Komáromi borász nedűjét kóstolta Merkel és Putyin

Nemrégiben két nagyhatalom vezetője is Magyarországon járt: Angela Merkel német kancellár és Vlagyimir Putyin orosz elnök. Az esti vacsora során egy észak-komáromi családi borászat nedűje került az asztalra, mely egyetlenként képviselte a magyar fehérborokat. 

German Chancellor Merkel drinks wine as celebrates after German general election at CDU headquarters in Berlin

Putyin látogatáskor az esti vacsorához három bort – egy fehér, egy vörös és egy aszú – választottak. Az aszú esetében természetesen Tokaj volt a befutó a Balassa pincészet 6 puttonyos italával, vörösborként pedig az egerszalóki St. Andrea pince 2009-es bikavérét, a Merengőt szolgálták fel a vendégeknek. A magyar fehér borokat a komáromi borász, Bott Frigyes 2012-es Super Granumja képviselte. Az Országház Vadász termében felszolgált vacsora során halválogatást, szürkemarhát és borjút is felszolgáltak. Merkel budapesti vendégeskedése során ugyancsak Bott Frigyes fehér bora volt az egyik a menüsorban, így rövid időn belül a séfek csoportjának válogatása alapján két vezető politikus is kóstolhatta.

etlapA Putyin látogatásakor felszolgált italok

A Komáromhoz tartozó Őrsújfalun élő Bott Frigyes szőlőbirtokai Muzsla és Béla környékén találhatóak. Borai eddig már számos elismerésben részesültek, a Magyar Tudományos Akadémia már több alkalommal is az év borának választotta különböző nedűit, de a Pannon bormustrán egyszerre kapott csúcsminősítést fehér és vörösbora is. Családi borászatában szenvedélyesen kutatja az őshonos helyi fajtákat, erre példa a Super Granum is, amely a Garam fölötti dűlőről származó kárpát-medencei fajták házasítása hárslevelűvel, furminttal és juhfarkkal. A 2012-es évjáratból készült először Super Granum, ezt fogyasztották a politikusok.

Összesen 2500 palack készült ebből az évjáratból, amelyből már mind elfogyott, borkereskedésekben még kapható, a család csak saját és jótékony célokra tárol még kisebb mennyiségben – árulta el kérdésünkre Bott Frigyes. „Nemsokára érkezik a Super Granum 2013-as évjárata, amely már szintén elkelt, a borkereskedések előre felvásárolták“ – tette hozzá. Bott Frigyes elárulta, hogy a Komáromi Napok borutcájára azért biztosan marad még néhány palackkal, és az érdeklődők a borászat más fajtáival együtt ezt is megkóstolhatják.

(d)

Top