Új onkológiai központ: ez a jövő kapuja

Mint arról májusban beszámoltunk, félmillió dél- és közép-szlovákiai lakos ellátására alkalmas komplex onkológiai központot nyit a daganatos betegségek kezelésére a kórházban az Agel csoport.

SONY DSC

A beruházás 4 millió euró értékű első fázisa lezárult, múlt hétfőn átadták az eddig sem Szlovákiában, sem Csehországban nem alkalmazott csúcsminőségű lineáris gyorsítót, CT-szimulátorral. A berendezés segítségével átugorhatják a lineáris gyorsítók néhány fejlődési generációját, és pontosabb lesz a rákos sejtek kezelése.

A múlt hétfői átadón Milan Leckéši, az Agel csoport vezérigazgatója azt mondta, ez a komáromi kórház idei legnagyobb lépése. Példaértékűnek nevezte a folyamatban érdekelt szakemberek együttműködését.

Bastrnák Tibor, a régió parlamenti képviselője elsősorban a befektetőnek gratulált, és megköszönte, hogy rendszeresen fejleszti a kórházat.

Ez a jövő kapuja – hangsúlyozta Pavel Demeter, az onkológiai osztály főorvosa. „Amit ez a berendezés tud, ugrás a jövőbe” – jelentette ki, és tudatta: a berendezés magasan képzett kiszolgáló személyzete speciális továbbképzéseken vett részt itthon, Csehországban, Svájcban, Dániában és Amerikában.

Miroslav Jaška kórházigazgató a szintén az Agel csoporthoz tartozó nový jičíni kórház komplex onkológiai központjával való szoros együttműködést emelte ki.

„Az egész régió számára fontos, hogy fontos fejlesztések indultak meg a kórházban, ami érinti az épületek felújítását és a modern gyógyászati eszközök beszerzését. Ezzel a most átadott közel 4 millió eurós fejlesztési csomaggal a legmodernebb segédeszközök kerültek Komáromba, amely nem csupán a gyógyításban, de a betegség megelőzésben is óriási segítség” – nyilatkozta Keszegh Béla polgármester.

A komáromi kórház komplex onkológiai központjának kiépítése az Agel csoport legnagyobb beruházása Szlovákiában az utóbbi években. Az előzetes becslések szerint 2022-ig több mint 20 millió eurót költenek majd a finanszírozására. Az Agel csoport szlovákiai egészségügyi intézményeiben, amelyekben csaknem 4400 alkalmazottat foglalkoztat, 1,8 millió pácienst gyógyítanak, 71 ezer fekvőbeteget látnak el, szülészeteiken évente 6 ezer gyermek születik.

(báj)

(Cikkünk a Delta december 18-i számában jelent meg.)

Kapcsolódó cikkeink:

Komplex onkológiai központ épül a komáromi kórházban

Meg vannak számlálva a labor napjai

Rossz hír a minőségi betegellátásnak?

Díjazták a kórház gyógyszerészét

Top