Jöhetnek a magyar nyelvű közúti táblák

Bő egy évtized telt el azóta, hogy a Kétnyelvű Dél-Szlovákia mozgalom és néhány más civil csoport követelni kezdte, hogy a magyarlakta vidékeken magyarul is tüntessék fel a közlekedési táblán az információkat. Januártól ez végre lehetővé válik, miután a szlovák parlament elfogadta Gyimesi György képviselő ezzel kapcsolatos törvénymódosító javaslatát. Ezentúl a városrészek megnevezését is fel lehet majd tüntetni magyarul – például a Nová Stráž felirat alá az Őrsújfalu megnevezés is kikerülhet.

A módosítást Gyimesi György (OĽaNO) terjesztette a parlament elé még augusztusban, ám kiderült, a javaslat eredeti formájában nem jelentene előrelépést a közlekedési táblák kétnyelvűsítése terén, sőt, akár még szűkülhetnének is az ezzel kapcsolatos kisebbségi jogok. Forró Krisztián ezért még az MKP elnökeként – azóta a Szövetség elnökévé választották – szakmai konzultációt javasolt a módosításról, ami az elmúlt hetekben meg is történt, Horony Ákos jogász, a kisebbségi nyelvhasználat szakértője bevonásával. Ennek nyomán született meg az a feljavított törvénymódosító javaslat, amelyet a szlovák parlament múlt szerdán 82 igen szavazattal fogadott el. Ez ebben a formájában nagy előrelépést jelent a vizuális kétnyelvűség terén.

A módosított kisebbségi nyelvhasználati törvény január elsejétől lép hatályba. Lehetővé teszi, hogy a közúti közlekedési táblák kétnyelvűek lehetnek azokon a településeken, ahol egy nemzeti kisebbség aránya meghaladja a 15 százalékot legalább két egymást követő népszámlálás alapján. Nemcsak az irányjelző táblákon szereplő települések neveit lehet majd magyarul – vagy más kisebbség nyelvén – kiírni, hanem például a folyók megnevezéseit is, de a megye- és járáshatárokat jelző táblák is kétnyelvűek lehetnek. A törvény szerint nemcsak az alacsonyabb rendű – önkormányzati – utakat lehet majd magyar felirattal ellátni, hanem a településen keresztül haladó magasabb rendű, állami/megyei utakat is.

Külön kiemelendő, hogy januártól a magyarlakta városok és falvak településrészeit is fel lehet majd tüntetni magyarul. Eddig ugyanis, teljesen abszurd módon, ezt a törvény nem engedte. Ez például Komárom esetében azt jelenti, hogy immár Őrsújfalu, Gadóc vagy éppen Gyulamajor városrészek szlovák nyelvű helyiségnévtáblái alá is kikerülhet a magyar megnevezés.

Gyimesi György egyrészt köszönetet mondott a szakmai segítségért, a törvénymódosítás pontosításáért, másrészt hangsúlyozta, az új törvény nagy előrelépés a vizuális kétnyelvűség terén. „Boldog vagyok, mert van okuk örülni a felvidéki magyaroknak. Annak is örülök, hogy sikerült meggyőznöm a koalíciós partnereket a törvénymódosítás támogatásáról. A törvény hatályba lépése után a közeledési tárca kezdheti a minták legyártását, amint ez megtörténik, a táblák kérhetők és kihelyezhetők” – nyilatkozta Gyimesi György a ma7.sk hírportálnak közvetlenül a szavazás után. Vagyis, az első kétnyelvű táblák várhatóan valamikor jövő tavasszal jelenhetnek meg Dél-Szlovákiában.

Forró Krisztián, a Szövetség elnöke is üdvözölte a táblatörvény módosítását, megjegyezve, az ilyen sikerek erőt adnak a jövőbe. Mózes Szabolcs, a magyar párt alelnöke pedig megemlítette, a törvénymódosítás elfogadtatása terén Gyimesi Györgyé a fő érdem, ugyanakkor példaértékű az az együttműködés, ami a tervezet finomhangolását érintette – ez politikai berkekben ugyanis ritkaság.

A közelmúltban, a Híd négyéves kormánytagsága idején egy kisebb lépés történt a vizuális kétnyelvűség terén, a magyarlakta települések vasúti állomásai lettek kétnyelvűek. A most elfogadott „táblatörvény” azonban ennél látványosabb kétnyelvűséget biztosít majd – amennyiben az érintett települések valóban élnek is a lehetőséggel.

Múlt szerdán egy másik, kevésbé látványos, ám talán még a táblatörvénynél is fontosabb jogszabály-módosításra is rábólintott a parlament. Gyimesi György javaslatára a januártól hatályos iskolai törvény már lehetővé teszi, hogy a szlovák nyelvet hivatalosan is idegen nyelvként oktassák a magyar tannyelvű alap- és középiskolákban. Ezt lassan két évtizede követelte a szlovákiai magyar pedagógusszakma. Szeptembertől így bármelyik magyar iskolában bevezethetővé válik a szlovák nyelv kommunikációra épülő oktatása, ami a várakozások szerint sokkal hatékonyabbá válik az oktatás, így a magyar iskolások szlováktudása jelentősen javulhat.

(csaba)
(Cikkünk a Delta eheti számában jelent meg.)

Kapcsolódó cikkeink:
Játszva tanulni szlovákul
Komárno áno, Komárom nem?
Kis lépés a vasúti kétnyelvűség felé
Magyar iskola, szlovák nyelvtudás

Top