Milliós zöldprojektek

KOMÁROM. Senki ne lepődjön meg, ha a Vág-hídra kanyarodó, földdel megrakott teherautókkal találkozik a héten. A városban ugyanis két, környezetvédelmi szempontból nagyon jelentős projekt is folyamatban van, és az egyik keretében az erőd környékéről kitermelik és teherautókkal elszállítják a szennyezett földet. Itt a veszélyes anyagokat tartalmazó talajvizet is megtisztítják, de az erőd felújítása is egy újabb lökést kap. A másik környezetvédelmi projekt a madzagosi szemétlerakatot érinti.

Stav_enviro_2015-03_37

Múlt pénteken a városvezetés sajtótájékoztatón jelentette be, két fontos környezetvédelmi projekt is megvalósul Komáromban, illetve a város külterületén, összesen több mint 5 millió euró értékben. Mindkét projekt uniós forrásból, a környezetvédelmi minisztérium irányításával valósul meg, és bár városi területeket érintenek, Komáromnak semmilyen anyagi terhet nem jelentenek.

asfafsfafafsaf

Az első projekt 3,2 millió euróba kerül, és a komáromi erődöt és környékét érinti, pontosabban a várpiaccal szembeni részt, a lőporraktár környékét és az Újvár és Öregvár közötti területet. A nemrégiben lezajlott mérések kimutatták, hogy ezeken a helyeken környezetvédelmi szempontból kockázatot jelentő föld, illetve elsősorban kőolajszármazékokkal szennyezett talajvíz található, melyben rákkeltő szennyeződések is előfordulnak – hangzott el a sajtótájékoztatón, melyen a projektet készítő cég és a kivitelező képviselői is jelen voltak. A mintegy 3 méter vastagságú szennyezett talajt – 5 ezer köbméterről van szó – kitermelik és Diószegre szállítják, ahol veszélyes hulladék tárolására alkalmas lerakat található. Helyére tiszta földet hoznak. A több mint 1 méter vastagságú szennyezett talajvizet pedig több technológia segítségével a helyszínen megtisztítják és így engedik vissza, ez a folyamat őszig tart majd. A munkálatok keretében több romos épületet – egykori katonai garázsokat – és más hasznavehetetlen építményeket is elbontanak. A projekt gyakorlatilag a korábban itt állomásozó szovjet hadsereg szomorú hagyatékának egy részét számolja fel.

A földszállítás hétfőn kezdődik, a tervek szerint két héten belül biztosan befejeződik, 15-20 teherautó ingázik majd Komárom és Diószeg között. A kivitelező cég illetékese elmondta, igyekeznek minél kevésbé megzavarni a városi közlekedést, ezért majd a Villanytelepi úton közlekednek a teherkocsik és a Vág-híd lábánál fordulnak rá a 64-es főútra.

Stav_enviro_2015-03_14

A másik, 1,8 millió euró értékű környezetvédelmi projekt a madzagosi szemétlerakatot érinti, mely a 90-es évek óta használaton kívül van, ugyanakkor egyesek illegálisan még mindig ide hordják szemetüket. Ezt a 20 ezer négyzetméteres területet – a Real-K benzinkúttal csaknem szemben – is átvizsgálják veszélyes hulladék után kutatva. Ezeket ugyancsak elszállítják majd, míg a környezeti kockázatot nem jelentő hulladék itt marad, de szakszerűen elszigetelik, tehát egy rendezett szemétlerakat lesz az eredmény.

A két környezetvédelmi projekt még idén novemberben lezárul. Nemcsak azért fontosak, mert jelentősen csökkennek a környezeti kockázatok, de a városnak például az is előnyös, hogy az erőd felújítása egy lökést kap, hiszen elbontásra kerülnek a düledező épületek és felesleges betonkonstrukciók. Ráadásul ez most nem terheli a városi kasszát sem.

(csá)

(Cikkünk a Delta március 23-i számában jelent meg)

Top