Kristóf Réka: isteni ajándék számomra az éneklés

A komáromi születésű tehetséges fiatal lányból mára már gyönyörű, ismert operaénekesnő vált, aki nemcsak Európában, de Amerikában is hódít. Hivatása Németországhoz köti őt, pontosabban Trierhez, az ottani színház társulati tagja és többek közt Mimí, Frau Fluth, Donna Elvira, Contessa Almaviva szerepében láthatta már őt a közönség. A pandémia időszakának korlátozásai után nagy öröm volt számára, hogy hazalátogathatott. Szeptember 26-án szeretett hazai közönségének dalolt a komáromi Tiszti Pavilon nagytermében. Ebből az apropóból beszélgettünk vele.

• Mit jelent Önnek az éneklés?

– Az éneklést hivatásnak tekintem, mert tényleg teljes embert igénylő életforma. Nekem egy égi áldás, isteni ajándék, mellyel egész életemben foglalkozni szeretnék. Természetesen minden hivatásban vannak külső hatások, melyeket az ember csak „rossz napoknak” nevez. Azonban a sokévnyi tanulás – melyet folytatok mind a mai napig – megtanított arra, hogyan küzdjem le technikával ezeket az akadályokat. A teljes valómat adom át az embereknek, akik megtisztelnek azzal, hogy beülnek a nézőtérre és meghallgatják a koncertemet. Talán ez számomra a legfontosabb.

• Több nyelven is énekel. Mi a titka annak, hogy mindig át tudja adni a dallal az üzenetet és meg tudja valósítani önmagát?

– Az éneklés felnagyított beszéd. Kimondott szavainknak súlya van, a megénekelteknek pedig még inkább. Innentől kezdve teljesen mindegy milyen nyelvről beszélünk. Az összes szerepnek és dalnak minden egyes szavát értelmeznem kell. Fontos, hogy azonosulni tudjak a szereppel, a szavak tartalmával, mondanivalójával. A komáromi fellépésen is 5 nyelven énekeltem: magyarul, csehül, franciául, olaszul és németül. Ezeket az idegen nyelveket nem beszélem anyanyelvi szinten, mégis, ha bármelyik szót kiemelnék, és megkérdeznék, mit jelent, én azt meg tudnám mondani az anyanyelvemen.

• Hogyan éli meg a közönség visszajelzéseit?

– A fellépések után odajönnek hozzám, gratulálnak és elismerésüket fejezik ki, ami egy hatalmas dolog az ember életében. Mégis, az a szeretet, ami a szemükben csillog, illetve az, amit fellépés közben érzek, még fontosabb.

• Milyen érzés újra itthon lenni?

– Csodálatos. Nagyon szeretem Komáromot, főleg a belvárost. A járvány alatt kissé megviselt, hogy nem tudtam hazajönni. Úgy, ahogy mindenki életét, az én mindennapjaimat is felbolygatta, sok szép koncertemet mondták le. Ekkor szembesültem először azzal, hogy szabadidőm van Németországban, hiszen ha kint vagyok, dolgozom és a hivatásomnak élek. Viszont sikerült a legjobbat kihoznom a „kényszerszünetből”. Jelenleg pedig örülök annak, hogy összejött ez a komáromi koncert.

• Mivel tölti legszívesebben a szabadidejét?

– Ha egy évvel ezelőtt intézik hozzám ezt a kérdést, azt válaszolom, hogy nincs szabadidőm. A legtöbb esetben, amikor megtehetem, hazajövök, s igyekszem minél több időt tölteni a családommal és a barátaimmal. Idén nyáron viszont sok mindent csináltam, leginkább valamilyen szabadidős sporttevékenységet: eveztem, vízisíeltem, kerékpároztam, vándoroltam, görkorcsolyáztam.

Egy hónapja azonban elkezdődött az évad a színházban, újra próbálunk és dolgozunk. Jelenleg a következő darabok szerepeit tanulom és gyakorlással töltöm az időmet.

• Az Egressy Béni Városi Művelődési Központ igazgatójának, Lakatos Róbertnek igent mondott a hazai fellépésre…

– Természetesen, hogyan is mondhattam volna nemet. Nagyon örülök neki, hogy itthon is kaptam lehetőséget koncertezni. Robival barátok vagyunk, tiszteljük, becsüljük egymást. Megtisztelő számomra, hogy elismeri tehetségemet és felkért, hogy hazai színpadon szerepeljek. Már a jövőbeli együttműködésről is beszélgettünk. Ennek kapcsán viszont egyelőre csak annyit árulnék el, hogy a következőkben többször szeretnék majd komáromi színpadra lépni.

• Milyen dalokat válogatott össze a komáromi közönségnek?

– Vegyes koncertről beszélhetünk. Kezdésre elsősorban Liszt Ferenc és Bartók Béla dalokat válogattam, ezt követően az opera világába eveztünk, ahol Marzenka, Julietta és Micaela áriáját énekeltem. A zárórész pedig az operett világát tárta elénk, ugyanis Lehár Ferenc jubileumi év van, ezért úgy gondoltam, mindenképpen szükséges, hogy tőle is hozzak szerzeményeket.

• Mik a tervei a jövőt illetően?

– Vannak kilátásban koncertjeim Münchenben, Budapesten, de itthon is, Komáromban, melyeket remélem, meg is tudunk valósítani. A munkám Németországba szólít, mivel a színházban az évad már elkezdődött, vissza is utazom. Elsőként a Víg özvegy szerepét kezdjük próbálni. Ezután folytatjuk a Rózsalovagot és bízom benne, hogy még a premiert is megtarthatjuk ebben az évadban.

Ferenczy Viki
Dömötör Ede felvétele

Kristóf Réka komáromi koncertre készül

Top