Komplex onkológiai központ épül a komáromi kórházban

Félmillió dél- és közép-szlovákiai lakos ellátására alkalmas sokrétű központot nyit a daganatos betegségek kezelésére a komáromi kórházban az Agel csoport, Közép-Európa legnagyobb magán egészségügyi szolgáltatója – hangzott el múlt keddi sajtótájékoztatójukon.

nemocnica-komarno-rocne-osetri-takmer-700-onkologickych-pacientov

„Az Agel csoport mindezt saját forrásból fedezi. Jelenleg a beruházás első fázisa zajlik mintegy 4 millió euró értékben. Ebből az összegből beszerzünk egy eddig Szlovákiában és Csehországban sem alkalmazott csúcsminőségű lineáris gyorsítót, CT-szimulátorral” – mondta el Milan Leckéši vezérigazgató. „Ennek a berendezésnek a segítségével átugorhatjuk a lineáris gyorsítók néhány fejlődési generációját. Fő előnyét a betegek abban látják majd, hogy pontosabb lesz a rákos sejtek kezelése, és kevésbé roncsolódnak majd a környező szövetek” – fejtette ki Pavel Demeter, az onkológiai osztály főorvosa.

Miroslav Jaška kórházigazgató elmondta, jelenleg 700 daganatos beteget kezelnek évente, ezt a számot szeretnék évi 1200-ra emelni. A napi 30 kezelés a világszínvonalú berendezés üzembe helyezését követően pedig napi 50 kezelésre nőne. „Példaként áll előttünk a csehországi Nový Jičín kórháza, ahol kiválóan működik az onkológiai részleg, szeretnénk azt a szintet elérni” – jelentette ki.

A komáromi kórházban jelenleg nincs sugárkezelés; a korábbi berendezést május 11-én használták utoljára. Azután eltávolították, majd megkezdték az épület átalakítását az új berendezés és a CT-szimulátor fogadására, amely a tervek szerint október táján várható. A pácienseket addig Nyitrára és Pozsonyba küldik.

SONY DSC

Arra a kérdésre, hogy miért éppen a komáromi kórházat választotta a komplex onkológiai központ kiépítésére az Agel csoport, Milan Leckéši elmondta, Komáromban történelme van a daganatos betegségek kezelésének. „Vannak szakképzett orvosok, nővérkék, itt megfelelő a háttér” – közölte a vezérigazgató.

Az új központ a Komáromi, az Érsekújvári, a Lévai, a Dunaszerdahelyi, a Vágsellyei, a Galántai, a Nagykürtösi és a Korponai járások lakosságát látja majd el. Kiépülésének első fázisa az év végén ér véget. A tervek szerint decemberben már kezelhetnek pácienseket a világszínvonalú berendezéssel a felújított onkológiai osztályon.

Kép és szöveg: – béjé –

(Cikkünk a Delta május 29-i számában jelent meg.)

Top