Akadozó stadionépítés

Komárom. A közlönyben megjelentek szerint 5,9 millió eurós magyar állami támogatásból teljesen újjáépítik a komáromi futballstadiont. Ennek kapcsán a futballkub kérvényét vitatták meg a városatyák, ám végül nem született döntés: a klub egyelőre visszavonta kérelmét.

f0000

A komáromi futballklub – pontosabban a KFC Komárno Polgári Társulás – kérvénye volt napirenden a városi képviselő-testület múlt csütörtöki ülésén. A KFC a futballstadion és a klub által eddig is használt városi területek és ingatlanok 20 évre szóló bérbevételét kérte. Az ingatlanok a Comorra Servis városi járulékos szervezet kezelésében vannak. Ahhoz azonban, hogy a stadionfelújítás folyamata elkezdődjön, a klubnak, a támogatás kedvezményezettjének kell rendelkeznie felettük.

A városatyák tavaly decemberben már megszavazták a bérbevételi szándékot. Most egy módosított bérbevételi kérvény érkezett a futball­klubtól, mely pontosította a szóban forgó területeket. Eszerint az új stadion elkészültéig a klub 1 euró bérleti díjat fizetne a városnak, azután pedig összesen évi 207 ezer eurót.

Minden felszólaló képviselő üdvözölte a többmilliós magyar állami támogatást, ugyanakkor többen is aggályukat fejezték ki amiatt, hogy bizonyos részletek nem tisztázottak. Legfőképpen az, hogy a jövőben mekkora városi támogatást kér majd a klub, hogyan lesz elszámolva az említett évi 207 ezer eurós bérleti díj, és összességében mekkora járulékos költséggel kell számolnia a városnak a stadionfelújítás után? A képviselők egy része – elsősorban Szabó Béla, Andruskó Imre és Gajdáč Ondrej – azzal érvelt, hogy ne szavazzanak a kérvényről addig, míg nem tiszta a kép. Mások sem vitatták – Keszegh Béla, Ipóth Szilárd, Less Károly, Feszty Zsolt és Rajkó Ferenc –, hogy a KFC kérvényének vannak hiányosságai, ugyanakkor inkább amellett érveltek, hogy ne akasszák meg a stadionfelújítás folyamatát, kapjon zöld utat a kérvény, és a vitás kérdéseket a szeptemberi testületi ülésig tisztázzák – hiszen a kérvényt most újra első körben hagynák jóvá, azaz végleges jóváhagyásra is szükség lenne.

Ipóth Szilárd hangsúlyozta, óriási lehetőség rejlik a fejlesztésben, megvalósulása esetén egy magas szintű edzőközpont létesülne Komáromban: 500 méteren belül műfüves, illetve fűtött focipálya, szálloda, termálfürdő és sportcsarnok is elérhető lenne. Ez pedig remek lehetőség arra, hogy futballcsapatok, sportklubok Komáromban edzőtáborozzanak – egy futballklub esetében ez legalább 25 vendéget jelent, akik még szabadidejükben is költenének a városban egy héten át. Ehhez jól kell menedzselni a komplexumot.

f0011-e1507532239935

A KFC képviseletében Mészáros Róbert, a klub utánpótlásának vezetője szólalt fel. Szavaiból, és a klub írásos válaszaiból fény derült egyes részletekre. Például arra, hogy a beruházás a főtribün alatti Panoráma szálló és vendéglő felújítását is magában foglalja, hiszen a lelátó szerves része. Elhangzott, a kivitelezőt a magyar kormány által kiírt közbeszerzés alapján választják ki, és több dologban is a magyar fél – beleértve a Magyar Labdarúgó Szövetséget – kezében a döntés, ezért is fordul elő, hogy bizonyos kérdésekben a KFC nem tud pontos választ adni. Egyelőre nincs aláírva a támogatási szerződés. Azzal kapcsolatban, hogy mekkora városi támogatásra lenne szüksége a klubnak a jövőben, nem érkezett pontos válasz – mindez a bérleti szerződés feltételeitől, a tervdokumentáció műszaki adataitól is függ. A klub szerint a támogatás nagysága nem különbözne jelentősen a jelenleg igényelt közvetlen és közvetett városi dotáció mértékétől.

Idén a KFC a városi sportalapból 70 ezer eurós pénzbeni támogatást kapott (tavaly is csaknem ugyanennyit), ezen túl 5 600 eurót kifejezetten az utánpótlás csapat öltözőire is. Tavaly a Comorra Servis városi cégen keresztül 32 ezer eurót költött az önkormányzat a futballklubra.

A felmerülő aggályok miatt a KFC képviselője végül visszavonta a kérvényt, szeptemberben kerül újra napirendre.

(csá)
(fotók: Akvadrat Kft.)

Kapcsolódó cikkeink:

Látványos stadion épül

“Magasabb szintre emelnénk a komáromi focit”

Magyar milliók templomra és focira

Top