Itt épülnek új parkolók Komáromban

Akár 250 új parkolóhely épülhet idén Komáromban, ezek többsége városi pénzből, összesen 300 ezer euróból. Helyi vállalkozók is nyitottak arra, hogy finanszírozzák parkolóhelyek kialakítását közterületeken, amelyeket aztán bárki használhat a jövőben.

Itt 43 parkolóhely épül

Két lépcsőben összesen 300 ezer eurót hagytak jóvá a városi képviselők parkolók létesítésére. Az áprilisi döntés után a városi hivatal felmérte, hol a legnagyobb a parkolóhiány, ezeken a helyeken épülnek majd az új parkolók. A következő helyszíneken:

  • a Belső körúton (belvárostól a Vágig) három különböző helyszínen nagyjából 30 parkolót alakítanak ki,
  • az Aranyember utcájában (VII-es lakótelep) 21-et,
  • az Eötvös utcával párhuzamosan, a toronyházak és a temető fala közötti bekötőút mentén (a 100 Ima kápolna közelében) 43-at,
  • a közeli Páva utcában (VII-es lakótelep) 12-t,
  • a Damjanich utcában pedig 21-et.

Utóbbi helyszínen egy külön bekötőutat is kiépítenek, mely az újonnan létesülő parkolókhoz vezet majd. „Ezek a parkolóhelyek zúzott köves megoldással és szegélyekkel épülnek. Egyrészt azért, mert nem szeretnénk mindent lebetonozni, mert úgy nem folyik el az esővíz, a zúzott kő viszont átereszti. Másrészt utóbbi gyorsabban kivitelezhető, nem kell a különböző normákat és előírásokat betartva felfesteni az útjeleket, kihelyezni a táblákat, amelyek végeredményben csak plusz helyet vennének el. Egyetlen kivétel akad, ahol leaszfaltozott parkolóhelyek lesznek, mégpedig a Belső körút Vág-hídhoz közel eső részén“ – mondta el kérdésünkre Keszegh Béla, Komárom polgármestere.

Az eddig felsorolt parkolóhelyek pusztán városi pénzből épülnek, ezen kívül pályázati támogatásból is létesülhet 22 parkolóhely a Tó utca mentén. A polgármester elmondta, az önkormányzat a Környezetvédelmi Alaphoz nyújtott be kérelmet, jelenleg ennek pozitív elbírálására várnak.

Akár további 100 új parkoló is létesülhet úgy, hogy közben nem kell erre a városi kasszából költeni. „Jelenleg több komáromi vállalkozóval is egyeztetünk arról, hogy saját beruházással, közterületen építsenek ki új helyeket. Ezeket a későbbiekben bárki ingyenesen használhatná, ugyanakkor a vállalkozóknak is érdekében állna, hiszen jobban megközelíthető lenne üzletük, szolgáltatásuk. 2020-ban hasonlóképpen épültek ki parkolók az Európa hotel előtt, illetve az út túloldalán, végig a Štefánik park hosszában. Az ezzel kapcsolatos határozati javaslatról június végén dönthetnek az önkormányzati képviselők“ – jelentette ki Keszegh Béla, hozzáfűzve, II-es, a VII-es lakótelepeken, további a belvárosban is épülhetnek ilyen formában parkolók.

(csá)

(Cikkünk a Delta múlt heti számában jelent meg.)

Parkolókra 300 ezer jut
Ilyen lehet a komáromi bringaúthálózat
Elkészült a komvakos körforgalom is
Lesz elég parkolóhely, de nem lesz ingyen

Top