Hol épüljön a biliárdközpont?Tucatnyi helyszínt megnéztek az elmúlt hetekben, ám egyelőre egyik sem megfelelő arra, hogy ott épüljön fel az a biliárdközpont, amely Köles Balázs szerint megmentené és újra a biliárdsport hazai bástyájává tenné Komáromot.

Move2

Mint megírtuk, egy hónappal ezelőtt Komárom képviselő-testülete elutasította azt a kérvényt, mely szerint Köles Balázs biliárdversenyző megvásárolta volna a Sport utca és a Belső körút kereszteződésében található városi telket, hogy ott egy korszerű biliárdközpontot építsen, amely alkalmas lenne szlovák bajnokság, kupa és nemzetközi tornák rendezésére is. Annak ellenére született ilyen döntés, hogy tavaly év végén a képviselők többsége még támogatta az építési szándékot. Egyes képviselők elsősorban a közelben lakók nem hivatalos petíciója miatt változtatták meg véleményüket. Mintegy 50 lakos tiltakozott az építkezés ellen, azzal érvelve, hogy az új épület rontaná lakókörnyezetüket, csökkenne a zöld, rosszabbodna a parkolási helyzet. Hivatkoztak Csémy Krisztián városi főépítész álláspontjára, mely szerint a kérdéses sarok építészetileg befejezettnek tekinthető.

Köles Balázs és édesapja, Köles Zsolt elkeseredve vette tudomásul a történteket. „Mielőtt kidolgoztuk a projektet és benyújtottuk a városhoz, alaposan végiggondoltuk, hol lenne megfelelő helyszín. Nemcsak a saját szempontjainkra figyeltünk, hanem a környezetre is, a városképre is. Figyelembe vettük a védősávokat, parkolók kialakításával is számoltunk az épület tervezésekor, ráadásul egy olyan helyet választottunk, amely a most készülő, hamarosan jóváhagyásra kerülő új városrendezési tervben is sportcélú ingatlanként van megjelölve“ – sorolták Köles Balázsék, rámutatva arra is, elszomorítónak tartják, hogy a városatyák 50 lakos szerintük megalapozatlan tiltakozását előnyben részesítették a szakmai érvekkel szemben. „Bármikor össze tudunk gyűjteni jóval több aláírást a biliárdközpontért, ezt kellene tennünk?” – tették fel a kérdést.

Move3

Még próbálkoznak

Elmondták, az elutasítás óta folyamatosan keresik, hogy hol tudnának alkalmas területet találni a biliárdközpont megépítésére. Tucatnyi helyszínnek néztek utána, folyamatosan egyeztetnek a városi hivatal illetékeseivel, a műemlékvédelmi hivatallal – főként városi telkekről – de egyelőre eredménytelenül. „Nem a megélhetésem biztosítása a lényeg, hanem hogy méltó otthona legyen a komáromi bilirádsportnak, ami a szívügyem. Ugyanakkor ügyelnünk kell arra is, hogy gazdaságilag fenntartható legyen a beruházásunk, hogy vendégek is betérjenek, ezért egy város széli telket nem tartok alkalmasnak. Még a végső szavazás előtt felmerült, hogy a kiszemelt helyszínnel szemben, a KFC stadionja mellett ajánl fel a város egy telket (melyen a barakk áll), ami jó is lett volna nekünk. Később viszont már elutasították ezt, mondván, hátha szüksége lesz a futballklubnak erre a területre is egy újabb fejlesztés esetén“ – mondta Köles Balázs, hozzátéve, eddig egyetlen helyszín sem bizonyult alkalmasnak, ilyen-olyan okok miatt – az Újvár bástyafala közelében például a műemlékvédelem vétózta meg a terveket. A Gőz utcai helyszín viszont számukra nem megfelelő.

„Még nem adtuk fel, próbálkozunk, keresünk. Az sem kizárt, hogy ismét az eredeti helyszín megvásárlását kérjük: továbbra is meggyőződésünk, hogy jó helye lenne ott a biliárdközpontnak“ – mondta Köles Zsolt. Fia kérdésünkre elmondta, az elutasítás legalább 1 évvel elodázta terveik megvalósítását – a hitelkerete épp most fut ki, újat kellene intéznie, ami további idő és anyagi ráfordítás is.

Köles Balázs elmondta, 2008-ban, amikor biliárdozni kezdett, Komáromban még pezsgett a biliárdélet. Köszönhetően elsősorban az azóta elhunyt Šrámek László vállalkozónak, aki nemcsak a komáromi klub vezetője és lelke, hanem a Szlovák Biliárdszövetség elnöke is volt. „Akkoriban 30-40 amatőr játékos játszott rendszeresen, ma viszont már, mivel a West már nem biliárdklubként működik, szinte csak Polách Jaroslav és én maradtunk. Ha nem sikerül néhány éven belül otthont találni, ahol utánpótlást nevelhetünk, az a biliárdsport végét jelenti városunkban” – tette hozzá Köles Balázs, aki tavaly országos bajnok lett sznúkerben, de például Európa-bajnoki bronzérme is van 2010-ből. A komáromi klub 16 országos csapatbajnoki címmel büszkélkedhet.

„Ez városfejlesztés”

Alapvetően továbbra is az eredeti terveiket szeretnék megvalósítani, egy olyan épületet képzelnek el, melyben egy nemzetközi szabályoknak is megfelelő biliárdközpont működhetne. Emellett egy kis kávéház, valamilyen éttermi rész – a legegyszerűbb ételekkel – is helyet kapna benne, továbbá a felső szinten 10-12 kiadható szoba, melyeket nemcsak versenyekre érkező sportolók, de bárki igénybe vehetne. „Teljes mértékben a saját pénzemet ruháznám be, korszerű épületet emelnénk, főként sporttevékenység folyna a falak között, 8-10 új munkahely is létrejönne. Ez városfejlesztés, miközben a városnak egyetlen centjébe sem kerülne, a telket is megvásárolnánk. Úgy érzem, nem kéne akadályozni ezt senkinek” – zárta szavait Köles Balázs.

(csá)

Kapcsolódó cikkeink:

Egyelőre nem épül biliárdközpont

Biliárdközpont a sportcsarnok mellett

Top