Csillag erőd a gyerekparkbanKomárom is zöld utat adott a Pons Danubii pályázatának, amely ha sikeres lesz, játszópark épülhet a városban, illetve két kerékpárkölcsönző állomás is létesülhet. Jelen állás szerint a városi gyerekpark közepére kerül a dél-komáromi Csillag erődöt formázó játszótér, de a helyszín még változhat.

csillagos erod

Múlt héten egy rendkívüli ülés keretében a komáromi városatyák is rábólintottak arra, hogy Komárom is részt vegyen a Pons Danubii projektjében, mely szerint 8 szlovákiai és magyarországi városban épülne játszópark. Ezek egy-egy másik térségbeli város turisztikai nevezetességének nagy méretű makettjei lennének. Bő egy hónappal ezelőtt részletesen írtunk a pályázatról, azóta annyi változott, hogy Észak-Komáromban a Monostori erőd helyett a dél-komáromi Csillag erődöt formázó élménytér létesülne – 250 ezer euróból.

Bara Zoltán, a Pons Danubii igazgatója elmondta, jelen állás szerint az Anglia parkban, pontosabban a városi gyerekpark közepén építenék fel a 20 x 20 méteres játszóparkot, a jelenleg itt található játékelemeket pedig egy kicsit odébb helyeznék. A városatyák üdvözölték a pályázatot, ám a kiválasztott helyszínnel sokan nem értettek egyet. Megbontaná a gyerekpark hangulatát, hangzott az egyik érv, továbbá a lakótelepekre, külsőbb városrészekbe is kellenének korszerű játszóterek, mondták mások. Ez utóbbival kapcsolatban Bara Zoltán leszögezte, a pályázatnak vannak kötöttségei, a projekt kifejezetten turisztikai jellegű, azaz a meglévő turisztikai látványosságok közelébe, magyarán a belváros valamelyik pontjára lehet csak elhelyezni a játszóparkot, lakótelepekre nem. Hozzáfűzte, 2017 szeptemberéig van lehetőség a helyszín megváltoztatására, amiről jövő áprilist követően érdemes újra beszélni, amikor kiderül, nyert-e a pályázat – a sikerre egyébként jó esély van. Mint mondta, Komáromban a hivatal illetékeseivel választották ki a megfelelő helyszínt, konkrétan felmerült még a strandfürdő előtti parkos rész, továbbá az Anglia park egy másik része is.

bicaj

A képviselő-testület egyhangúlag fogadta el azt is, hogy a Pons Danubii egy kerékpárkölcsönző rendszer kialakítására pályázzon. Eszerint korszerű kerékpárállomásokat hoznának létre a Pons Danubii régió városaiban (továbbá Érsekújvárban és Vágsellyén), ami által bárki megtehetné, hogy például egy komáromi kölcsönzőhelyen felpattan egy bringára, elkerekezik Gútára, és ott leadja a kerékpárt. Komáromban a vasútállomás alatti parkos rész szélén, illetve a felnyitható híd lábánál, a Lehár park szélén lenne kerékpárállomás, bár itt is felmerült, hogy módosítani lehetne a két helyszínt.

Mivel Komárom feketelistára került egy 2014-es állítólagos mulasztás miatt, jelenleg nem pályázhat. Ezt kikerülendő, Komárom helyett a Pons Danubii lesz a beruházó mindkét pályázatban.

(csá)


Felépül a tatai vár mása Gútán

Október elején döntöttek a gútai képviselők arról, hogy részt vesznek a Pons Danubii EGTC pályázatában.

AM19898 CASTLE SPECIAL-3

Gútán a tatai vár mintájára épülne gyerekpark játékelemekből, a Szent Rozália park mellett, a sportcsarnok közelében. Itt a kerékpárkölcsönző állomás a körforgalomnál lévő kis parkos részhez kerülhet. Persze csak akkor, ha a pályázat sikeres lesz.


Top