EGTC – csupán egy fura rövidítés?Egy márciusi EGTC találkozón Esztergomban Ocskay Gyula, a budapesti székhelyű Határon Átnyúló Kezdeményezések Közép-európai Segítő Szolgálatának (CESCI) igazgatója frappánsan foglalta össze, hogy szerinte mit gondolnak az emberek az EGTC-ről, „csupán négy betű, és senki sem tudja mit takar“. Valóban, a területen dolgozókon kívül nem sokan találkoznak ezzel a kifejezéssel, csakúgy, mint az Európai Unió egyéb rövidítéséivel sem.

Az utóbbi évek során számos cikk jelent meg a Pons Danubii EGTC projektjeiről, viszont arról talán egy sem, hogy mit is jelent a négy betű, mi az EGTC és miért hozták létre. Az EGTC rövidítés a European Grouping of Territorial Cooperation angol megnevezéséből ered, magyar megnevezése Európai Területi Társulás (ETT). Az uniós területi együttműködések nem voltak hatékonyan megvalósíthatók a szabályozás hiánya, illetve az eltérő tagállami szabályozás miatt. A Régiók Európai Bizottsága (European Committee of the Regions) ezért a helyi szereplők együttműködésének megkönnyítése és az uniós források hatékonyabb felhasználása érdekében 2006-ban kezdeményezte egy új európai jogi eszköz, az EGTC létrehozását.

pons 1

Az EGTC a határon átnyúló együttműködés újfajta modellje. A társulás legalább két tagállam vagy harmadik államok szereplőit (helyi önkormányzat, regionális hatóság vagy az állam) fogja közös szervezetbe. Az eddigi informális együttműködések helyett jogi személyiséggel rendelkező szervezetek jöhetnek létre, amelyek a határ mindkét oldalán működhetnek. Az EGTC jogi személyiséggel és teljes jogképességgel rendelkezik, önálló jogalanyként léphet fel. A csoportosulás saját költségvetéssel, szervezettel és szerződő képességgel rendelkezik, ingó, ingatlan vagyont szerezhet, bíróság előtt eljárhat. A tagok közösen választják meg az igazgatót, illetve hozzák létre a tagok képviselőiből álló közgyűlést.

Az Európai Unió területén 63 EGTC működik. A legaktívabb területek között van Franciaország, Németország, Spanyolország, Portugália és a Benelux államok. Emellett Magyarországon kívül egyre több közép-európai országban is alakulnak Európai Területi Társulások, Lengyelországban, Szlovákiában és Csehországban. Magyarország 2007-ben a jogrendszerébe építette az intézményt, Szlovákia 2008-ban szintén elismerte ezt a határ menti kapcsolatokat segítő szervezetet, így az elsők között alakultak meg a szlovák-magyar határtérségben az ETT szervezetek, s az unióban regisztráltak több mint 30 %-át ma a két ország adja. Magyarország területén (Szlovákia, Románia, Horvátország, Szlovénia, Ukrajna határtérségekben) jelenleg 24 Európai Területi Társulás van, míg Szlovákiában 17 (Magyarország, Lengyelország, Csehország határtárségekben). Magyarországon 19 EGTC székhelye található, Szlovákiában pedig 4 társulás székhelye van. A Pons Danubii EGTC mellet a Via Carpathia EGTC, a Karszt-Bódva EGTC és a Spoločný región s ručením obmedzeným EGTC székhelye található Szlovákiában.

A Pons Danubii EGTC-t három szlovákiai (Észak-Komárom, Ógyalla, Gúta) és három magyarországi (Komárom, Tata, Kisbér) önkormányzat hozta létre. A csoportosulás hivatalos bejegyzésére 2010 decemberében került sor, majd 2011 októberében csatlakozott Oroszlány városa is. A Pons Danubii a 7 járás hozzávetőleg 230 000 lakosának az érdekeit képviseli. A Pons Danubii EGTC-nek jelenleg 5 alkalmazottja van, székhelye Észak-Komáromban, a Ferencesek utca 22 szám alatt található. A Pons Danubii EGTC 2011-ben megalapította a Pons Danubii Fejlesztési Ügynökség Közhasznú Nonprofit Kft.-t, hogy hatékonyan tudjon hozzájárulni a magyarországi tagtelepülések területi es gazdasági fejlesztéséhez. A Pons Danubii Kft. Tatán székel, és 1 alkalmazottja van. A két szervezet tevékenysége szorosan összefonódik, a Kft. az EGTC munkáját segíti, és kapcsolatban áll az EGTC tagjaival, önkormányzataival, rendszeres találkozókon és kapcsolattartáson keresztül vesz részt a projektek megvalósításában.

Örömmel mondhatjuk, hogy a Pons Danubii EGTC az egyik legeredményesebb társulás. Az elkészített pályázatok száma, a sikeresen elbírált kezdeményezések, a konkrét összegek mind azt bizonyítják, hogy a Pons Danubii egy sikeres összefogás Európa szívében. Az EGTC-k létrehozása pedig az Európai Unió egyik sikertörténete lett. A társulások arra adnak bizonyítékot, hogy az összefogás minden siker alapja.

Weboldal: www.ponsdanubii.eu
Facebook: PonsDanubiiEGTC

Kapcsolódó cikkek:

A Bakony kapuja és a néma barátok kolostora
Vadregényes sziget és izgalmas hadtörténet
Tata, a vizek városa
Virtuális valóság:csata az erődben

Top