Megoldódik a volt Poliklinika gondja?

Csupán kilenc programpont szerepelt a komáromi képviselő-testület idei első ülésének napirendjén, így kivételesen néhány óra alatt véget ért a tanácskozás. Szóba került a II. lakótelepi rendőrőrs sorsa, a város új területrendezési tervének elkészítése, melyre támogatást lehet nyerni, továbbá kiértékelték az András- napi vásárt is. A magyar nemzetpolitikai államtitkár komáromi látogatásával kapcsolatban elhangzott: megoldódhat a volt Poliklinika épületének problémája.

poliklinika71-e1408363049938

Varga Tamás, a közrendi bizottság elnökeként arra kérdezett rá, miért zárták be néhány hete a városi rendőrőrsöt a II-es lakótelepen, mely fél éve kezdte meg működését, és láthatóan jó eredményeket produkált. Stubendek László polgármester elmondta, a rendőrség eddig ingyen használhatta a rendőrőrsnek otthont adó helyiségeket, ám az ingatlan tulajdonosa, Lengyel Károly felmondta a bérleti szerződést. A vállalkozó lépése összefügg tavaly decemberi kérvényével, amely a szintén tulajdonában lévő Hegesztők utcai idősek otthonát érintette. Az intézmény két épülete között egy felüljárót épített volna, amely alatt azonban csak gyalogosok és kerékpárosok haladhattak volna, a testület viszont ragaszkodott az autós forgalom lehetővé tételéhez. Horváth Attila szerint hiba, hogy nem tudtak korrekt egyezségre jutni a vállalkozóval.

Keszegh Béla alpolgármester hangsúlyozta, bár jelen pillanatban valóban nincs rendőrőrs a lakótelepen, viszont a járőrözések gyakorisága nem változott, a városi rendőrök most is ugyanannyit vannak az utcákon, mint korábban. Szerinte azt is meg kell vizsgálni, hogy tavaly milyen gyakorisággal keresték fel a kihelyezett őrsöt a lakosok, ugyanis a fő cél az, hogy a rendőrök terepen legyenek, és ne egy irodában üljenek. A város mindenesetre keresi az új helyet a rendőrőrsnek, felmerült az is, hogy üresen álló városi önkormányzati lakásokba költözik. A városvezetés részéről az is elhangzott, most jól jönne az az összeg, amivel a költségvetés vitájakor a testület megnyirbálta a rendőrség idei pénzügyi keretét.

A tavalyi András-napi vásár kiértékelésekor elhangzott, csaknem az összes árusítóhelyet elfoglalták, a bevételek pedig hasonlóképpen alakultak, mint az elmúlt években. A rendezvény ugyanakkor több hasznot hozott, több mint 28 ezer euróval gazdagodott a városi kassza, miközben 2014-ben 23 ezer, 2013-ban pedig 9 ezer volt az egyenleg. Anton Marek korábbi polgármester arra mutatott rá, ez azért is van, mert az általa vezetett ciklusban több költséges takarítási munkát is megoldottak a vásár helyszínén, Keszegh Béla pedig azt hangsúlyozta, jelenleg több munkát is közhasznú munkások végeztek, ami jóval olcsóbb volt és megtakarítást jelentett.

A testület megszavazta azt a dokumentumot, mely Komárom új területrendezési terve elkészítésének folyamatát vázolja. Ezt követően már lehet pályázni támogatásra a régiófejlesztési minisztériumhoz, amit a város napokon belül megtesz. Mint elhangzott, legfeljebb a költségek 80 százalékára lehet dotációt nyerni, ami idén csaknem 50 ezer euró körül lehet.

Knirs Imre alpolgármester tájékoztatta a testületet Potápi Árpád János, a magyar kormány nemzetpolitikáért felelős államtitkára múlt keddi komáromi látogatásáról (lásd keretes írásunkat). A városvezetéssel folytatott megbeszélés során felmerült az egyre romosabb állapotba kerülő volt Poliklinika problémájának megoldása. Knirs Imre kérdésekre válaszolva hangsúlyozta, egyelőre csak tárgyalnak a kérdésről, ugyanakkor szerinte reális lehetőség kínálkozik arra, hogy a magyar állam támogassa az épület felújítását. Egy olyan pénzügyi keretből lehetne pályázat útján támogatást nyerni, mely kifejezetten határon túli épületek rendbehozására szolgál. Arról egyelőre nem árult el részleteket, hogy egy esetleges felújítás után milyen célokra lenne használva a Klapka téri patinás épület.

Ismét több képviselő kifogásolta az interpellációikra érkező írásos válaszok minőségét, pontatlanságát. Benyó Zoltán és Rajkó Ferenc pedig olyan javaslatot terjesztettek be, mely szabályozná, megfelelő keretek közé szorítaná a tőkejellegű beruházások megvitatását, hogy már a testületi ülés előtt kompromisszum szülessen a kérdésben, és ne a szavazás előtt induljon be az „osztogatósdi”. Ez az elképzelés azonban egy szavazat híján nem ment át. Legközelebb valószínűleg egy hónap múlva ülnek össze a városatyák.

(csá)

(Cikkünk a Delta január 25-i számában jelent meg)

OLYMPUS DIGITAL CAMERA


Potápi Árpád János, a magyar kormány nemzetpolitikáért felelős államtitkára Berényi József MKP-elnök kíséretében január 19-én Komáromban tárgyalt a városvezetéssel, így Stubenek László polgármesterrel, Keszegh Béla és Knirs Imre alpolgármesterekkel, továbbá Fekete Tamás hivatalvezetővel. A felvidéki magyarságot érintő aktuális kérdésekről és az anyaországi segítség lehetőségeiről egyeztettek. Egyebek mellett terítékre kerültek oktatási, gazdasági-befektetési kérdések, ezen belül tárgyalták néhány ingatlan megvásárlásának a lehetőségéről, valamint a határ menti régió együttműködésének bővítéséről.


Top