„Az önkormányzat nem dumaszínház”

Miért váltotta le Stubendek László Knirs Imrét? – Komárom polgármesterét kérdeztük döntésének okairól.

A komáromi képviselők múlt szerdai ülésén Stubendek László polgármester hivatalosan is bejelentette: a törvényekkel összhangban, december 1-jével visszavonja Knirs Imre alpolgármesteri megbízatását. Eddigi tevékenységét megköszönte. Már az előző ülésen is jelezte, fontolgatja egyik alpolgármestere leváltását, többek között takarékossági okokból. Interjú Stubendek Lászlóval.

testuletnov15A polgármester bejelenti Knirs Imre visszahívását


• Az önkormányzati ügyeket figyelők számára önmagában nem volt váratlan Knirs Imre leváltása. De miért éppen most döntött így?

– Az elmúlt fél év eseményei megerősítették, hogy másként gondolkodunk dolgokról. Stratégiai kérdésekben nem támogatta a hivatalt. A széthúzás viszont nem a város érdeke, különösen ott, ahol egy csónakban evezünk.

• A megyei választásoknak szerepe volt ebben?

– Részben. Annyiban, hogy a leváltással nem akartuk befolyásolni az eredményét, lehetőséget kapott. Nyolcból hat kollégája bejutott, ő nem. Pedig egy költséges kampánnyal segítették őket. Ez is egyfajta visszajelzés számára.

• Ugyanakkor Ön csak egy hajszállal előzte meg Knirs Imrét.

– Járási szinten valóban. Városunkban viszont, ahol jobban ismerik tevékenységünket az emberek, engem jóval többen támogattak – több mint 500 szavazat volt a különbség, de például Varga Tamás képviselő is párszáz szavazattal előtte volt. Ugyanakkor Knirs Imre leváltása teljesen független a választási eredménytől.

• Csak mellékes szempont volt a takarékosság, a városi költségek csökkentése?

– Az is meghatározó, hiszen a testület elvárja a spórolást. A kormány új törvénymódosítása szerint Komáromban 17 és 13 közötti lehet a képviselők száma a jövőben. Ha az ebből eredő megtakarítást összeadjuk a megszűnő alpolgármesteri pozíció nyomán felszabaduló összeggel, több mint 45 ezer eurós éves spórolásról beszélünk, amiből már sok más hasznos dolgot meg lehet valósítani, ami a lakosokat szolgálja.

• Tehát akkor senkit nem nevez ki a megüresedő alpolgármesteri posztra? Azt híresztelik, Knirs Imrének azért kellett mennie, mert valaki másnak már elígérte a helyét…

– Egyértelműen jeleztem, hogy egy alpolgármesterrel szeretném folytatni a munkát. Azt, hogy akadnak spekulációk és egyéb összeesküvés-elméletek, nem szeretném kommentálni. Az érveim elég egyértelműek.

DSC_0713-e1483630707509


• Miben nem volt egyetértés Ön és Knirs Imre között?

– Mondok néhány példát. A vagyongazdálkodási alapelvekkel egy évig dolgozott a hivatal, az új törvények miatt szükségszerű volt az aktualizáció. Knirs Imre szavazatán múlott az elfogadása. Nem szavazta meg, bár egy okot sem tudott mondani, hogy miért. Ő volt az egyetlen képviselő, aki a nagy útfelújítás ellen szavazott. Sorolhatnék még más ügyeket. Az utóbbi időben pedig úgy kért számon dolgokat, mintha elfelejtette volna, hogy az ő feladata az irányítás, a megoldások kidolgozása. Interpellálta a polgármestert, mintha nem tudná, melyik oldalon ül.

• Mi lehetett ennek az oka? Nem kaptak teret az elképzelései?

– Egyetlen használható határozati javaslatot nem terjesztett be a három év alatt. Az önkormányzat nem dumaszínház, itt konkrét anyagokat kell letenni az asztalra. Kritizálni mindenki tud, egy alpolgármester feladata viszont a javaslatok, megoldások kidolgozása.

• Kinevezése után Knirs Imre vállalta fel a Poliklinika felújításának nem túl könnyű ügyét. Hol tart a megoldás?

– Ez egy jó példa arra, hogy több volt a beszéd, mint az eredmény. Egészen pontosan három év után szinte semmi konkrétum, holott az újságokban – minden egyeztetés nélkül – nagy kijelentéseket tett. Közel 14 ezer euróból készült egy látványterv és egy csaknem 50 oldalas anyag. A hivatal alkalmazottai mindig elkészítették a szükséges háttéranyagokat. Azonban számtalan szolgálati út után csak szóbeli ígéretek vannak. Szeptember elején írásban kértem tőle konkrét tájékoztatást, ezt a mai napig nem kaptam meg.

• Azaz egyelőre semmiféle, papíron is létező ígéret sincs?

