Komárno áno, Komárom nem?

Néhány hete új helységnévtáblák kerültek ki Komárom egyik kevésbé forgalmas kivezető útján, a Kavára vezető úton. A lakosok azonban meglepve szembesültek azzal, hogy hiányoznak a kék táblácskák, amelyeken a város magyar megnevezésének kellene szerepelnie. Rákérdeztünk: miért csak a Komárno felirat fogadja a városba érkezőket? Hol marad a magyar felirat?

IMG_1969

Olvasóink jelezték, néhány hete új helységnévtáblák kerültek ki a Kava felé vezető, töltés mellett haladó út szélére. Van viszont egy bökkenő: a szlovák nyelvű, Komárno feliratú táblák alól hiányoznak a kék táblák, melyeken a város magyar nevének kellene szerepelnie.

De hová tűntek a magyar táblák? – tettük fel a kérdést a komáromi városi hivatal városüzemeltetési főosztályának. Patus Sándor főosztályvezető elismerte, a hivatal hibájából mulasztották el megrendelni a magyar nyelvű táblát. Leszögezte, ezeket a lehető leghamarabb pótolni fogják.

Mint mondta, a nyár folyamán Harcsásnál is új táblákat tettek ki, ahol azonban a hatályos 2009-es belügyminiszteri rendelet szerint nem lehet magyar megnevezést kihelyezni. Városrészről van ugyanis szó, és a szabályozás nem teszi lehetővé, hogy a városrészeknél – például Őrsújfalu vagy Gadóc esetében is – a szlovák alá a magyar megnevezés is kikerüljön.

A konkrét esetben az történt, hogy a hivatal munkatársa egy kalap alá vette a harcsási táblákat – amely városrész – , a Kava felé vezető úttal – ahol viszont nem városrész ér véget –, így egyik esetben sem kérvényeztek magyar helységnévtáblát. Mivel minden új tábla kihelyezéséhez szükség van a közlekedésrendészet jóváhagyására, most újra engedélyeztetni kell a Komárom feliratú kék táblákat, majd le is kell gyártatni. Mindez nagyjából egy hónapig tarthat, ám amint elkészülnek a magyar táblák, természetesen azonnal pótolják őket.

IMG_1971

Miután szeptember elsejétől Érsek Árpádot, a Híd magyar politikusát nevezték ki a közlekedési minisztérium élére, és a párt az új koalíciós szerződés értelmében a Fico-kormányon belül is nagyobb erőt képvisel, napirendre kerülhet annak megoldása, hogy a legalább 20 százalékban magyarlakra településeknél a városrészek nevét is fel lehessen tüntetni magyarul. A Hídnak mostantól sokkal több lehetősége adódik a probléma orvoslására – annál is inkább, mivel egy régi hiányosságról van szó, és teljesen indokolatlan, hogy a városrészeknél nem lehet hivatalos magyar névtáblát kihelyezni.

(csá)

(Cikkünk a Delta szeptember 12-i számában jelent meg.)

Top