Befejeződtek a zöldprojekt terepmunkái

KOMÁROM. Befejeződtek a várban és környékén zajló környezetvédelmi projekt terepmunkái. Ennek keretében kitermelték és elszállították az itt található szennyezett talajt, helyére tisztát hoztak.

zoldprojekt1

Március 23-ától május elejéig tartottak a talajcserélő munkálatok, mely a környezetvédelmi minisztérium zöldprojektjének keretében zajlottak. A munkálatok nem mentek simán, egyes vélemények szerint a volt lőporraktár környékén egy régészeti lelőhely részben tönkrement – ezzel korábban részletesen foglalkoztunk –, önkormányzati képviselők pedig arra mutattak rá, hogy a városi rendőrség melletti területen a földmunkagépek megrongálták a vezetékeket, padokat.

Králik Róbert városi szóvivő tájékoztatójában rámutatott, köszönhetően a hivatal ellenőrzésének, a kivitelező vállalat mindent az eredeti állapotba állított vissza. „Kiépítették a leendő piactérre vezető bekötő betonutat 320 négyzetméternyi területtel, újra kialakításra került a rendőrség épülete melletti kis park, a megrongált betonpad helyett öntvénypadot kapott a város és visszaállították eredeti állapotába a munkák miatt részben elbontott szennyvíz-elvezető rendszert és ivóvízvezetéket. A ‚lőporos‘ mögötti részen kiépítették a munkálatok során szintén eltávolított öntözőrendszert és a talajt fűmaggal vetették be. Kitisztították a várudvar azon területét is, ahol a kimélyített földet elszállítás előtt tárolták. A munkálatok hozadéka a tisztább, egészségesebb környezeten túl az így kapott rendezett terület, ahol a város például vásárosokat fogadhat, ami bevételt jelenthet a város számára“ – mutatott rá.

A 3,2 millió eurós, uniós forrásból megvalósuló zöldprojekt szeptember végéig folytatódik, most a szennyezett talajvíz tisztítása van soron. A zöldberuházás a korábban itt állomásozó szovjet hadsereg szomorú hagyatékának egy részét számolja fel.

(cs)

Top