– Bár a kampány során azt nyilatkozta Knirs Imre, hogy „sikerült kellő anyagi fedezetet biztosítania“ a kapcsolatain keresztül, ennek semmilyen írásos visszaigazolása, vagy nyoma nincs.

stubendek_knirs

• A menesztett alpolgármester többször is hangsúlyozta, hogy mennyit dolgozik a város érdekében.

– Nos, szerintem egy közszereplőnek nem magát kell dicsérni és bizonygatni, hogy mennyit dolgozik, hanem másoknak kell ezt érezni, főleg az eredményeken keresztül. Arról, hogy mennyit és hogyan dolgozik, inkább nem mondanék véleményt, de javasolnám mindenkinek, hogy kérdezze meg a hivatal alkalmazottait, akik ezt látták. Vagy inkább nem látták.

• Knirs Imre leváltásával kapcsolatban az a hír is járja, hogy az MKP vezetése ezt a párt elleni támadásnak veszi, és emiatt a budapesti támogatások is elmaradhatnak – akár a Poliklinika ügyének megoldása, akár a stadionfelújítás.

– Hangsúlyoznám, hogy részemről ez egyáltalán nem pártügy. Sőt, az MKP kérésére nem került ez a téma az asztalra a választások előtt. Minden politikai csoporttal együttműködésre törekszünk a város érdekében. Biztos vagyok benne, hogy sem az MKP, sem a magyar kormány nem annyira szűklátókörű, hogy Komárom fejlesztését egy személyhez köti, akinek munkájával kapcsolatosan konkrét kifogások merülnek fel. Elég lesújtó lenne pártpolitikai célok miatt a komáromiakat büntetni. Úgy gondolom, Menyhárt József elnök bölcsebb annál, hogy így gondolkodjon.

• Mit vár a leváltástól? Hatékonyabb lesz a városvezetés és az önkormányzat munkája?

– Bízom benne, hogy az érzelmek lecsitulnak, és inkább a város érdekét szolgáló témák kerülnek előtérbe. El kell fogadni a ciklust érintő utolsó költségvetést, jövőre több nagyobb fejlesztés befejezése vár ránk. Knirs Imre véleményét is szívesen halljuk képviselőként, a város érdekében mi biztosan nyitottak vagyunk az együttműködésre.

-csaba-


Knirs Imre: értetlenül állok a történtek előtt

knnirsimreA leváltott alpolgármester nyilatkozata: Polgármester úrral régóta ismerjük egymást, hiszen az előző két helyhatósági választáson közösen indultunk, munkálkodtunk egy csapatban, hogy ő városunk polgármestere lehessen. Mint polgármester és alpolgármester évekig sikeresen és hatékonyan tudtunk együtt dolgozni, mindig kritikusan és objektíven meg tudtuk beszélni a közös dolgainkat. Nyáron felröppentek olyan hírek, miszerint a visszahívásomat fontolgatja, amelyeket a későbbiek során cáfolt, majd hetekkel ezelőtt újra híresztelések kezdődtek, miszerint nem óhajtja, hogy alpolgármester legyek. Érdeklődésemre többször is cáfolta ezeket a terveket.

Ma (nov. 14. – szerk. megj.) pedig minden előjel nélkül a vezetőségi ülésen bejelentette a visszahívásomat, éppen ezért értetlenül állok a történtek előtt, hiszen mindig is úgy gondoltam, hogy közösen, együtt a városunkért dolgozunk.

Nem hagy nyugodni a gondolat, hogy milyen érdekek, történések húzódhatnak a háttérben. A Poliklinika előrehaladott pozitív fejlesztésének az ügye, a megyei választások eredményei, következő helyhatósági választás, esetleg egyéb?

Mindenesetre én szeretném megköszönni a töretlen és növekvő polgári támogatást a személyem iránt. Úgy érzem a belém vetett bizalom miatt, hogy nemcsak a városomnak, hanem a régiómnak is felelősséggel tartozom, és a leváltásom ténye nem tántorít el attól, hogy a jövőben is szeretett városomért és térségéért tevékenykedjek.


MKP: elítéljük a tisztogatást

Az MKP (az országos pártközpont) közleményben reagált: A megyei választásokon Knirs Imre a Magyar Közösség Pártja Komáromi Helyi Szervezete vezetésének szisztematikus aknamunkája ellenére nagyon jól teljesített, s alpolgármesterként mindössze 19 szavazattal maradt le a regnáló polgármester mögött. A kicsinyes, személyeskedő bosszú nem váratott sokáig magára. A Magyar Közösség Pártja elítéli a közigazgatási intézményekben végzett politikai tisztogatásokat, és felszólítja Stubendek László polgármestert, döntéseinél ne gazdasági érdekcsoportok, hanem az őt megválasztó polgárok érdekeit tartsa szem előtt.


Top