Nagy lépés előre

Indulhat a nagy utcafelújítás Komáromban. Új burkolat kerül az Eötvös utcára, a Dunarakpartra, a Király püspök utcára, a Jókai utcára és további közel tucatnyi helyi útszakaszra. Nem sok hiányzott ahhoz, hogy a komáromi képviselő-testület múlt heti ülésén elkaszálja a nagy útfelújítási projektet, de végül győztek az igenek.

Múlt csütörtökön a városi képviselők arról dönthettek, jóváhagyják-e végleg azt az útfelújítási projektet, melynek keretében tucatnyi utca teljesen megújulna Komáromban. A projekt 2,25 millió euróba kerül, a város ezt 10 évre felvett kölcsönnel fedezné – bár pénzügyi értelemben nem hitelről van szó.

Keszegh Béla alpolgármester terjesztette a testület elé az útfelújítási programot. Hangsúlyozta, szinte minden komáromi egyetért abban, hogy az utcák és járdák szörnyű állapotban vannak, vagyis egy nagy felújítást a lakosok csak üdvözölni tudnának. Hangsúlyozta, jelenleg utak felújítására nem lehet pályázati pénzeket lehívni, ezért ilyen nagyszabású terveket csak hitelből lehet megoldani. A kamatok ráadásul mélyponton vannak, vagyis most sokkal kedvezőbb feltételek mellett lehet pénzt kölcsönözni, mint eddig bármikor. Rámutatott, ha a felújítások megvalósulnak, akkor a városnak ezen utcák esetében már nem kell kátyúzásra költeni – példaként megemlítette, két év alatt az Eötvös utca foltozása 8 ezer euróba, a Duna rakparté 7 ezerbe került. „Hasonló konstrukciójú masszív utcafelújítások több városban is zajlottak, mindenhol kedvező tapasztalatokról számoltak be. Ez semmilyen más fejlesztést és beruházást nem akadályoz. Lépjünk egyet előre!“ – jelentette ki Keszegh Béla.

Kóňa Bohumír hangsúlyozta, bár természetesen egy évtizedig törleszteni kell majd a 2,25 millió eurót, pénzügyi értelemben nem beszélhetünk hitelről, a város adósságállományát nem növelné az összeg. Rámutatott, az elkövetkező egy évben Komárom három korábbi kölcsönét végleg visszafizeti, melyek együttesen havonta 30 ezer euróba kerültek eddig. Az útfelújítási projektre felvett pénz havi törlesztőrészlete viszont ennél több ezer euróval kevesebb lesz, azaz semmilyen plusz terhet nem jelent majd a városnak.

DSCF3601

Bár a projektet szándéknyilatkozattal pár hónapja csaknem egyhangúlag támogatták a képviselők, és a vitában is mindenki egyetértett abban, hogy kell útfelújítás, mégis többen fogalmazták meg aggályaikat. Néhányan arra mutattak rá, hogy kölcsönből könnyű fejleszteni, inkább spórolni kell, és majd pár év múlva saját pénzből újítani.

Többen hangsúlyozták, ügyelni kell arra, hogy az utak alatti közműhálózatok, különböző vezetékek – elsősorban az elöregedett vízvezetékek és csatornák – cserélve legyenek, ha szükséges, hogy aztán az új burkolatot ne kelljen emiatt megbontani. A városvezetés részéről azt válaszolták, már felvették a kapcsolatot a gázgyárral – akik a legrugalmasabban reagáltak –, a vízművekkel és az áramszolgáltatóval. A támogatók elsősorban azt emelték ki, hogy hosszú évek óta semmibe nem mer belevágni az önkormányzat, egyes képviselők a kákán is csomót keresnek, és csak azt fejtegetik, hogy valamit miért nem lehet megcsinálni – most végre itt az újabb lehetőség egy bátor lépésre.

Knirs Imre alpolgármester határozottan ellenezte a projektet, mondván, más célokra kellene hitelt felvenni, így például a II-es lakótelep gondjainak megoldására, a várra, egy hotelre, illetve más utakkal kapcsolatos projektekre, amelyek tervei már készen vannak. Varga Tamás képviselő meg is kérdezte, hogy lehet az, hogy az egyik alpolgármester az útfelújítás kezdeményezője, a másik viszont a legnagyobb ellenzője? Stubendek László polgármester leszögezte, ő egyértelműen támogatja az útfelújítást.

Két órás vita után a városatyák végül megszavazták az útfelújítást, igaz, csak két szavazaton múlott. Komáromban még soha nem döntöttek ilyen nagy mértékű utcafelújításról. A projektet támogatták: Bende István, Bujna Zoltán, Gajdáč Ondrej, Horváth Attila, Keszegh Béla, Keszegh Margit, Kiss Péntek József, Korpás Péter, Kovács Dávid, Szénássy Tímea, Varga Tamás és Vetter János.

Egyelőre nem lehet megmondani, hogy a határozatban szereplő összes utcát sikerül-e felújítani, előfordulhat, hogy a legutolsó utcák közül néhányra nem jut pénz a rendelkezésre álló keretből. Ha lesznek kimaradó utcák, azokról a testület esetleg később dönt. Íme a felújítandó utcák listája:

1. Eötvös utca

2. Duna rakpart

3. Hold utca

4. Jókai utca

5. Építők utcája

6. Komáromi Kacz utca

7. Király püspök utca (az Ispotály utcáig)

8. Király püspök utca (az Ipsotály utcától a temetőig)

9. Štefánik tér

10. Határőr utca (a Jókai utcáig)

11. Gútai sor

12. Lehár utca

13. Jázmin utca és Fenyves utca (Őrsújfalu)

14. Méhes utca (Őrsújfalu)

15. Szabadság utca

A Jókai utca és a Király püspök utca esetében a járdákat is felújítják, a járdaszegélyeket pedig szinte mindenhol cserélik, javítják. A döntés után ki kell majd írni a közbeszerzést, hogy kiderüjön, mely vállalat végezheti az utcák renbetételét. Egy ideig tehát még eltartanak az előkészületek, várhatóan jövő tavasszal zajlik majd a felújítás.

(csaba)

Kapcsolódó cikkünk: Járdafelújítás kezdődik

Top