Hazárdjáték a vízműnél

Kockára tette a vízmű vagyonát a korábbi igazgató – legalábbis ez derül ki a KOMVaK vízgazdálkodási vállalat új ideiglenes vezetője által készített jelentésből. Mivel az augusztus végén távozott igazgató nem fizette időben a HASS vállalat felé fennálló adósság törlesztőrészleteit, megtörténhetett volna, hogy elúszik a vízmű többmilliós vagyonának egy része.

2015-ben komoly vihar támadt a városi tulajdonú részvénytársaság, a KOMVaK komáromi víz- és csatornázási művek körül. A valós problémák mellett érezhető volt az is, hogy politikai és gazdasági érdekek csaptak össze. A képviselők végül új alapszabályt alkottak a vízmű számára, mely jóval nagyobb önkormányzati beleszólást és ellenőrzést tett lehetővé, és erősen korlátozta a cégvezetés mozgásterét is. Új, háromtagú elnökséget választottak, ahol csak egy régi ember kapott helyet. Az új elnökség munkához látott, költségeket faragott le, és próbálta konszolidálni a KOMVaK megroggyant pénzügyi helyzetét. Úgy tűnt, lassan minden sínre kerül, ám a múlt heti ülésen újra komoly problémák merültek fel.

Nincs pénz, eladják a luxuskocsit

Mint írtuk, augusztus végével távozott Cséplő Gábor igazgató, ezt követően átmenetileg Molnárová Helena vette át helyét megbízottként. Balogh Zsolt, a vízmű elnökségének vezetője a testületi ülésen ismertette a KOMVaK gazdasági helyzetéről szóló szeptemberi jelentést. Ismételten rámutatott, az elmúlt években megvalósult többmilliós projektek nagyon komolyan terhelik a céget, és ezeket hiába finanszírozták többnyire pályázati pénzekből, a vízműveket így is nagyon megterhelték, fizetési gondok keletkeztek, melyeket a cég most maga előtt görget. Hiába az eddig foganatosított intézkedések sora – néhány alkalmazott elbocsátása, a fizetések és a prémiumkeret lefaragása, egyéb költségcsökkentő lépések –, a cég finanszírozási gondjai nem oldódtak meg, a régi adósságait gyakorlatilag képtelen törleszteni. Rámutatott arra, hogy a Csallóközaranyoson kiépült csatornahálózatra 600 potenciális fogyasztó közül csak 100-an csatlakoztak, ami azt jelenti, a beruházás így nem térül meg. Elhangzott, korábban olyan szükségtelen dolgokra költött a vízmű, mint egy 45 ezer eurós Volvo személyautó (holott a cégvezetés nem járt hosszú utakra), amit most kénytelenek 12-15 ezer euróért eladni, vagy éppen egy pati céges üdülő, amit pár éve egy igazgatótanácsi tag testvérétől vásároltak.

IMG_0152A komáromi tisztítóállomás bővítése egyértelműen pozitív történet

Veszélybe került a vagyon

Másfél évvel ezelőtt a KOMVaK elsősorban egy jelzálogszerződés miatt kapta a legtöbb kritikát. A kavai rákötés finanszírozását egy gyors közbeszerzés nyomán az aranyosmaróti HASS cég biztosította, a vízmű később egy jelzálogszerződésben ismerte el adósságát: 5 millió eurós vagyonát adta zálogba a 2,3 millió eurós tartozása biztosítékául. A zálogügylet ráadásul Komárom városvezetésének tudta nélkül történt, ez volt a fő oka annak, hogy a város szigorúbb ellenőrzés alá vonta a cégét. A cég új elnöksége utasította a volt igazgatót, hogy a HASS cég felé fennálló adósságot kezelje prioritásként, minden más fizetési kötelezettséggel szemben élvezzen elsőbbséget, nehogy elússzon a vízmű többmilliós vagyona. A megbízott igazgató azonban megállapította: „Cséplő Gábor az elnökség utasítása ellenére önkényesen, rendszertelen időközönként és nagyságban törlesztette a részleteket.“ Ráadásul a volt igazgató az elnökséget is megtévesztette, hiszen mindig azt állította, a HASS-nak történő törlesztés rendben zajlik. Emiatt megtörténhetett volna az is, hogy a HASS vállalat érvényesíti a zálogszerződésben foglaltakat, és a komáromi vízműveket milliós károk érik.

SONY DSC

Milliók jöttek, tízezrek elfolytak

Szemmel láthatóan több városatya is meglepődve vette tudomásul az elhangzottakat, beleértve a vízmű korábbi támogatóit. Egyedül Glič Konštantín, a felügyelőtanács tagja állt ki határozottan a volt igazgató, illetve a KOMVaK elmúlt 10 éve mellett, hangsúlyozva, ebben az időszakban regionális vízművé nőtte ki magát, sokmillió pályázati pénzt szerzett különböző fejlesztésekre, ezért pedig köszönet illeti Cséplő Gábort. Keszegh Béla alpolgármester azonban megjegyezte, nemcsak a sikerek, hanem a drága és felesleges Volvo, a pati üdülő, a több tízezer eurós reprezentatív rendezvények és borvásárlás is hozzátartozik a teljes képhez, így óvatos lenne a dicsérgetéssel. Benyó Zoltán, aki mindig kritikusan állt a vízműhöz, most úgy fogalmazott, amíg nem lesz teljesen lecserélve a felügyelőtanács és a korábbi cégvezetés, igazgatótanács, ahol régi tagok is helyet foglalnak, nem sikerülhet tiszta vizet önteni a pohárba. Hozzáfűzte, amíg ez így marad, a testület azon képviselői felelnek a vízműben történtekért, akik szavazatokkal a régi tagok újraválasztását támogatták.

Balogh Zsolt közölte, igyekszenek mihamarabb rendezni a HASS-szal szemben felhalmozódott adósságot, hogy megszabaduljanak a jelzálogtól. Korábban már körvonalazódott, hogy egyszerre kifizetik banki hitelből, amelynek feltételei jóval előnyösebbek, ám az aranyosmaróti cég vezetője újabban elzárkózik ettől. Megjegyezte azt is, bár a képviselők érthető okokból szigorították a vízmű alapszabályát, mégis úgy gondolja, lazítani kellene rajta, mivel gúzsba köti a céget – minden 5 ezer eurónál drágább ügylet esetén a képviselők beleegyezését kell kérniük.

A képviselők végül tudomásul vették a jelentést, valamint rábólintattak a használt Volvo értékesítésére is. Tekintettel a fentiekre, elképzelhető, hogy lesznek még kellemetlen hírek a KOMVaK-ról.

(csaba)

Top