Ébredezik a belváros?

KOMÁROM. Legalább egy évtizede téma Komáromban, hogy a belváros kiürült. Panaszkodnak az üzletek tulajdonosai a gyér forgalom miatt, de a lakosoknak sem tetszenek a sokszor kongó sétálóutcák. Tavaly némi javulás volt tapasztalható, és idén is folytatódhat a pozitív trend: nemcsak a város és a civilek, de néhány vállalkozó is igyekszik tenni ennek érdekében. Hamarosan ugyanis új vendéglátóhelyek, üzletek nyílnak a Klapka téren és az Európa udvarban.

borkorzo-5 A Komáromi Napok, a Borkorzó és az András napi vásár mellett egyre több a kisebb fesztivál 

Messze még a cél, hogy Komárom belvárosa egész évben nyüzsgő hellyé váljon, helyiek és turisták töltsék meg. Tavaly azonban elindult valami, és minden jel szerint idén is folytatódik. A város több kisebb fejlesztést, javítást valósított meg, civilek hathatós köreműködésével egyre több program, rendezvénysorozat, fesztivál csábítja az embereket, sőt, a vállalkozók is kezdik felismerni, van értelme vengéglátóhelyet vagy üzletet nyitni a Klapka tér és az Európa udvar környékén.

Minőségi borok, kézműves sajtok, gyerekbarát kávézó

Hamarosan ugyanis három új kereskedelmi egység kezd működni a városközpontban. Bott Frigyes őrsúfalusi borászt, akinek borait Angela Merkel német kancellár és Vlagyimir Putyin orosz elnök is kóstolta már, nem kell bemutatni – ő az egyik, aki a Klapka téren, a Zichy palota helyiségeiben nyitja meg Bottéka nevű bisztróját, előreláthatólag május elején. Ismert és elismert nedűi mellett harapnivalót is kínál majd a betérőknek. Valószínűleg a turisták és a komáromiak körében is kedveltté válik az új hely, melynek belső kialakítása tükrözi majd a jó borok, a régió és a város hangulatát. A bisztró előtt kis terasz is lesz pár asztallal.

bottekaHamarosan nyílik Bott Frigyes bisztrója

Legkésőbb június végén megnnyílik a Georgina bolt is az Európa udvarban, a szökőkút közelében. Gútán már évek óta működik egy üzletük, most Komárom belvárosában is nyitnak egyet, ahol a Georgina borászat nedűit és Nagy Veronika házi készítésű sajtjait, tejkészítményeit lehet majd megkóstolni. Mint a tulajdonosoktól megtudtuk, egyelőre csak az biztos, hogy az árusítás mellett zártkörű bor- és sajtkóstolókat tartanak, ám arra készülnek, hogy hagyományos vendéglátóhelyként is működnek majd, azaz helyben is fogyaszthatók lesznek portékáik. A borokon kívül saját farmjukról származó kecske- és tehénsajtokat, joghurtokat, házi szörpöket, de kézműves szappanokat is kínálnak majd. „Komáromban nőttem fel, és szeretném, ha végre beindulna valami a belvárosban, és boltunkkal, vendéglőnkkel talán mi is hozzájárulunk ehhez” – mondta Nagy Veronika.

Május folyamán egy további új vendéglátóhely is beindul az Európa udvarban, ugyancsak a szökőkút mellett, mely főként a kisgyermekes családokat örvendezteti meg. A nemcsak régiónkban ismert Lakatos Róbert brácsaművész és Rák Viki színésznő egy gyerekbarát kávézót nyitnak. Tavaly januárban született meg közös gyermekük, Bendegúz, és a szülők Komáromban járva azt tapasztalták, kevés olyan hely van a városban, ahol egy anyuka vagy apuka nyugodtan meg tud inni egy kávét úgy, hogy kisgyermekük is velük van. Ezért indítják be a Kút cafét, ahol egy nagy játszósarkot alakítanak ki a kicsiknek – a szülők így egy kicsit hátradőlve ihatnak meg egy kávét, miközben elég fél szemüket a gyermekükön tartaniuk. Üdítők, némi harapnivaló is kapható lesz a kávézóban, ahol arra is ügyelnek majd, hogy minél egészségesebb dolgokat fogyasszanak a kicsik – lesz házi limonádé és sütemény is. Kinti asztalok is várják majd a vendégeket, akiket időnként kisebb műsorokkal és programokkal is meglepnek – mondta el Lakatos Róbert.

