Megépül a Lidl Gútán

Végre konkrét javaslat alapján zöld utat adott a Lidl gútai áruházának felépítésére a helyi önkormányzat. Ám még így is évekbe telhet, mire megvalósul.

lidl

Közvetlen telekeladást hagyott jóvá a gútai önkormányzat a Lidl képviselte, pozsonyi székhelyű Sedus Group társaság számára. A határozat értelmében az értékesítés a Templom tér 32-es házszám alatt lévő irodaépületet és a környezetében lévő telkeket érinti. Az ingatlanok egy friss felértékelés szerint 433 ezer eurót érnek, a közvetítő cég 480 ezerért vásárolná meg, ám a testület tizennégy igen mellett és egy tartózkodás ellenében 501 ezer eurós vételárról döntött. Feltételként szerepel, hogy a területen kizárólag Lidl áruház építhető.

A szerződés megkötése és a bontási munkálatok elkezdése nem történhet meg 2018. június 30-a előtt, ugyanis mindaddig egyes irodahelyiségeket a felújítás előtt álló Nagyboldogasszony Egyházi Iskolaközpont bérel, továbbá így a többi helyiségek bérlői számára is kellő idő áll rendelkezésre, hogy új helyet találjanak maguknak. Az irodaépületben mások mellett a Gúta TV székel, amely a tavasz folyamán újította fel helyiségeit, illetve a Kolbyt hőszolgáltató vállalatnak is az irodaépületben van a főhadiszállása. Távoznia kell majd a fodrásznak, a fotográfusnak, az ügyvédnek, könyvelőnek, illetve az internetszolgáltatónak.

lidlItt épülhet fel a Lidl áruháza

Kétnyelvű lesz a gútai áruház

Képviselői indítványként az előszerződés egyik passzusa lett a kétnyelvűségre (magyar-szlovák) való köteleződés a Lidl részéről, illetve a testület szeretné, ha az üzletlánc tevékenyen részt venne Gúta közéletében, különféle támogatások és együttműködések formájában. Horváth Árpád, polgármester elmondta, az üzletlánccal partnerkapcsolat kialakítására fog törekedni, és mindez meg kell, hogy mutatkozzon a városfejlesztési terv módosításánál, tekintve, hogy a városban csak háromszáz négyzetméter alapterületű bolt épülhet, így a Lidl számára kivételt kell adni.

Egyébként a tervezett Lidl-bolt létesítésével kapcsolatban két lakossági petíció is született. Az egyiket huszonkilencen írták alá, amely szerint az áruház nehéz helyzetbe hozza a kisboltok üzemeltetőit. A másikat több mint kétszázan látták el kézjegyükkel. Azt sérelmezik, hogy nem kaptak kellő tájékoztatást az irodaépület értékesítéséről. Az üggyel érintőlegesen már 2015-től foglalkozik a gútai önkormányzat. A kezdeti informális jellegű megkeresések után a Lidl egy kérvénnyel fordult a városhoz, azonban komolyabban csak 2016-ban kezdtek vele foglalkozni. A Templom tér 32-es irodaépület eladását akkoriban 1,35 millió euróban határozta meg a testület, ám ez nem nyerte el az üzletlánc menedzsmentjének tetszését, így egy jó ideig megtorpantak a tárgyalások. Legújabban már egy közvetítő cég közvetlen eladásra vonatkozó kérvényt nyújtott be a városhoz, amire most rábólintott az önkormányzat.

A Lidl gútai boltja a tervek szerint mintegy kétezer négyzetméterű alapterületen helyezkedne el, százhúsz parkoló kerül kialakításra. Úgy tudjuk, tényleges építkezés megkezdésére legalább 2018 őszéig kell várni, mivel egyrészt a telekeladás csak jövő nyártól lép érvénybe, s csak azt követően kerülhet sor az épület lebontására, egyúttal a telekrendezésre, amit több hónapos szanációs időszak követ. Előreláthatólag 2019-től nyílhat meg a Lidl Gútán.

Borka Roland,
fotó: Lidl

Top