Kristóf Réka operaénekes kapta a X. Harmónia-díjat

Nagy érdeklődés mellett tartották meg október 15-én az Egressy Béni Városi Művelődési Központban a X. Harmónia – Szlovákiai Magyar Zenei Díjátadó Gálát, ahol három kategóriában hirdettek győztest.

Kristóf Réka és Lakatos Róbert

A maximális profizmussal megszervezett és lebonyolított gálaműsor házigazdája, Csenger Ferenc, a Pátria rádió szerkesztője bevezetőjében elmondta, „a Harmónia-díj létjogosultsága vitathatatlan, hiszen nagyszerű magyar zenei előadók élnek köztünk, akiket megillet a tisztelet és a megbecsülés.” Lakatos Róbert, a VMK igazgatója köszönetet mondott Lábszky Olivérnek, aki 2011-ben felvetette, hogy a szlovákiai magyar zenészek számára kellene egy díjat alapítani, valamint Dobosi Róbertnek a Csemadok naszvadi alapszervezete akkori elnökének, aki felkarolta az ötletet, és elindította a ma már komoly szakmai és társadalmi elismertségnek örvendő nívós zenei díj megalapításának folyamatát.

A jubileumi Harmónia-díjra Kristóf Réka operaénekest, Rácz Csaba csellóművészt és az Estendøn zenekart jelölték. A Lakatos Róbert brácsaművész elnökletével vezetett döntéshozó kuratórium – amelynek tagjai: Cseh Tamás zeneművész, Emmer Péter zenész, Madarász András zenész, Szalay Szilvia zenepedagógus, Puha József zenei szerkesztő, Vadkerti Imre énekes, valamint Vida Igor jazz-zenész voltak – 2022-ben a felvidéki zenei élet kimagasló elismerését Kristóf Réka operaénekesnek ítélte oda. A fiatal komáromi művésznő, aki üstökösként robbant be a komolyzenei életbe, 2018 nyarán a müncheni August Everding Színiakadémia opera-szakos hallgatójaként diplomázott. Tehetségét megmutathatta többek közt a Bajor Állami Operaházban, a Trieri Színházban, Nürnbergben, de tartott szólóestet a new yorki Carnegie Hallban is. Kristóf Réka helyett, aki éppen egy jelentős főszerepre készül Németországban, az édesanyja vette át a díjat.

Rácz Csaba csellóművészé lett a közönségdíj

A Komárom városa által felajánlott, online szavazás alapján odaítélt közönségdíjat az ugyancsak komáromi Rácz Csaba vehette át Keszegh Béla polgármestertől. A csellóművész húsz éve a Szlovák Filharmónia tagja, közreműködője a Bayreuthi Ünnepi Játékoknak, vendégművésze a Symphonia Viennának, és még számos más zenei formációnak. „A szlovákiai magyar zenei díj méltón igazolja, hogy egy élő közösség vagyunk, s méltán lehetünk büszkék nem csupán a nagy elődökre, Lehárra, a komáromi kötődésű Seress Rezsőre, de a jelenkori művészeinkre is” – mondta a polgármester. Kiemelte Lakatos Róbert és csapatának munkáját, amelynek köszönhetően Komárom egyre közelebb van ahhoz a kitűzött célhoz, hogy a felvidéki kultúra fővárosa legyen. Rácz Csaba lapunknak elmondta, életét mindig is meghatározta, hogy Komáromban született, s bár magyarországi majd pozsonyi tanulmányai végett elég korán útnak indult, a várost soha nem hagyta itt. „Nagyon fontosnak tartom, hogy éljünk a lehetőségekkel és elmenjünk külföldre tanulni, tudást, tapasztalatokat gyűjteni, majd azokat itthon kamatoztassuk, gazdagítva a felvidéki magyarságot. Külön értéket képvisel számomra, hogy szülővárosomban vehettem át a díjat, ami egy fantasztikus visszajelzés a közönségtől. Mindig örömmel lépek fel az itthoni közönség előtt és remélem, hogy hamarosan ismét zenélhetek nekik.”

A Harmónia díjkiosztó gálákon kezdetektől fogva egy Életmű-díjat is átadnak, amelyet olyan kimagasló tehetségű, szorgalmú személy vehet át, akit a kuratórium egyhangúlag tart méltónak az elismerésre. 2022-ben a rangos elismerést a Magyar Arany Érdemkereszttel kitüntetett Józsa Mónika kapta, aki a galántai Kodály Zoltán Daloskör karnagya, a Nyitrai Konstantin Filozófus Egyetem ének-zenetanára, az egyetem kórusának karnagya, 2006-tól művészeti vezetője a Szlovákiai Magyar Pedagógusok Vass Lajos Kórusának. Emellett közel öt évtizede kántorkodik szülőfalujában, Vágán.

Becse Szabó Ilona

A színvonalas zenei blokkokkal megtűzdelt díjátadón, Becse Szabó Ilona, a Beliczay Trió, a The Butchers együttes, a múlt évi Harmónia-díjas Derzsi György színész-rendező, Vadkerti Imre és zenekara, Jozef Horváth, valamint Lakatos Róbert lépett színpadra. A közel kétórás gála estet a Magna Cum Laude frontembereként megismert, baptista teológusként diplomázott énekes-zeneszerző, Mező Misi szívhez szóló fellépése zárta.

Janković Nóra

Kristóf Réka: isteni ajándék számomra az éneklés
A Jóisten elvezet oda, ahol lennem kell

Top