A Szentháromság szobor melletti De Luxxe kávézó is új tulajdonossal és megújulva nyitott meg a múlt héten. Mint megtudtuk, egy játszósarkot alakítottak ki a nemdohányzó kávézóban, de egy teraszt is szeretnének működtetni. Egy hónappal ezelőtt indult be a Café Americano is a belvárosban, jó minőségű olasz kávét kínálva, legkésőbb a nyár végéig pedig a régi-új mozi is megnyílik, több embert csábítva a városközpontba.

DSC_0017

Egyeztettek a vendéglősök a várossal

Múlt pénteken a városházán gyűltek össze a vendéglátóhelyek tulajdonosai, működtetői, hogy a városvezetés illetékeseivel egyeztessenek a teraszok üzemeltetését szabályozó városi rendelet módosításáról. Elsősorban arról volt szó, hogy mi minősüljön terasznak, mi nem, milyen esetben kelljen fizetni és mennyit a közterület használatáért. Néhány vendéglős felvetette azt is, hogy a 3 éve érvényes szabályozás szerint a teraszok csupán este 10-ig tarthatnak nyitva, ám szerintük ez nagyon korai időpont. „A nyári nagy hőség idején sokan csak este 10 után szeretnek kiülni a szabadtéri asztalokhoz” – mutatott rá Bognár Zsuzsanna, az Európa udvarban található Borozó üzemeltetője. Lapunknak többen is jelezték, azt szeretnék, ha legalább éjfélig meghosszabbítanák a teraszok nyitvatartását, sőt, akár el is törölhetnék a korlátozást. „A város elképzelése, hogy a teraszok kialakítása terén jól átlátható játékszabályok legyenek, amelynek célja egyszerre megőrizni a rendezett városképet és szem előtt tartani a vállalkozók érdekeit is“ – jegyezte meg Keszegh Béla alpolgármester. Hamarosan a testület szavazhat a teraszok üzemeltetési szabályainak módosításáról: remélhetőleg sikerül olyan rendeletet alkotni, amely a városnak, a vállalkozóknak és a közelben lakóknak is megfelel.

Több vendéglős is úgy vélte, tavaly óta volt némi pozitív elmozdulás a belváros újjáéledésében, ugyanakkor bíznak benne, hogy ez még csak a kezdet. Mindenesetre a fentiekből kitűnik, vannak vállalkozók, akik szerint van értelme kávézókat, bárokat nyitni Komárom sétálóövezetében. Jó egy éve elindult a belvárosi program, mely idén is folytatódik, és melynek keretében parkok, padok, szökőkút, szemeteskosarak újaltak meg, illetve kisebb takarítási, városszépítési munkák is zajlottak. Ezek egy részébe a közmunkásokon kívül komáromi civilek is bekapcsolódtak, elsősorban a Villa Camarum önkéntesei. Ők belvárosi programok és rendezvénysorozatok szervezésében is jeleskednek (Komálom Gyerkőcfesztivál, Mi Karácsonyunk), de megemlíthetjük a Komáromi Nyár rendezvénysorozatot, mely több civil, vállalkozó és városi képviselő közös szervezésében valósul meg, vagy az Erzsébet híd Fesztivált, amelyben az Egy Jobb Komáromért Polgári Társulás és a Csemadok vállal szerepet. A felsorolt események tavaly indultak, és idén is folytatódnak. Amennyiben az önkormányzatnak, a civileknek és vállalkozóknak a jövőben sikerül még inkább együttműködni, közös célt követve, élettel és nyüzsgéssel telhet meg a csinosodó belváros.

(csaba)

(Cikkünk a Delta április 18-i számában jelent meg.)

Top