Berényi és Bugár a komáromi közös listáról

Megkérdeztük a Magyar Közösség Pártja és a Híd párt elnökét, Berényi Józsefet és Bugár Bélát, mi a véleményük a két párt közti komáromi összefogásról az önkormányzati választások kapcsán.

Stubendek ne induljon függetlenként
Villáminterjú Berényi Józseffel, az MKP elnökével

Egyszeri alkalomnak, vagy egy közeledési folyamatnak tekinthető ez az összefogás?
Az előttünk álló helyi önkormányzati választások során Komáromhoz hasonlóan lesz néhány helyen együttműködés az MKP és a Híd között, viszont vannak települések, ahol már most durván támadják az MKP-s polgármestereket. Már a megyei választások előtt azt mondtuk, ahol a magyarság aránya ezt megköveteli, ott keresni kell az együttműködés lehetőségeit. Örülünk, hogy végre mások is belátják, hogy a helyi és regionális választások során ez követendő megközelítés.

Hogyan viszonyul az országos vezetés a két párt közös komáromi indulásához?
Négy évvel ezelőtt láthattuk, hogy az MKP és a Most-Híd versenyfutása következtében egy harmadik fél lett a győztes. A mostani megegyezést üdvözlöm, hiszen nem elhanyagolható, hogy a polgármesteri székbe Czíria Attila, az MKP Országos Elnökségének tagja ülhet, ha elnyeri a választók bizalmát.

Mit lép az MKP Stubendek László esetleges indulása esetén? Mit mond a párt szabályzata?
Alapszabályunk értelmében lehetőség van függetlenként való indulásra, de automatikusan elveszíti párttagságát az az önmagát függetlenített jelölt, aki sikertelen a választásokon. Stubendek Lászlónak komoly érdemei vannak abban, hogy ma Komáromban az MKP erős. Az MKP erősödése mindenki számára újabb és újabb lehetőségeket kínál majd az önmegvalósításra a magyarság és a régió érdekében. Stubendek László felé egyértelmű a kérésünk: ne induljon független polgármester-jelöltként az önkormányzati választásokon.

Kapcsolódó írásaink:
Bastrnák Tibor is indul az önkormányzati választásokon (Bővebben ITT)
Aláírták a szerződést: közösen indul a Híd és az MKP (Bővebben ITT)
Marad a 25 képviselő, kevesebb lesz a választókörzet (Bővebben ITT)
Czíria Attila az MKP polgármesterjelöltje (Bővebben ITT)

BerenyiBugar

Ezzel a magyarok és a szlovákok is nyernek
Villáminterjú Bugár Bélával, a Híd elnökével

Egyszeri alkalomnak, vagy egy közeledési folyamat kezdetének értékeli a komáromi együttműködést?
Komáromban egyértelműen egy közeledési folyamatként tekinthetünk erre, ugyanakkor nem vagyok benne biztos, hogy országosan is lesz ilyen hatása. Somorján felajánlottuk az együttműködést az MKP helyi szervezetének, leszavaztak minket. A másik oldalon ott van a mi jelöltünk Rozsnyón, aki gond nélkül felvállalta az MKP-val való együttműködést. A Híd párt országos elnöksége is kimondta, hogy az MKP-ra is partnerként tekintünk az esetleges tárgyalásokban.

Hogyan viszonyul az országos vezetés a komáromi összefogáshoz?
Az országos elnökség is jóváhagyta, és mindenben számíthatnak ránk. Helyi szinten tudják a legjobban, hogy mire van szükségük és milyen feladatokat kell megoldaniuk. Mi készen állunk, hogy segítsük az összefogás sikerét.

Mit szólnak a Híd szlovák tagjai a komáromi összefogáshoz, ahol gyakran elhangzik, magyar polgármesternek kéne átvenni a város irányítását?
Azt hiszem más megközelítésben érdemes nézni a helyzetre. Anton Marek polgármester gyenge teljesítményét Komárom minden lakosa láthatja. Azt is láthatjuk, hogy milyen a kínálat az esélyes befutók terén. Mi korábban is hangsúlyoztuk, hogy a minőségre kell helyezni a hangsúlyt, mivel egyértelműen ezzel nyernek a magyar és a szlovák lakosok egyaránt. Ebben az esetben ez az összefogás jelentheti az új esélyt Komáromnak. Az sem titok, hogy egy polgármester mellé kell egy támogató testület is, hogy beindulhassanak a dolgok. Ezt a tagjaink is elfogadják és támogatják.

(kb)

Top