolgármester szerint helyesnek bizonyult, hogy 2017 elején összevonták az ügyvezetői posztot és az igazgatótanács elnöki tisztségét, így hatékonyabban irányítható a vállalat. „Érdemes megnézni, hogy 2-3 év alatt honnan hová jutott el a vízmű“ – hangsúlyozta. Néhány más poszton is történt személycsere, racionalizálták a kiadásokat, felmondták az előnytelen szerződéseket, új, Komárom számára kedvezőbb bérleti szerződéseket kötöttek az érintett falvakkal, közel félmillió eurót ruháznak be a vízvagyonba bérleti díj fizetése helyett – vízvezetékek építése, cseréje, karbantartása, csatornatisztítás, egyéb fejlesztések, lakosokat pozitívan érintő szolgáltatásokat vezettek be, sokkal intenzívebb a kommunikáció – beleértve egy új vállalati weboldalt, továbbá láthatóvá vált a társadalmi szerepvállalás – iskolai versenyeket támogatnak, vízadagolókat és ivókutakat adományoznak, párakaput működtetnek.

„Egyik fő célunk, hogy visszaszerezzük a komáromi lakosok bizalmát“ – hangsúlyozta a KOMVaK vezérigazgatója, megjegyezve azt is, a vízmű történetében a 2017-es év volt a legsikeresebb, soha ilyen jó számokat nem produkált. Az adósságállomány az új vezetés munkába állása óta 1 millió euróval csökkent.

Stubendek László rámutatott, ebben a választási ciklusban jelentős változások történtek a vízműnél, és ezek egyértelműen előnyére váltak. „A cég új vezetése élvezi a személyes bizalmamat, ahogy a képviselő-testületét is“ – hangsúlyozta Komárom polgármestere.

Csaba Ádám

Kapcsolódó cikkeink:

Hazárdjáték a vízműnél

KOMVaK: új igazgatótanácsot választottak

Végrehajtás nem, kétes százezrek igen

Feljelentés hűtlen kezelés miatt

Top