Májusig elkészül a Timóteus-kert

Komárom. Két helyi, valamint egy dunaszerdahelyi házaspár, illetve egy ottani fiatalember alkotják a KompAkt környezetvédő nonprofit szervezetet, amely tavaly, köszönhetően a netes szavazatoknak is, megnyerte az Általános Hitelbank Alapítványa (Nadácia VÚB) által meghirdetett közösségi tervezetek versenyét. Régiónk első közösségi kertjét keltik életre az elnyert pénzből a Timóteus idősek otthona udvarán. Mindenki előtt nyitva áll majd a kertajtó.

timoteus

Szegi Aranka, a civilszervezet alapító tagja azt mondja, ugyan meglepte őket a végeredmény, de azért pályáztak, mert érezték, nyerők lehetnek. Egyúttal hangsúlyozza, mindenkinek nagyon köszöni a sikerhez szükséges internetes voksokat, illetve projektjük népszerűsítését.

„Permakultúrával és közösségi kerttel szeretnénk foglalkozni, ez lenne az egyik fő irányultságunk” – meséli. „A permakultúra a növény- és állatvilág természetes együtt­élése, amibe nem avatkozik ember növényvédelmi szerekkel vagy műtrágyákkal. Ez okos kert, lusta kertészeknek. Kis területen is létre lehet hozni egy olyan konyhakertet, amely a természettel teljesen összhangban működik. A permakultúra az örök körforgás bőtermő kertje, amely attól lesz közösségi, hogy szeretnénk elsősorban óvodai és alapiskolai csoportoknak megmutatni, hogy a kertben és nem az üzletek polcain terem a paradicsom, egy hosszú folyamat során érik be” – sorolja.

A Komáromi Napokon nyithatnak

A fiatal agrármérnök később arról beszél, hogy január folyamán kapják majd kézhez a kertet érintő szerződést a módosított költségvetéssel. „Eredetileg ötezer euró szerepelt a pályázatban. Az első helyezettnek módosított költségvetést kellett benyújtani tízezer euróról, és le kellett írni, mit kezdünk majd ezzel az összeggel. Úgy döntöttünk, a közösségi kert további fenntartására költjük a maradék összeget, hogy ne egyszeri legyen, hanem hosszú ideig szolgálhassa a tervezett célokat” – fejti ki.

Hogy mit vetnek majd először a mintakertbe, Paxián Erik nagymegyeri permakultúrás szakemberrel beszélik át. „Erre az egyeztetésre is még ebben a hónapban kerül majd sor, azután elkészítjük az ütemtervet. Hangulatos kert lesz, ahol generációk találkoznak egymással, egy ötven négyzetméteres közösségi térben. Fokozatosan telepítjük a kertet, a nyitást tavasszal tervezzük. Az lenne az optimális, ha a Komáromi Napok keretében történhetne meg az ünnepélyes megnyitó” – árulja el a szakember.

Szegi Aranka sajnálja, hogy egyelőre csak a lakosság szűk szegmensét foglalkoztatja a környezetvédelem. „Dicsérgetjük egymást, milyen jó, hogy szelektáljuk a hulladékot, és egyik tagunk csomagolásmentes boltot működtet Dunaszerdahelyen, de ez nem mozgat meg tömegeket. A közösségi kert lehet az egyik irány, aminek a segítségével nyitni lehet a szélesebb közösség felé, jobban bevonhatjuk a lakosságot” – sorolja.

Már jelentkeznek segíteni

SONY DSC

A közösségi kert ötletadója hangsúlyozza, az idősek otthona nyitvatartási ideje alatt lehet majd látogatni a régió első permakultúra-kertjét. „Azért választottuk a Timóteus-házat, mert így az idősek magányába örömöt, szépséget és gyerekzsivajt lophatunk. Egyébként a közösségi kertek koncepciója arra épül, hogy akinek nincs kertje a panelházak között, teremtse meg egy közösségi helyen. Arra gondoltunk, hogy a régió első közösségi kertje védett helyen legyen. Csak azok mehessenek oda, akiket érdekel” – tudatja az agrármérnök. Szerinte, ha adott egy szemet gyönyörködtető kert, ahol az ember feltöltődhet, ott a közösség is összejöhet, és különböző programokat szervezhet. „Vannak jelentkezők, hogy jönnének segíteni, ásni, kerti munkákat végezni. Már ezért megérte” – véli a civil aktivista.

Arra számítanak, hogy megkeresik őket más szervezetek, és mehetnek oktatni a környezettudatos életmódot. „Szívügyünk ennek oktatása, szélesebb körben elterjesztése, a hulladék-szelektálástól kezdve, a permakultúráig. A tudatosságra ezen a téren nagy szüksége van fiatalnak, felnőttnek egyaránt” – emeli ki Szegi Aranka.

(bárány)

Top