Testület: új buszmegállók épülhetnek

KOMÁROM. Két éven belül új, fedett buszmegállók épülhetnek ki városszerte, illetve a meglévő, rossz állapotban lévő megállókat is rendberakják – amennyiben sikerrel zárul a versenytárgyalás. Erről is döntöttek a komáromi városatyák múlt hétfői ülésükön.

buszemgalloIllusztráció

Múlt hétfőn ismét ülésezett a komáromi képviselő-testület, a korábban félbeszakadt ülést folytatták. Az egyik leglényegesebb döntés 18 új, fedett buszmegálló építésére vonatkozott. A városatyák elfogadták azt a javaslatot, miszerint napokon belül kiírják a versenytárgyalást, melyre olyan cégek jelentkezését várják, akik vállalják a buszmegállók kiépítését, aminek fejében 15 évre megkapják a buszmegállókon lévő hirdetőfelületeket – azzal a kikötéssel, hogy a város számára is biztosítanak reklámhelyet. A kiírás szerint a 15 év letelte után a buszmegállókat a város jelképes 1 euróért megvehetné. Azaz a város 18 korszerű megállóval gazdagodna – beleértve a kauflandit is, melyet már sokan kértek –, a nyertes cég pedig a reklámfelületek értékesítéséből fedezhetné a kiépítés költségeit, illetve az évek során nyereséggel is zárhatja a projektet. Keszegh Béla alpolgármester megjegyezte, készül egy közös pályázat Dél-Komárommal, aminek nyomán digitális okospaneleket raknának ki a megállókban, ami részletesen tájékoztatna az érkező buszokról.

Egy másik javaslat ugyancsak a városi reklámfelületeket érintette, pontosabban azt a 23 régi hirdetőtáblát és oszlopot, melyek jelenleg a VMK felügyeletére vannak bízva, a városi kulturális intézménynek azonban nincs kapacitása erre. A város itt is magáncégre bízná a plakátos felületek kezelését, azzal, hogy ezeket új, esztétikus hirdetőtáblákra cseréli, illetve üzemelteti, karbantartja. A javaslat hirdetőtáblánként évi 20 eurós bérleti díjért hirdette volna meg a versenytárgyalást, ám ezt a testület kevesellte, így nem is szavaztak az elképzelésről.

Tárgyalták a főellenőr jelentését a város pénzügyi gazdálkodásáról. Csintalan Miklós ebben egy törvénysértésre mutatott rá, miszerint a városi hivatal félmillió eurónyi összeget más célra használt fel, mint amire a költségvetés szerint elő volt irányozva. Andruskó Imre hangsúlyozta, ez így nem működhet, a városi hivatal a képviselők háta mögött nem dönthet a pénzek átcsoportosításáról. Ugyanakkor megjegyezte, a pénzek nem tűntek el, sőt, megfelelő célra lettek felhasználva – csakhogy a testület jóváhagyásának megkerülésével, amire a múltban nem volt példa.

A Toronto Hydro employee installs LED lights on Delaware Street in Toronto, Canada. Delaware Street is home to an LED pilot project whereby Toronto Hydro is testing LED lights in residential neighborhoods.

A városi hivatal egy szándéknyilatkozat elfogadására tett javaslatot, miszerint teljesen fel kéne újítani a közvilágítást, ami az előzetes becslés szerint közel 2 millió euróba kerülne. Fekete Tamás hivatalvezető hangsúlyozta, amennyiben LED világításra cserélnék a jelenlegi elavult technológiát, az több mint a felével csökkentené a világítás költségeit, és 8 év alatt megtérülne a beruházás, amit valamilyen hitelkonstrukcióval finanszíroznának. Hozzátette, maguk az oszlopok is elöregedtek, évente több oszlop is kidől, tehát minden szempontból ráfér a felújítás a rendszerre. Mivel a képviselők részéről igény mutatkozott arra, hogy az elfogadás előtt további információkat kapjanak, a javaslatról egyelőre nem szavaztak, de hamarosan újra napirendre kerül.

Elhangzott az is, hogy a polgármester egyelőre nem nevezte ki a városi idősotthon új igazgatónőjét, akinek jelölését az első őszi ülésen hagyta jóvá a testület. Stubendek László erre reagálva elmondta, egy névtelen levélben kifogásokat emeltek a személyével kapcsolatban, és előbb szeretné áttanulmányozni ezeket, hogy aztán felelősségteljesen dönthessen. Néhányan méltatlankodva fogadták, hogy egy névtelen levél alapot adhat a kinevezés elhalasztására.

Volt egy lényeges különbség a legutóbbi ülés, és az azt megelőző között: ezúttal a szócséplésben egyébként élenjáró városatyák is igyekeztek a tárgyhoz hozzászólni, betartva az időkeretet, és a polgármester is feszesebben vezette az ülést. Bár igazán megosztó ügyek nem kerültek napirendre, jóval hatékonyabb volt a testület munkája, több tucat vagyonjogi ügyben is döntés született.

(csá)

Top