Indulhat a nagy útfelújítás

Soha nem látott nagy lépésre szánta el magát az önkormányzat Komáromban. Egyszerre egy tucat utcát újtanának fel teljesen egy banki hitel segítségével. A legforgalmasabb és legrosszabb állapotban lévő utcák újulhatnak meg még az idén, köztük az Eötvös utca, a Duna rakpart, a Komáromi Kacz utca, a Hold utca és a Jókai utca. Megújuhatnak a járdák is, de a részletekről később döntenek.

Nagy jelentőségű lépésre szánta el magát a komáromi önkormányzat: nagyjából tucatnyi utca újulhat meg a városban, a legtöbb helyen a járdákkal egyetemben. Egyetlen cégre bíznák az összes felújítást, és a költségek fedezésére a város hitelt venne fel. Ennek ellenére mégis jónak tűnik az ötlet, hiszen 10 évig ezen utcák javítására nem kell majd költeni, ugyanis a kivitelező garanciát vállalna erre az időre, az esetleges hibákat javítaná.

Az anyagot Keszegh Béla alpolgármester terjesztette a testület elé. „Elszomorító az utcák állapota Komáromban, ha a lakosokat megkérdezzük, mit kellene megoldani városunkban, ezt biztos megemlítik. Ennek érdekében meg kell tennünk az első nagy lépést“ – indokolta a nagyszabású útfelújítási program szükségességét. A pénzügyi osztály vezetőjével, Bohumír Kóňával közösen kidolgozott elképzelés lényege, hogy a város 2,25 millió euró banki hitelt venne fel 10 éves futamidőre, és ebből – a beterjesztett javaslat szerint – mintegy 13 utcát teljesen felújítanának. Hangsúlyozta, mivel jelen állás szerint útfelújításra nem lehet pályázati pénzeket lehívni, és minden jel szerint a jövőben sem, csak a hitel jöhet szóba. Ugyanakkor rámutatott, jelenleg nagyon kedvező feltételek mellett lehet kölcsönt felvenni (a jegybanki alapkamat 0%), továbbá az éves törlesztőrészletekre a város kevesebbet költene, mint amennyit javításokra, kátyúzásra. „Csak az elmúlt két évben több mint 8 ezer euró ment az Eötvös utca foltozására és több mint 7 ezer a Duna rakpartra, és ennyi kiadás után sem lehetünk elégedettek az eredménnyel. Ha a legproblémásabb útszakaszokat megjavítjuk, akkor a többi út javítására több pénz maradhatna“ – tette hozzá. Ráadásul lenne olyan nagy cég, amely 10 éves garanciát nyújtana az általa kijavított utakra, így a városnak 10 évig egyáltalán nem lenne kiadása ezeken, ha úthibák keletkeznének, azt a kivitelezőnek kellene kijavítani.

katyu2

„Hasonló pénzügyi konstrukcióval számos utcát újítottak fel például Nyitrán, ahol nagyon kedvező tapasztalatokról számoltak be. Léván pedig jelenleg van folyamatban egy ugyanilyen nagy útfelújítási projekt, ugyancsak hitel segítségével, ezt is folyamatosan nyomon követjük“ – jelentette ki Keszegh Béla. Két fő szempontot vettek figyelembe, amikor a felújítandó utcákról döntöttek, egyrészt az áthaladó járműforgalom sűrűségét, másrészt az út jelenlegi állapotát. Ennek alapján állt össze egy 13 tételt tartalmazó lista, amelybe a szakmai szempontokon túl igyekeztek beépíteni a szakbizottság és a városi tanács javaslatait is. Ez még módosulhat, hiszen egyelőre a szándékról döntenek, a hitelfelvétel részleteiről, a felújítandó utak végleges listájáról majd később, illetve a kivitelezőt is közbeszerzés útján választják ki. Ugyancsak nem dőlt még el, hogy mely utcák esetében lesz járdafelújítás, és melyiknél nem – a Jókai utcát és a Kacz utcát említette, ahol mindenképp hasznos lenne. Egyeztetni fognak a közműhálózatokat üzemeltető cégekkel is, hogy ne forduljon elő, hogy egy frissen rekonstruált utat megbontsanak a gáz-, víz-, villany-, vagy más vezetékek és kábelek fektetése miatt. Mint mondta, bár az elmúlt két évben évente megújult egy-egy utca – Petőfi utca, majd a Polgár utca – most egyszerre, pár hónap alatt lehetne tucatnyit rendbe hozni, és azonnal látható eredménye lenne. „Ez egy nagy előrelépés lehet, mely alapvetően meghatározza a város hangulatát“ – foglalta össze egy mondatban az elképzelés jelentőségét Stubendek László polgármester.

