Banai Tóth Pál a járási elöljáróOktóber 26-tól, azaz hétfő óta Banai Tóth Pál a Komáromi Járási Hivatal elöljárója. Kinevezéséről a kormány döntött múlt szerdai ülésén. Ez egyben azt is jelenti, hogy Komárom önkormányzatának új igazgatót kell találnia a Comorra Servis városi cég igazgatói posztjára.

Banai Tóth Pál közgazdász korábban Dunamocs polgármestere volt. Idén nyár elején a Komáromi Jókai Színház gazdasági igazgatója lett, majd sikerrel pályázta meg a komáromi Comorra Servis városi járulékos szervezet igazgatói tisztségét is. Szeptember közepén a képviselő-testület is jóváhagyta kinevezését a komáromi termálfürdőt, az uszodát, a jégpályát és más városi létesítményeket is üzemeltető társaság élére október elsejei hatállyal. Sok időt nem töltött el ebben a tisztségben sem, miután múlt szerdán kinevezték a Komáromi Járási Hivatal élére. Eddig – az elmúlt négy évben – a Híd által jelölt Szendi László vezette a hivatalt. Őt egyúttal visszahívták tisztségéből.

Első körben, még a nyár folyamán a kormány 57 járási elöljárót cserélt le, augusztus első felében pedig 15 járási hivatal esetében írt ki versenytárgyalást az igazgatói posztra. Ezek közül most 12 pályázat zárult az elöljáró kiválasztásával.

Banai Tóth Pál kinevezése kapcsán elmondta, a járási elöljáró kiválasztása még tavasszal indult, és a koncepció többször is változott. „Az első verzió szerint mind a 79 járás elöljáróját az OĽaNO nevezte volna ki, mivel ez a belügyminisztérium hatásköre. Röviddel ezután azt ígérte a kormány, hogy a déli, magyarlakta járásokban az MKP jelöltjei kapják meg ezt a pozíciót. Ezután történt egy sajnálatos diplomáciai „baki”, aminek következtében az MKP jelöltjei kiestek a lehetséges jelöltek köréből. Ekkor a minisztérium újra saját kézbe vette a döntést, és meg is nevezték az új komáromi járási elöljárót, akit végül mégsem neveztek ki. Végül az a döntés született, hogy nem politikai, hanem szakmai alapon választják ki a legjobb jelöltet, és nyilvános pályázatot hirdettek a pozícióra. Ennek keretében – a beküldött életrajzok alapján – kiválogatták a lehetséges jelölteket, akiket egy öttagú szakmai bizottság személyes meghallgatásra hívott meg a belügyminisztériumba. A meghallgatás alapján a szakmai bizottság engem talált a legmegfelelőbbnek a posztra.”

Arra a kérdésünkre, hogy mi vezetett ahhoz, hogy négy hónapon belül már a harmadik vezetői állásba nevezték ki, az elöljáró így válaszolt: „Nagy megtiszteltetés volt számomra, hogy a Komáromi Jókai Színház gazdasági igazgatói posztjára a színház új igazgatója, Gál Tamás kért fel. Megállapodásunk úgy szólt, hogy a pozíciót nem hosszú távra vállalom, hanem az átadás-átvétel nehéz időszakában segítem a munkáját. Úgy gondolom, ezt a nem könnyű feladatot közös erővel sikeresen megoldottuk. A járványhelyzet a színház számára is komoly kihívás, de a vezetőváltás és az ezzel járó szükséges változások rendben megtörténtek. Amikor szeptemberben a Comorra Servis igazgatói székét megpályáztam és elnyertem, még úgy tűnt, hogy a járási elöljárói posztra a válogatás lezárult és megvan az új jelölt Juraj Pekarík személyében. Ez azonban – számomra is ismeretlen okból – váratlanul megváltozott, és a megismételt, szakmai alapon történő pályáztatás alapján rám esett a választás. Nagyon nehéz időszakban kell átvennem a járási hivatalt, de készen állok arra, hogy a legjobb tudásom szerint megfeleljek a kihívásnak.”

Banai Tóth Pál az Összefogás mozgalom tagja. Mózes Szabolcs, a mozgalom elnöke üdvözölte, hogy magyar elöljáró került egy fontos pozícióba. Szerinte ahhoz, hogy parlamenten kívülről sikerült ezt elérni, szükség volt jó kapcsolatokra, egy szakértő jelöltre, továbbá lobbizásra annak érdekében, hogy a jelölt esélyt kapjon a meghallgatásra. Végül pedig arra, hogy a jelölt meggyőzze a döntnököket a felkészültségéről.

Mózes Szabolcs név szerint megköszönte Berényi József (MKP) miniszterelnöki tanácsadónak, valamint Gyimesi György (OĽaNO) kormánypárti képviselőnek, hogy szóltak a kinevezés érdekében. „Ez is azt mutatja, összefogással eredményesek tudunk lenni, külön-külön nem“ – jegyezte meg, majd hozzáfűzte, új politikára van szükség, ami az Összefogás szerint az jelenti, hogy az államigazgatási és más posztokra szakértőket jelöljenek, és minél több aktivistát és szakembert vonjanak be a közéletbe.

Keszegh Béla, Komárom polgármestere Banai Tóth Pál távozásával kapcsolatban elmondta, a városnak most újabb pályázatot kell kiírnia a Comorra Servis igazgatói tisztségére, a novemberi testületi ülésen pedig javasolja majd azt is, hogy átmenetileg ismét Bohumír Kóňát, a városi hivatal pénzügyi főosztályának vezetőjét nevezzék ki a társaság élére.

(cs)

Kapcsolódó cikkeink:

Új igazgató a városi cég élén

Top