Bohumír Kóňa a hitelfelvétel kapcsán hangsúlyozta, a város pénzügyi helyzete az elmúlt 3 évben egyre javult, egészséges, és nem okoz problémát a hitelfelvétel: „Nincsenek gondok a város fizetőképességével és adósságával.“

317897_434686126562131_1124623087_n

A képviselők csaknem 2 órán át vitáztak az útfelújítási projektről, gyakorlatilag mindenki üdvözölte, alapvető kifogások nem hangzottak el, csupán kisebb aggályok. Több képviselő jelezte, az utcák melletti járdák felújítása is rendkívül fontos, az elfogadott határozatba ezért belekerült ez a kitétel is. Felmerült, hogy a város várhatna még, hiszen előfordulhat, hogy a jövőben lehetővé válik pályázni útfelújításra is, ám a városvezetés hangsúlyozta, Komáromban 105 kilométernyi úthálózat és 60 kilométernyi járda található, sajnos bőven van rossz állapotban lévő útszakasz, aminek felújítására pályázhatnak. A legtöbb aggályt megfogalmazó Gajdáč Ondrej kérdésére, hogy mennyi utca – és járda – fér bele a 2,25 millióba, az a válasz érkezett, hogy a pontos lista és a terv majd a közeljövőben áll össze. Néhány „újonc” képviselő bírálatot is megfogalmazott a több éve testületben ülők felé, megjegyezve, ehhez hasonló projektet már a korábbi választási ciklusokban el kellett volna indítani. Horváth Attila markánsan fogalmazott: „Bízzunk meg a beterjesztőkben. Nem szájkaratézni kell, végre csináljunk valamit.”

A képviselő-testület elfogadta Rajkó Ferenc módosítását, mely szerint az anyagban szereplő Templom utca helyett 5 kis utca újuljon meg Őrsújfalun, továbbá Keszegh Margitét is, mely szerint a Nagy sor helyett a Határőr utca kerüljön fel a listára. Végül a városatyák nagy többséggel fogadták el a masszív útfelújítási programot, csak Knirs Imre alpolgármester nem nyomta meg az igen gombot.

Jelen állás szerint a következő utcák újulnak meg még az idén:

 1. Eötvös utca

 2. Duna rakpart

 3. Hold utca

 4. Jókai utca

 5. Építők utcája

 6. Komáromi Kacz utca

 7. Király püspök utca

 8. Štefánik tér

 9. Határőr utca

 10. Gútai sor

 11. Lehár utca

 12. 5 őrsújfalui utca: Jázmin, Nárcisz, Fenyves, Méhes, Berkenye utcák

 13. Szabadság utca

(Csaba Ádám)


Pro Urbe díj, turisztikai támogatás, összeférhetetlen lakosok

A múlt szerdai testületi ülésen a képviselők megszavazták azt is, hogy idén legfeljebb 2 ezer eurós városi támogatásban részesülhetnek olyan projektek, amelyek elősegítik a komáromi turizmus fejlesztését. A berékező pályázatokat az idegenforgalmi bizottság bírálja el – további részletekről olvashat Kovács Dávid bizottsági elnök írásában.

Döntés született arról is, kik kapják idén a Pro Urbe díjakat, és ki részesül a Komárom díszpolgára címben. A múltban néhányszor előfordult, hogy a képviselők a díjhoz méltatlan politikai trükközés segítségével választották ki a kitüntetetteket, most azonban nem így történt. A Pro Urbe díjra a Komáromi Függetlenek Csoportja az idén 130 éves Duna Menti Múzeumot és a 80 éves Dr. Viola Pál orvost, ismert közéleti személyiséget javasolta – a képviselők egyhangúlag támogatták mindkét jelölést. A város díszpolgára címet ugyancsak egyhangúlag adományozták a városatyák Gergely Istvánnak, a Komáromban nevelkedő, kétszeres olimpiai bajnok vízilabdázónak, aki jelenleg a magyar pólóválogatott kapusedzője. Őt Andruskó Imre jelölte a kitüntető címre, melyben olyanok részesülhetnek, akik pillanatnyilag nem komáromi lakosok, de szorosan kapcsolódnak a városhoz.

Az ülés végén egy lakossági petíció kapcsán újra felmerült az I-es és II-es lakótelepen tapasztalható problémák ügye, mint korábban is írtuk, a környéken élők az összeférhetetlen lakosok kiköltöztetését követelik. Elhangzott, a város egyre nagyobb nyomást gyakorol a problémás bérlőkre és a bérházak tulajdonosaira, többek között bírságokat szabnak ki rájuk több jogcímen is. Keszegh Margit rákérdezett a Kassai utcai, pontosabban a speciális iskola előtti sártengerre, mely az esőzések után jelenik meg, illetve az itteni áldatlan parkolási állapotokra is rámutatott. A városvezetés természetesen tud a problémáról, a hivatal már a vízgazdálkodási vállalattal együttműködve készíti az ehhez szükséges projektet.


Korábbi cikkünk: Testületi ülés: a városhoz kerül a parkolórendszer

Top